Araç yedek parça fiyatlarındaki hızlı artış, sigorta sektöründe kaskoya olan ilgiyi artırdı. Araç sahipleri, olası hasar durumlarında yüksek maliyetlerden korunmak için kasko yaptırmaya yöneliyor. Sigortacı İlhan Ayalın; geçtiğimiz senelere göre kaskoya olan talebin çok daha fazla olduğunu söyledi.

Otomobillerde son yıllarda artan yedek parça fiyatları, araç sahiplerini kaskoya yönlendirdi. Araç sahipleri tarafından sigorta şirketlerine yaptırılan kasko sayısı; geçtiğimiz yıllara nazaran kat ve kat arttı. Araç sahiplerini bu sayede olası bir kaza durumunda karşılaşabilecekleri yüksek masraflardan korunmaya çalışıyor.

1 milyon lira değerindeki bir otomobile 15 – 20 bin lira arasında kasko yapıldığını söyleyen İlsa Sigorta Aracılık Hizmetleri Ortağı İlhan Ayalın, vatandaşlara araçlarına gelebilecek zararlar durumunda mağdur olmamaları için kasko yaptırmaları konusunda tavsiyeler verdi.

İlhan Ayalın konuyla ilgili şunları söyledi: “Şu anda 1 milyon lira değerindeki bir aracın kasko bedeli 15 bin ila 20 bin lira arasında değişkenlik gösteriyor. Ülkemiz şartlarında risk arttığında aslında sigortacılık sektöründe de o oranla artış gösteriyor. 1 milyonluk bir aracımızı senede 15 – 20 bin liraya teminat altına almamız çok güzel bir şey. Yani bunu normal şartlarda 1 milyonluk bir ürünün zarar görmesi halinde yerine 15 bin liraya aynısını koyabileceğin anlamına geliyor” dedi.

KASKO FİYATLARI YÜKSEK GÖRÜLMEMELİ

Vatandaşların zaman zaman kasko fiyatlarını yüksek bulduğuna dikkat çeken Ayalın, aracın değerini de göz önünde bulundurulduğunda bu fiyatların makul olduğunu belirterek şunları söyledi: “Şunu söylüyoruz müşterilerimize; eğer bugün hasar gördüğünde yerine koyamayacağımız bedelde bir ürünümüz varsa bunu sigortalamak ya da kaskolamaktan başka bir çaremiz yok. O yüzden bu fiyatlar 20 bin yerine 30 bin lira da olmuş olsa, bugün elinde bulunduğu aracın sürekli fiyatının arttığını düşünerek bir arabaya 10 – 30 bin lira arası kasko fiyatı vermek müşterilere zor gelmemeli.”

ARAÇ SATIŞLARI YAVAŞLAYINCA KASKOYA TALEP ARTTI

Öte yandan ikinci el araç piyasasında yaşanan durgunluk sonrası vatandaşların al – sat yerine binmek için araç aldığını ve bu araçları da korumak için kasko yaptırdığını ifade eden Ayalın, bu durum sonrasında kaskoya olan talebin arttığını söyledi. Ayalın: “Kaskoya da şu anda geçtiğimiz senelere göre çok daha fazla talep var. Günümüzde de çok fazla sigorta şirketi ve çeşitlilik olduğundan dolayı vatandaşlar, araçlarına kasko yaptırırken zorluk yaşayabiliyor. İkinci el piyasasının yavaşlaması nedeniyle insanlar genelde araçları satmak için değil binmek için alıyor. Satılacak arabaya çok fazla kasko yapılmıyor. Bu sebeple insanlar, binmek için aldıkları araçlara zarar gelmemesi ve korumak adına da kasko yaptırıyor” şeklinde konuştu.

Son olarak Ayalın, kasko hakkında yaptıkları açıklamalarında: “Normal şartlarda kaskolardaki o rayiç bedel dediğimiz olay; kullanılan bir malın eskimesinden dolayı değerinin düşmesi anlamına gelir. Kaskolar bunu baz alarak fiyat çıkartır. Ama dediğim gibi her mal değerlendiği için bu müşterilerin avantajına geliyor. 1 milyonluk araca bugün kasko yaptırıldığında 6 ay sonra bir kaza durumu söz konusu olduğunda aracın değeri arttığından dolayı; kaskodan da daha fazla para alma imkanı oluyor” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABER: HABER MERKEZİ