Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Vekili ve eski Balıkesir Dişhekimleri Odası Başkanı Burak Saran, ağız ve diş sağlığı sorunlarının başında diş çürükleri ve dişeti iltihaplanmalarının yer aldığını belirterek, Türkiye’nin ağız ve diş sağlığı karnesinin kötü olduğunu söyledi.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Vekili ve eski Balıkesir Dişhekimleri Odası Başkanı ve Diş Hekimi Burak Saran, ağız ve diş sağlığı hakkında www.balikesirbirlikgazetesi.com’a konuştu.

Saran, Balıkesir’de ve ülke genelinde artık fazlasıyla diş hekimi olduğunu ve Türkiye’de ciddi bir meslek sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını belirtti. Mesleği hakkında açıklamalarda bulunan Diş Hekimi Burak Saran, Balıkesir Dişhekimleri Odası'nın yaklaşık olarak 515 tane diş hekimi üyesinin olduğunu bununla beraber üye olmayanları da hesaba katacak olursak 800’e yakın diş hekimi olduğunu ifade etti.

Geçmişe oranla günümüzde fazlasıyla diş hekimi olduğunu sözlerine ekleyen Saran; “Türkiye’de şu anda 104 tane diş hekimliği fakültesi var, YÖK kayıtlarına göre de öğrenci sayıları 52-53 bin civarında YÖK kalkınma planlarındaki çalışmalarında devletin stratejisine göre bu sayıların çok üzerine çıktık. Şu an da Türkiye’de ciddi bir meslek sorunuyla karşı karşıyayız. Üniversitede okuyan öğrenciler için de yeterli öğretim üyesi sayısı yok, yeni mezun arkadaşlarımız ise bu sebepten dolayı çok iyi eğitim alamıyorlar. Bu da meslek için gelecekte tehdit oluşturuyor. Sağlık Bakanlığı her sene YÖK’e; Türkiye’nin 1500 tane her sene diş hekimi ihtiyacı var demesine rağmen bu sayı senede 10 bini buluyor. Ciddi bir diş teknisyeni sıkıntısı var ülkemizde artık kimse çırak olmak istemiyor hal böyle olunca da eğitim verecek insan da bulamıyoruz. Ortadoğu ülkelerinden gelip Türkiye’de eğitim gören öğrenciler de mezun olduktan sonra burada kalınca ortaya büyük bir istihdam sorunu çıkıyor. Türkiye Diş Hekimleri Birliği olarak kontenjanlarını daraltmaya çalıştık ama bunun önüne geçemiyoruz. Bu sebepten olayı da işsiz kalan diş hekimleri artacağı için de diş hekimliği tercih edilmeyen bir meslek olacak. Geçmişte olduğu gibi diş hekimliği serbest bir meslek olarak görünmemeli çünkü, klinikler açılırken büyük maliyetlere yol açıyor.  Türkiye Dişhekimleri Birliği her sene fiyatlar konusunda tarife açıklar Sağlık Bakanlığı onaylayınca, diş hekimleri de buna uymak zorundaydı. Bu 2008’e kadar sabitti. Artık bu kalktı biz yine her sene bir tarife belirliyoruz, diş hekimleri de buna yakın fiyat belirliyor. Belirlenen rehber tarifesinin altına düşen hekimler de sağlık kalitesinin ve hizmet kalitesinin altına düşmüş oluyor. Şu anda herkes farklı fiyat çıkarıyor, serbest piyasa var diyebilirim sana” dedi.

DEVLETİN DİŞ SAĞLIĞINI POLİTİKA HALİNE GETİRMESİ LAZIM

Türkiye’de eskiden sahte diş hekimlerinin çok fazla olduğunu günümüzde bu sayının oldukça azaldığını ifade eden Türk Dişhekimleri Birliği Genel Başkan Vekili Burak Saran, piyasada çok fazla diş hekimi olduğuna dikkat çekti. Türkiye’nin en sorunlarından biri de hastaların diş sağlığına önem vermediğinden bahseden Saran; “Ben mesleğe ilk başladığım zaman sahte diş hekimleriyle çok mücadele ederdik ama şu ana piyasada o kadar fazla diş hekimi var ki sahtesine gerek kalmıyor az denilecek kadar az kaldı kısacası. Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri de hastaların diş sağlığına önem vermiyor olması. Bizim önerdiğimiz 6 ayda bir kontrollerinizin yapılması. Diş hekimliği hizmeti pahalı olan bir şey insanlar dişlerine bir zarar gelmeden hekimlere başvurmuyor. Devletin bunu politika haine getirmesi lazım. Koruyucu tedavi her zaman maaliyeti daha düşük bir tedavi biçimidir. Bizim devletten istediğimiz ve arzu ettiğimiz koruyucu tedavilere erken yaşta başlanılması. Devletin protez yapmaz yerine protez yapmayı önleyici tedaviye yönlendirmesi lazım, bu da şu demek oluyor; bu insanlara dişlerini kaybettikten sonra diş yapmak değil, dişlerini kaybetmeden onları sağlığına kavuşturmayı istiyoruz. Devletin ağız ve diş sağlığı politikası oluşturması lazım. Bu yükün de devletin üstünden kalkması lazım” şeklinde konuştu.

DİŞ HEKİMLİĞİ ÖLMEZ

Diş Hekimliği mesleğinin yavaş yavaş ölüyor iddiası hakkında konuşan Diş Hekimi Burak Saran; “Açıkçası diş hekimliği ölmez, bu meslek her üniversitenin içinde barındırmak istediği bir grup. Kâr getirici hem tedavi edici hizmetlerden dolayı SGK’den ve öğrenciden para alınır. Yani diş hekimliği fakültesine her üniversite sahip olmak ister. Bunun da bir planlaması olmayınca ülkede bazı alanlarda eksiklik ya da fazlalık yaşayabiliyoruz. Diş teknisyeni sıkıntısı çok çekiyoruz. Üniversite tercihlerinin yapıldığı bu dönemde gençler hevesle bu mesleği tercih ediyor, umarım ileride bu meslek değerini kaybetmez ve genç meslektaşlarım ileride beklentilerini karşılayabilir çünkü diş hekimliği mesleği kutsal bir meslek” diyerek sözlerini noktaladı.

 

HABER: BUSE ASLAN