Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile Balıkesirliler Derneği iş birliğinde Birinci Dünya Savaşı’nda şehit olan 94 Balıkesir Liseli Keşşafın anılarının yaşatıldığı Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi, keşşafların tarihine ışık tutuyor.

Birinci Dünya Savaşı’nda gösterdikleri üstün cesaret ve kahramanlıkla Balıkesir tarihinde unutulmazlar arasında yerlerini alan Balıkesir Liseli Keşşafların onuruna Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi, Birinci Dünya Savaşı’nda şehit olan 94 Balıkesir Liseli Keşşafın anılarını yaşatacak. Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Esin Balıbek, ahdı vefayla baktığı Balıkesir Liseliler Derneği başkanlığına, mezun olduğu bir lisenin kolu olarak da devam ediyor. 4 senedir Balıkesir Liseliler Derneği’nin başkanlığı yapan Esin Balıbek, www.balıkesirbirlikgazetesi.com Yazı İşleri Müdürü Buse Aslan ile yaptığı röportajında dernekte üyeleriyle birlikte güzel bir aile olduğunu söyledi. Balıkesir Liseliler Derneği’nde üyelerini sevdiğini belirten Başkan Balıbek, bu lisenin mezunu olan herkesi derneğe üye olmaya davet ediyor.

“DERNEĞİN ADINI HER DAİM YAŞATACAĞIZ”

Dernek hakkında bilgilendirme yapan Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Esin Balıbek, bu lisede okuyan ve mezunu olan öğrencilere tarihlerini öğretmek ve onların eğitim hayatlarına da dokunmak istediklerini belirtti. Konuşmasının devamında Balıkesir Lisesi’nde yapılan faaliyetlerin yapım aşamasında yer aldıklarını ve lisenin her daim adını yaşatacaklarını dile getiren Başkan Balıbek; “1996 yılında kurulan Balıkesir Liseliler Derneği’nin amacı öğrencilerin hayatına dokunmak, onlara kendi tarihlerini öğretmek, çocukların eğitim hayatına destek sağlamak bir dernek ailesi olarak öğrencilerin hayatlarına dokunmak istiyoruz. Dernek olarak okulumuzda yapılan faaliyetlerin yapım aşamasında yer almaya çalışıyoruz. Keşşaflar Müzesi’nin çıkış temelinde ise bu liseyi yaşatmak var. Yaptığımız işlerin ucu hep öğrencilerimizi kapsıyor, öğrencilerin yanı sırada Balıkesir’in toplum, sanat, eğitim ve kültür ihtiyacını gidermek bu müze de bunun somut kanıtı. Maddi, manevi gelir sağlayabileceğimiz ve dokunabileceğimiz her etkinlikte Dernek olarak kendimizi göstermeye çalıştık bugüne kadar. Dolayısıyla biz öğrencilerimizin yanında da okulumuzla da iç içe olacağız. Bu sayede hem bu derneği yaşatacağız hem de Balıkesir Lisesi’nin adını her daim yaşatmak için tüm gücümüz sarf edeceğiz” dedi.

KEŞŞAFLAR MÜZESİ, BALIKESİR’E ÖNEMLİ BİR DEĞER KAZANDIRDI

Önceki dönem Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın sokak güzelleştirme projesi adı altında temeli atılan müzenin o dönemden günümüze kadar nasıl geldiğinden bahseden Esin Balıbek, 2016 yılında müze binasının Balıkesir’in köklü ailelerinden İsmail Hakkı Özmumcu ve ailesi tarafından Balıkesir Liseliler Derneği’ne verildiğini söyledi. Müzenin yapım aşamasından bahseden Başkan Balıbek; “2016 yılında Keşşaflar Müzesi binasının sahibi olan İsmail Hakkı Özmumcu ve ailesi tarafından Balıkesir Liseliler Derneği’ne verildi. O dönemki Dernek Başkanı Abdi Kahyaoğlu ve yönetim kurulu üyeleri bu binanın o zaman aslında uygun olarak tekrardan projelendirilmesini istedi, binanın mimarlığını da Balıkesir Lisesi mezunu abim mimar Esen Balıbek yapılsın istediler. Proje onaylandıktan sonra bütçe aramaya başladık, daha sonra dernek başkanı ben oldum ve bu binaya ne yapsam ne yapsam derken binanın müze olmasını istedim, bir odasını da dernek yapalım dedim ve ertesi gün abimle proje çalışmalarına başladık. Dönemin Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’da projeyi çok beğendi ve çalışmalarına başladı. Eksiklerimiz hala var ama önemli olan bu binayı değerlendirmekti, Balıkesir’e anlamlı ve güzel bir anı bırakmak istedik. Balıkesir Lisesi’nin Çanakkale Savaşı’ndaki keşşafların adını yaşatmak anlamında da bir katkı sunduğumuzu düşünüyorum. İnşallah burası bizden sonra da hep yaşamaya devam eder” şeklinde konuştu.

Balıkesir Liseli Keşşaflar Müzesi’nin daha eksikleri olduğunu ve önümüzdeki günlerde onlarında tamamlanacağını sözlerine ekleyen Esin Balıbek, bu müzenin Balıkesir’in tarihine önemli katkısı olduğunu vurguladı. Yaz aylarının ölü bir sezon olduğunu belirten Dernek Başkanı Balıbek; “Yaz dönemi biraz daha ölü bir zaman dilimi oluyor eylül ayından itibaren daha fazla sirkülasyon olacağını düşünüyorum. Biz Milli Eğitim İl Müdürümüze de bahsedeceğiz konuyu, öğrenciler okullar açıldıktan sonra sosyal, kültürel geziler kapsamında, 1-2 saatlik bir gezi programı çerçevesinde şehirde diğer müzeleri de gezdirmek istiyoruz. Gençler bu gezilerde en azından kenti daha iyi tanır” dedi.

“DERNEK HEP YAŞAMALI”

Balıkesir Liseliler Derneği Başkanı Esin Balıbek, 139 yaşındaki Balıkesir Lisesi’nin mezunları olarak derneğin hep yaşatılması gerektiğine vurgu yaptı. Açıklamalarının devamında bugün var olduklarını yarın olamayacaklarını ifade eden Balıbek; “Okulların açılmasını beklerken buradaki eksiklerimizi de tamamlayacağız. Şimdi biz tanıtımını yapmak istiyoruz, çünkü daha çok kişiye uluşmak hedefindeyiz. Üye olmak bu derneğin yaşaması ve nitelikli hale gelmesi için çok önemli. Bence insanlar farkında değil ama tarihiyle kültürüyle, geçmişiyle, her anlamda daha çok kitleye ulaşması gerek bir lise Balıkesir Lisesi. Yıldızlar, Büyükşehir’in mimarlarının fikirleri. Oradaki her bir yıldız şehitlerimizi simgeliyor içinde 6 tane kırmızı yıldız var onlarda gazilerimizi simgeliyor. Biz okulumuzun, derneğimizin her daim daha iyi yerlerde olmasını, daha çok duyulmasını istiyoruz. Burası çünkü bizim babamızın malı değil, bugün varız yarın yokuz ama dernek hep yaşamalı” diyerek sözlerini noktaladı.

 

HABER: BUSE ASLAN