Balıkesir’in ekonomik gelişimine katkıda bulunan firmalar düzenlenen "Balıkesir Ekonomi Ödülleri" töreniyle ödüllendirildi. Balıkesir’in yıldızları ödüllerini Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun elinden aldı.

Balıkesir Ticaret Odası, Balıkesir Sanayi Odası ve Balıkesir Ticaret Borsası iş birliğinde düzenlenen Balıkesir Ekonomi Ödülleri töreni bugün yapıldı.

Törende Balıkesir’in ekonomik gelişimine katkı sağlayan öncü firmalar onurlandırıldı. 2023 yılı verilerine göre Gelir ve Kurumlar Vergisi sıralamasında ilk 10, ISO 500 Büyük ve ISO İkinci 500 Büyük Sanayi sıralamasında yer alan firmalar ile Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) İlk 1000 listesine giren Balıkesir firmaları, Yılın Kadın Girişimcisi ve Genç Girişimcisine ödülleri verildi. Törende ayrıca Balıkesir Ticaret Borsası’nda 2023 yılında en çok tescil işlemi gerçekleştiren ilk 10 firmaya da ödül verildi.

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula ve Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin’in ev sahipliğindeki tören Avlu Kongre ve Kültür Merkezimde düzenlendi. Törene TBMM önceki dönem başkanlarından Cemil Çiçek, Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Balıkesir Milletvekilleri Belgin Uygur, İsmail Ok, Mustafa Canbey, CHP Milletvekili Serkan Sarı, İzmir DP Milletvekili Haydar Altıntaş ile birlikte TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu katıldı.

 

BU BAŞARI HEPİMİZİM

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan ödül töreninde ilk olarak Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula konuştu. Balıkesir’in ticaret potansiyeli dikkat çeken Kula; 2023 yılı itibariyle  Balıkesir’in ihracatının 1 milyar 77 milyon doları aştığını söyledi.

“Bugün burada şehrimizin ekonomisine değer katan, ülkemizin büyümesine katkı sunan Balıkesir’in gurur kaynağı firmalarımızı onurlandırmak için toplandık. Her biriniz üretimden ihracata, istihdamdan innovasyona kadar birçok alanda gösterdiğiniz başarılarla sadece Balıkesir’i değil Türkiye’yi temsil ediyorsunuz. Bu başarıyı kutlamak hepimiz için büyük bir gurur kaynağıdır. Ülkemiz ihracatını son 6 yılda yüzde 35 oranında artırdı. Balıkesir ise 2017 yılında 532 milyon dolar olan ihracatını 2023 yılı itibariyle 1 milyar 77 milyon doları aştı. Bizler de ihracatçı olarak son 6 yılda ihracatımızı yüzde 100’ün üzerinde artırdık. Bu başarı Balıkesirli ihracatçımızın ve sanayicimizin azmi ve çalışkanlığı sayesinde mümkün olmuştur. Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde güncel üretim yapan firma sayısı 2018 yılında 136 iken bugün itibariyle 241’e çıkmıştır. Artan firmalarımızla birlikte 2018 yılında 7 bin olan çalışan sayımız bugün itibariyle 20 binli rakamları bulmuştur. Bu artış Balıkesir’in sanayi potansiyelinin yatırımcılar için cazip bir bölge olduğunun en güzel örneğidir.

Balıkesir zengin tarım ve tarım ürünleriyle öne çıkmaktadır. Şu anda37 adet coğrafi işaretli ürünümüz bulunmaktadır. Bunun 31 tanesi ise gıda ürünüdür. Edremit Körfezinin yeşil çizik zeytini ve zeytinyağı Avrupa Birliği’nden tescil alan ürünlerimizdir. Bu ürünler Balıkesir’in kültürel ve ekonomik zenginliğini yansıtmaktadır.

Hepimizin bildiği gibi ülkemiz ve dünya ekonomisi zorlu bir süreçten geçiyor. Yüksek enflasyon, küresel ticaret dengelerinin değiştiği bir dönemde iş dünyamızın karşı karşıya kaldığı pek çok zorluk var. Özellikle enflasyon muhasebesinin iş dünyasına getirdiği ağır yük birçok firmamızı zor durumda bırakıyor. Finansal tabloları gerçekçi bir şekilde yansıtmayan bu uygulama şirketlerimizin rekabet gücünü zayıflatıyor ve sürdürülebilir büyümeyi tehdit ediyor. İş dünyasının beklentisi enflasyon muhasebesinin yılda bir defa uygulanması ve vergiden muaf olmasıdır. Bir diğer önemli konu ise finansmana erişim sorunudur. Özellikle KOBİ’lerimiz için finansman bulmanın giderek zorlaştığı bir dönemden geçiyoruz. Bankaların sıkı para politikası ve yüksek faiz oranları ticaret hacmimizin maalesef dağılmasına sebep oluyor. İş insanları olarak bu süreçte düşük faizli ve uzun vadeli finansman araçlarına ihtiyacımız olduğunu belirtmek isterim. Bunun yanı sıra Balıkesir olarak en çok etkilendiğimiz konulardan biri de zeytin, zeytinyağı, beyaz et ve salça sektörlerinde üretim yapan firmalarımızın son dönemde hızlı karar alınarak yapılan kısıtlamalar maalesef birçok üreticimizi zor durumda bırakmaktadır. Bu ihracat yasaklarının firmalarımızın büyüme potansiyeline ket vurduğunu ve bu kısıtlamaların olmaması gerektiğini, ihracatçımızın daha güçlü bir şekilde uluslararası arenade yer almasını sağlayacağını ifade etmek istiyorum.

Son olarak Balıkesir sanayisinde ön plana çıkan bölgelerimizden bir tanesi de Bandırma’dır. Ticaretin, sanayinin büyümesi için de ulaşım en önemli konulardan birisidir.  Bandırma’daki sanayileşmede de ulaşımın etkisinin büyük olduğunu düşünüyorum ve Bandırma Çevre Yolunun 2025 yatırım bütçesine alınmasının önemli olduğunu düşünüyorum. Çünkü çok temel ihtiyaç olan ulaşımın sanayiye ve ticarete çok büyük katkı sağlayacağını ifade etmek istiyorum.

Sayın Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanım; Balıkesir Ticaret Odası adına iş dünyası olarak bizleri temsil ettiğiniz ve ilimize kazandırdığınız projeleri için sizlere en içten teşekkürlerimi sunuyorum. Ayrıca Balıkesir’e kazandırdığınız Zağnos Paşa Ortaokulu için de sizlere özel olarak teşekkür etmek isterim. Eğitime yaptığınız bu değerli katkı, geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın daha iyi şartlarda eğitim almasına olanak sağlayacaktır. Bu okul Balıkesir’in eğitim kalitesini artıracak ve gençlerimizin geleceğe daha donanımlı bir şekilde hazırlanmasında yardımcı olacaktır.

Ödül alacak tüm firmalarımızı tebrik ediyor, şehrimizin ve ülkemizin ekonomik kalkınmasına yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ediyorum. Bizler Sayın Valimiz, Büyükşehir belediye Başkanımız, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız, Balıkesir’deki 14 tane oda ve borsa ile birlikte Balıkesir ekonomisinin daha iyi yerlere gelmesi için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.”

 

“HEPİMİZ BÜYÜK BİR AİLEYİZ”

 

Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin ise Balıkesir ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomisinin bulunduğunu dile getirerek şu görüşleri paylaştı:

“Balıkesir, tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin en önemli üretim merkezlerinden biridir. Verimli toprakları, köklü çiftçilik geleneği ve geniş ürün çeşitliliği ile ilimiz, kırmızı et, süt, zeytin, zeytinyağı ve salçalık domates gibi pek çok ürünün üretiminde öncüdür. Bu ürünlerle hem iç pazarda hem de uluslararası arenada önemli bir konumdayız. Tarımsal üretim ve ticarette en yüksek tescil işlemlerini gerçekleştiren 10 firmamız, bu başarılarıyla hem ilimizin tarım ve hayvancılık alanındaki gücünü ortaya koymakta, hem de bölgesel kalkınmaya önemli katkılar sağlamaktadır. Bugün, sadece tarım ve hayvancılık alanındaki başarılarımızı değil, sanayi, ticaret, ihracat ve girişimcilik gibi farklı alanlarda gösterilen başarıları da kutluyoruz. Gelir ve kurumlar vergisinde öne çıkan firmalarımız, ihracatta büyük başarılar elde eden kuruluşlarımız, kadın ve genç girişimcilerimiz, Balıkesir’in ekonomik kalkınmasına olan katkılarından dolayı bu törende ödüllerini alacaklar. Bu başarılar, yalnızca ödül alacak firmalarımızın değil, ilimizin tüm ekonomik aktörlerinin ortak çabasıyla elde edilmiştir. Her bir üyemiz, Balıkesir’in ticaret ve sanayi gücünü daha da ileri taşımaktadır. Hepinize bu büyük ailede yer aldığınız için teşekkür ediyorum. Ayrıca, bizlere her zaman destek veren ve yanımızda olan Sayın Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’na da gönülden teşekkür ediyorum. Balıkesir’i daha güçlü bir geleceğe taşımak adına hep birlikte çalışmaya devam edeceğiz.”

 

BALIKESİR’İN GURUR GÜNÜ

Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış da Balıkesir sanayisinin son dönemde giderek geliştiğine dikkat çekti. Balıkesir’in röntgenini çeken bir konuşma yapan Başkan Yarış, konuşmasında ayrıca 3 önemli hususa dikkat çekti. Başkan Yarış konuşması şu şekilde:

“Bugün 7 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Üniversitesi, 2 Gümrük müdürlüğü bulunan, ulaşım olanaklarını tamamlamış ve Şirket merkezleri Balıkesir dışında olan firmalarımızı dahil ettiğimizde 2 milyar dolar ihracat gerçekleştiren ilimizde üretim yapan 70 firmamıza ödül takdim etmenin gururunu yaşıyoruz. Göreve geldiğimiz ilk günden bugüne Balıkesir’in geleceği için Ulusal ve uluslararası çeşitli sektörlerdeki firmaların ilimizde yer alan Organize sanayi bölgelerine katma değeri yüksek, doğa dostu, çevreye duyarlı yatırım yapması için çaba sarf ediyoruz. Bu çabaların sonucu olarak şehrimizdeki ihracatın arttırılması ve mevcut istihdama ilave olarak 50 bin kişilik istihdamı hedeflemekteyiz. Yürürlükte olan mevcut iş kanununun iş dünyasının beklentisine  yönelik ilave istihdamı kolaylaştıracak şekilde güncellenmesini beklemekteyiz.

2023 yılı ikinci çeyreğinden itibaren Özellikle KOBİ kredilerinde yaşanılan daralmanın zincirleme etkisi ülkenin ve sektörlerin tamamına olumsuz yansımıştır. Türkiye’nin 1.önceliği mevcut üretim kapasitesini korumak olmalıdır. Görülen o ki enflasyonla durgunluğun iç içe mücadele ettiği bir dönem yaşayacağız. Bu nedenle sanayimizin, bu dönemi sağlıklı ve en az yara alarak atlatabilmesi için reel sektörümüzün mutlaka üretime dönük, ihracata dönük ve yatırıma dönük özel finansman modelleriyle desteklenmesi önemlidir. Her geçen yıl daha karmaşık hale getirilen bir vergi sistemimiz var. Bu vergilendirme sistemi milyonlarca mükellefin hayatını daha da zorlaştırıyor bu da vergi uyuşmazlıklarını giderek arttırıyor. Yakın dönemde Enflasyon Muhasebesi uygulamasında bu sıkıntıyı tekrar yaşadık. Döviz üzerindeki baskının hafifletilmesi kritik bir konu haline geldi. Mevcut kur politikası sanayicimizi uluslararası piyasalarda rekabet edemez hale getirdi. özellikle bazı sektörlerdeki firmalar farklı ülkelere yatırım yapmak durumunda kaldı. Üç tane kritik gündem maddesinden bahsetmek istiyorum. Şehrimizin sanayi bölgeleri her sektörden yatırımcı için cazip ancak yetersiz insan kaynağı nedeniyle sanayicimiz zor durumda. Bu nedenle, mesleki eğitim ve nitelikli insan kaynağı birinci önceliğimiz. Odamız, Ticaret Odamız ve Ticaret Borsamız ile birlikte meslek liselerimizin alt yapısını güçlendirmeye öğrencilerimize burs ve ulaşım desteği vermeye çalışıyoruz. Bizim bu çabamızın yanı sıra Ülkemizde bulunan 208 Üniversitenin kontenjanlarının gözden geçirilmesi ve istihdam sorunu yaşayan bölümlerin kapatılmasının faydalı olacağı kanaatindeyiz. İkinci başlık ise yeşil dönüşüm ve sürdürülebilirlik. Tüm firmalarımızın bu konuda çalışma yapması önem arz etmektedir. Özellikle iklim değişikliği ve su kıtlığı sanayisinin yüzde 34’ü gıda ürünlerine dayalı ilimiz için endişe vericidir. Son olarak yapay zekanın iş dünyasında uygulanması konusu var. Geçtiğimiz dönemde firmalara dijital dönüşüm ve e-ticaret gibi konularda yol gösterici olan Odalar ve Borsalar Birliğimizin, Yapay Zekanın Sanayi ve Ticaret hayatımız için ne gibi fırsat ve tehditler oluşturacağı  konusunda desteklerini bekliyoruz

Sözlerime burada söz verirken Ödül olan firmaların temsilcileri ve çalışanların kutluyor başarılarının artarak devamını diliyorum.”

 

BİRLİKTELİK BAŞARIYI GETİRİYOR

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu da ödül töreninde yaptığı konuşmada gerek Balıkesir gerekse de ülke ekonomisi hakkında bilgiler verdi.

Hisarcıklıoğlu özellikle birlik ve beraberlik vurgusu yaparak birlikte hareket eden şehirlerin bir marka haline geldiğini sözlerine ekledi. Hisarcıklıoğlu şunları dile getirdi:

“Bugün Balıkesir’de hayırlı işler için bulunuyoruz. Türkiye’yi doyuran şehir Balıkesir’de olmaktan mutluluk duyuyorum. Bugün TOBB olarak Zağnos Paşa Ortaokulumuzun açılışını yaptık. Ben bir iş insanı olarak her türlü yatırımın bir riskinin olduğunu biliyorum. Kar da edersiniz zarar da edersiniz. Ama bir iş insanı olarak söylüyorum bir tek yatırımda zarar etmezsiniz; o da eğitime yaptığınız yatırımdır. Ama öyle ama böyle devamlı kazanç yazar. 81 ile 81 okul dedik Allah’a çok şükür bunları da tamamladık. Şimdi 154 ilçedeyiz; 154 ilçemizde de oda ve borsalarımızın olduğu ilçede Allah nasip ettik okullarımızı yapıyoruz. Gelirken en çok okul nereye yaptık diye baktım. Bizim Kayserililer duymasın; tam 5 okulumuz bitmiş, 4’ünün açılışını yapacağız 4 okulumuz da Balıkesir’de inşa halinde devam ediyor. Hayırlı uğurlu olsun.

Balıkesir’in yıldızlarını ödüllendirmek için bir aradayız. Ama onunla beraber odamızın bünyesinde faaliyete geçecek Uyum ve Arabuluculuk Merkezi’nin açılışını da yapacağız. Ben öncelikle Balıkesir Ticaret Odama, Sanayi Odama, Borsama teşekkür ediyorum. Burada yan yana durarak birlikteliklerini gösterdiler. Aslında güzel bir laf var ya “kuş alayıyla uçar” diye. Bu birliktelik ve beraberlikte Balıkesir kendini en önde temsil ediyor. Bir şehirde valisi, milletvekili, belediye başkanı, meslek örgütleri bir ve beraberse o şehirler markalaşır. Balıkesir’deki birlik ve beraberlik de markalaşmanın önünü açıyor.

Balıkesir bugün hem tarım hem hayvancılık hem sanayi hem turizm şehri haline gelmiştir. Yatıp kalkıp şükredin. Ben kendi memleketimle Balıkesir’i mukayese ettiğim zaman arada uçurumlar var. Allah her türlü zenginliği size vermiş, Balıkesir müthiş bir coğrafya ve bununla gurur duymanız lazım. Burada deniz, orman, oksijen var. Havanın nasıl olduğu belli; orman var, maden var, rüzgar var, övar, var var, her şey var sizde. Bunun yanında girişimci ruh da var. Ben diyorum ki bizim Kayseriliye 5 vakit namaz farzsa herhalde Balıkesirliler 5 vakitle kurtaramazlar. Balıkesirliler 5 vakit namazın üzerine 5 vakit de şükür namazı kılmanız lazım. Allah nazarlardan saklasın. Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, İstanbul-İzmir otoyolu Balıkesir’in cazibesini daha da artırdı. Çünkü insanlar ulaştığı yerlerde alışveriş yaparlar. İşte bu potansiyeli harekete geçirenler Balıkesir’in müteşebbis insanları olmuştur. Bizler de bugün üretimleriyle, vergi ve ihracatlarıyla şehre değer katan kıymetli girişimcilerimizi yani Balıkesir’in yaldızlarını ödüllendireceğiz. Bizim kültürümüz marifet iltifata tabidir diyor. Fazlasıyla hak ettikleri ödülü alacak kardeşlerimle iftihar ediyor kendilerine teşekkür ediyor, başarılarının devamını diliyor, hepsini de yürekten tebrik ediyorum.”

 

 

“ÜRETİM, İSTİHDAM, İHRACAT ÖNEMLİDİR”

 

Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu’da Balıkesir’in ticaret ve sanayi potansiyelinin ulaştığı noktanın gurur verici bir seviyeye iş dünyasının yoğun çabasıyla ulaştığını ifade etti. Vali İsmail Ustaoğlu şunları söyledi:

“Balıkesir’imiz bir tarih şehri diyoruz. Niye? Çünkü bağrında Zağnos Paşa gibi, Karesi Beyi gibi bizim çok önemli devlet adamlarını bağrında barındırmıştır. Balıkesir diğer yandan iki denize kıyısı olan çok önemli turizm şehridir aynı zamanda. Balıkesir diğer taraftan Türkiye’yi doyuran şehir unvanıyla tarımın en zengin, verimli topraklarını kendi bağrında barındıran bir şehirdir. Balıkesir’imiz yine bunun yanında sadece tarımda değil güçlü yer altı zenginlikleriyle; başta bor  madeni olmak üzere jeotermal kaynakları ve nitelikli madenleriyle yine çok zengin bir yer altı zenginliklerini kendi bağrında barındıran bir şehirdir. Balıkesir’in özellikleri saymakla bitmez ama en önemli özelliklerinden birisi başta Çanakkale Savaşımızın en önemli kahramanı olan Seyit Onbaşı’nın meftun bulunduğu bu topraklarda bu kahramanı yetiştiren bir şehir Balıkesir. Diğer yandan da yine Balıkesir’imiz 41 tane Balıkesir’imizin ileri gelenlerinin Alacamescitte toplanarak milli mücadele fitilini ateşleyen Kuvayi Milliye şehridir, Bu şehir öyle bir şehir, öyle bir bağrında kahramanlar yetiştirmiştir ki inşallah bu şehrimiz üretimiyle, istihdamıyla, ihracatıyla Türkiye ekonomisine yine çok kıymetli iş insanlarını yetiştiren bir şehirdir. Ben bu anlamda böyle anlamlı bir törenin ilimizde yapılmasından dolayı TOBB Başkanımıza teşekkür ediyorum.

Üretim, istihdam, ihracat önemlidir. Ülkelerin kalkınmasında, gelişmesinde bunlar çok önemlidir. Balıkesir’imizde şu an aktif olan; yani sanayi kuruluşlarıyla üretimde önemli bir yeri olan 5 tane organize sanayi bölgemiz var. Tabi ki bunun yanında tüzel kişilik kazanmış ama kuruluş aşamasında olan diğer organize sanayi bölgelerimizle biz inşallah ülkemizin üretimine, ihracatına önemli katkılar sağlayacağız. Ben bu anlamda Balıkesirli iş insanlarımıza teşekkür ediyorum. Ülkemizin istihdamına yaptıkları katkıları çok önemlidir Tabiri caizse mutafının bereketlenmesinde, sofralarının bereketlenmesinde onların ayrı bir yeri vardır. Bu anlamda ben burada ödül alacak Balıkesirli iş insanlarımıza teşekkür ediyorum.”

 

 

Törende son olarak konuşan Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek de Türk Milleti'nin 1071'den bu yana bu Anadolu'ya geldiğini hatırlatarak, vatan için hayatlarını feda eden başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün şehit ve gazileri andı.

Çiçek, Türk Milleti'nin son 100 yılda 3 önemli kazanımının olduğunu ifade etiği konuşmasında özetle şunları dile getirdi: “Bizim son 100 yılda 3 tane önemli kazanımımız var, onlar olmasaydı başkaları olmazdı. O kazanımlar olmasaydı biz bugün burada bu töreni yapamazdık. Siz de bu ödülleri alamazdınız.

Bunlardan biri Milli Mücadeledir, ikincisi Cumhuriyettir, üçüncüsü ise demokrasidir. Bu üç değeri bize kazandıranlara Allah rahmet eylesin. Bu üç kazanımın hukuki metin haline getirilmiş şekli Anayasanın ilk 3 maddesidir. Bunu iyi anlamak lazım, siyasi görüşümüz, partilerimiz farklı olabilir, belirli konularda farklı konuşuyor olabilirsin ama şunun bilinmesi lazım ki bana göre 85 milyon insanımızın siyasi amentüsü bu ilk 3 maddedir. Nasıl amentümüzü değiştiremiyorsak bu 3 maddedeki değerleri koruyamadığımız takdirde Türkiye'nin geleceği müemmen değildir. Türkiye'nin gelecekte çok büyük sıkıntıları olur, kimse durup dururken maraza çıkarmasın, geleceğe bakalım. Bunlar kolay kazanılmamıştır."

Konuşmaların ardından ödül almaya hak kazanan firmalara ödülleri takdim edildi. Daha sonra Balıkesir Ticaret Odası TOBB Uyum, Arabuluculuk ve Uyuşmazlık Çözüm Merkezi'nin açılışı gerçekleştirildi.

 

ÖDÜL ALAN FİRMALAR

Törende yapılan konuşmaların ardından Balıkesir Ekonomi Ödülleri sahiplerine verildi. Ödül alan firmalar şu şekilde:

 

2022 Yılı Vergilendirme Dönemi Gelir Vergisi Sıralaması İlk 10: Nazmi Yarış, Atila Yaman, Rifat Köybaşıoğlu, Halil İbrahim Kaymak, İsmet Yalçın.

2022 Yılı Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Sıralaması İlk 10: Hidrojen Peroksit Sanayi ve Tic. A.Ş, Hicri Ercili Deniz Nakliyat Kimyevi Maddeler Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Yarış Kabin Sanayii ve Ticaret A.Ş, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş, Yemmak Makina Sanayi ve Tic. A.Ş, Remzi Çakar Gıda Sanayii Tic. A.Ş, Beksan Çivi Tel Makina İmalat San. ve Tic. A.Ş, Balıkesir Elektromekanik San. Tes. A.Ş, Alfa Tohum Tarım Gıda İnş. Hayv. Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

2023 Yılı Vergilendirme Dönemi Kurumlar Vergisi Sıralaması İlk 10:  Banvit Bandırma Vitaminli Yem Sanayi Anonim Şirketi, Yarış Kabin Sanayii ve Ticaret Anonim Şirketi, Bupiliç Entegre Gıda Sanayi Ticaret A.Ş, Balıkesir Elektromekanik Sanayi Tesisleri Anonim Şirketi, Kula Yağ ve Emek Yem Sanayi Ticaret A.Ş, Hidrojen Peroksit Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Teksüt Süt Mamulleri Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi, Remzi Çakar Gıda Sanayi Ticaret Anonim Şirketi, Karahallılar Otomotiv Akaryakıt Dayanıklı Tüketim Malları San. ve Tic. A.Ş, Ekos Teknoloji ve Elektrik Anonim Şirketi.

2023 Yılı İSO 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Firmalar: Enerjisa Enerji Üretim A.Ş, ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş, Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. A.Ş, Sarten Ambalaj Sanayi ve Ticaret A.Ş, Bunge Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş, Same Deutz Fahr Traktör San. ve Tic. A.Ş, Limak Çimento Sanayi ve Ticaret A.Ş, Akçansa Çimento Sanayi ve Tic. A.Ş, Cargıll Tarım Sanayi ve Tic. A.Ş, Başhan Agro Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş, Tarım Kredi Yem San. ve Tic. A.Ş, Betek Boya ve Kimya Sanayi A.Ş, Balıkesir Elektromekanik San. Tes. A.Ş, Esan Eczacıbaşı Endüstriyel Hammad. San. ve Tic. A.Ş, Sofra Yemek Üretim ve Hizmet A.Ş, Yarış Kabin Sanayii ve Ticaret A.Ş, Kale Seramik Çanakkale Kalebodur Ser. San. A.Ş, Bupiliç Entegre Gıda San. A.Ş, Hastavuk Gıda Tarım Hayv. San. ve Tic. A.Ş, Savola Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş, Bien Yapı Ürünleri Sanayi Turizm ve Tic. A.Ş, Teksüt Süt Mamulleri San. ve Tic. A.Ş, Assan Panel Sanayi ve Tic. A.Ş, Eksim Enerji A.Ş, Kalekim Kimyevi Maddeler San. ve Tic. A.Ş, Tarım Kredi Yağ Sanayi ve Tic. A.Ş.

2023 Yılı İkinci 500 Büyük Sanayi Kuruluşu Arasında Yer Alan Firmalar: Sarıbekir Ambalaj San. ve  Tic. A.Ş, Gesbey Enerji Türbini Kule Ürt. San. ve Tic. A.Ş, Bursa Beton San. ve Tic. A.Ş, Varaka Kağıt Sanayi A.Ş, Batıbeton Sanayi A.Ş, Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş, Camiş Madencilik A.Ş, İşbir Sentetik Dokuma Sanayi A.Ş, Altınkılıç Gıda ve Süt San. Tic. A.Ş, Balıkesir Yem San. ve Tic. A.Ş, Özler Plastik San. ve Tic. A.Ş, Tellioğlu Yem Gıda Entegre Tes. San. ve Tic. A.Ş, Balıkesir Onur Süt ve Petrol Ürün. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti.

2023 Yılı TİM Türkiye’nin İlk 1000 İhracatçısı araştırmasında yer alan Firmalar: ETİ Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü, Kastamonu Entegre Ağaç San. ve Tic. A.Ş, Balıkesir Elektromekanik San. ve Tic. A.Ş, Sarten Ambalaj San. ve Tic. A.Ş, Akçansa Çimento San. ve Tic. A.Ş, Başhan Agro Gıda San. ve Tic. A.Ş, Döhler Gıda Sanayi Anonim Şirketi, Banvit Bandırma Vitaminli Yem San. ve A.Ş, Gesbey Enerji Türbini Kule Ürt. San. ve Tic. A.Ş, Same Deutz Fahr Traktör San. ve Tic. A.Ş, Bunge Gıda San. ve Tic. A.Ş, Cargill Tarım San. ve Tic. A.Ş, Yarış Kabin San. ve Tic. A.Ş, Kale Seramik Çanakkale Kalebodur Ser. San. A.Ş, Hastavuk Gıda Tarım Hayv. San. ve Tic. A.Ş,  Kozaklı Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti. İşbir Sentetik Dokuma San. ve Tic. A.Ş, Bagfaş Bandırma Gübre Fabrikaları A.Ş, Limak Çimento San. ve Tic. A.Ş, Komando Av Silah Patlayıcı San. ve Tic. A.Ş, Bilfer Madencilik ve İhracat A.Ş, Clariant (Türkiye) Boya Kimyevi Mad. ve Mad. San. ve Tic. A.Ş.

2023 Yılı, Balıkesir Ticaret Borsası’na En Yüksek Tescil Veren İlk 10 Firma: Savola Gıda San. ve Tic. A.Ş, Balıkesir Ölmez Gıda İnş. San. ve Tic. A.Ş, Burcu Gıda Konservecilik ve Salça San. A.Ş, Bigadiç Köse Et Gıda Bes. ve Tar. Ürn. İth. İhr. Tic. Ltd. Şti, Balıkesir İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, Sönmezler Toptan Et Hayv. Ürn. Gıda San. ve Tic. Ltd. Şti, Tukaş Gıda Sanayi ve Tic. A.Ş, Kozaklı Tarım Ürünleri Tic. Ltd. Şti, Erkan Türkmen, Çiçek Yağ Has Un ve Yem Fabrikaları A.Ş.

Yılın Kadın Girişimcisi: Fatma Tabanlı – Obidev

Yılın Genç Girişimcisi: Samet Vatansever – VTN Enerji Mühendislik San. ve Tic. Ltd. Şti.

Türkiye 100 Programı Listesinde Yer Alan Firma: Ahmet Acaroğulları – ACA Teknik İnşaa Mimarlık A.Ş.  

 

TOBB ZAĞNOS PAŞA ORTAOKULU AÇILDI 

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) tarafından yapımı gerçekleştirilen ve iki yıl önce hizmete açılan Zağnos Paşa Ortaokulu için bugün resmi bir açılış töreni gerçekleştirildi. Törene, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyesi ve eski Adalet Bakanı Cemil Çiçek yanı sıra Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Belgin Uygur, AK Parti Balıkesir milletvekilleri Mustafa Canbey, İsmail Ok, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Turhan Çömez, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, BAÜN Rektörü Prof. Dr. Yücel Oğurlu, Balıkesir Ticaret Odası Başkanı Rahmi Kula, Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Nazmi Yarış, Balıkesir Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Çetin ve iş insanları katıldı. 
Açılış sonrası okulu gezen TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu ve Vali Ustaoğlu beraberindeki heyetle birlikte okulun robotik kodlama atölyesini de hizmete açtı. 

 

HABER: İLKAN TOPRAK