Balıkesir’de 19 Eylül Gaziler Günü, Atatürk Heykeli önünde düzenlenen tören ile kutlandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafından 19 Eylül 1921 günü Mustafa Kemal Atatürk’e Mareşal rütbesi ile Gazilik unvanının verilmesi nedeniyle her yıl aynı tarihte kutlanan 19 Eylül Gaziler Günü; Balıkesir’de çeşitli etkinliklerle kutlandı.

19 Eylül Gaziler Günü nedeniyle düzenlenen etkinlikler ilk olarak Kuva-yi Milliye Müzesi önünden Atatürk Heykeli’ne kadar yapılan kortej yürüyüşü ile başladı ve Atatürk Heykeli önünde düzenlenen çelenk sunma töreni ile devam etti.

Çelenk sunma törenine Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Balıkesir Büyükşehir Başkanvekili Volkan Altınöz, Garnizon Komutanı Hv. Tümg. Hüseyin Duman, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Tümg. Nurettin Alkan, CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, AK Parti Balıkesir Milletvekili İsmail Ok, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Yücel Oğurlu, Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz, Türkiye Harp Malulü Gaziler Şehit Dul ve Yetimleri Derneği Balıkesir Şube Başkanı Haydar Filiz katıldı.

Atatürk Heykeli önünde düzenlenen tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı ve protokolün çelenk sunumu ile sürdü.

Çelenk sunumlarının ardından günün anlam ve önemine ilişkin konuşan Türkiye Muharip Gaziler Derneği Balıkesir Şube Başkanı Ali Hulusi Karakuz, 19 Eylül Gaziler Günü’nün; vatanın bağımsızlığı ve bekası uğrunda muharebe meydanlarında canlarını ortaya koyarak savaşan fedakar, kahraman gazilerin şeref ve kahramanlık günü olduğunu söyleyerek sözlerine şöyle başladı: “Yıllar önce Haçlı Ordusu hüviyetine bürünen emperyalist küresel güçler, Türk’ün Anadolu’daki varlığına son vermek üzere topraklarımızı dört bir yandan işgal ettiler. Anadolu içlerine doğru ilerleyen Yunan ordusu, 13 Eylül 1921’de Başkomutan Mustafa Kemal’in komutasındaki kahraman Türk ordusu tarafından Sakarya Meydan Muharebesinde hezimete uğratılmıştır. Çareyi savaş meydanlarından kaçmakta bulan Yunan ordusu, 1 sene sonra Dumlupınar’da tekrar aynı akıbete uğratılarak topraklarımızdan tamamen atılmıştır.”

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ, BAĞIMSIZ TÜRK DEVLETİ’NİN YOLUNU AÇTI

Sözlerinin devamında, yoktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi’nin bugünkü bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açtığını aktaran Karakuz: “Sakarya Meydan Muharebesi, Anadolu halkının ölüm kalım mücadelesi olmuştu. Bu mücadele kaybedilseydi, sömürgecilerin Anadolu’yu paylaşım planı: Sevr Anlaşması gerçekleşecekti. Bu durumda Anadolu’da Türklerin varlığından söz edilmeyecekti. Gazi Mustafa Kemal ve arkadaşları böyle bir tabloyu Türk milletine yaşatmadılar. Yoktan var edilen bir ordu ile gerçekleştirilen Sakarya Meydan Muharebesi, bugünün hür ve bağımsız Türk Devleti’nin yolunu açmıştır” dedi.

BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ BİR KIVILCIMDAN ALEV TOPUNA DÖNÜŞTÜ

Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşlarının önderliğinde yürütülen hürriyet ve bağımsızlık mücadelesinin bir kıvılcımdan alev topuna dönüştüğünü dile getiren Karakuz, zaferin böyle kazanıldığını söyledi. Karakuz: “Türkiye Büyük Millet Meclisi bu zaferin anısına 19 Eylül 1921 tarihinde Sakarya Meydan Muharebesinin Muzaffer Başkomutanı Mustafa Kemal Atatürk’e milleti adına Mareşal rütbesi ve Gazi unvanını vermiştir. Mustafa Kemal Atatürk, Türk milleti tarafından Gazi unvanını verilen ilk askerdir. Kahraman gaziler, Gaziler Günü’nüz kutlu olsun. Sizler, en büyük Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün yaşayan birer temsilcilerisiniz. Sizler, şehit ailelerimiz ile birlikte Cumhuriyetin teminatı ve temel taşlarısınız” şeklinde kaydetti.

KARAKUZ’DAN 15 TEMMUZ AÇIKLAMASI

Konuşmasına 15 Temmuz Darbe Girişimi’ne değinerek sürdüren Karakuz şöyle devam etti: “Ülkemiz bugün, dün olduğundan daha fazla iç ve dış hainlerin yoğunlaşan tehdidi altındadır. 15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri’ne yuvalanan minnet ve Cumhuriyet düşmanı hainler, darbe teşebbüsünde bulunmuşlardır. Bu darbe teşebbüsü; Türk Silahlı Kuvvetleri’nin gerçek vatansever askerlerimiz, emniyet teşkilatımız ve kahraman milletimiz tarafından önlenmiştir.”

TÜRK MİLLETİ, HAİNLERİ HÜSRANA UĞRATMIŞTIR

Türk milletinin geçmişte ve günümüzde düşman ve hainleri her seferinde hüsrana uğrattığını söyleyen Karakuz: “İç ve dış terör örgütü vatan hainleri aynı amaca hizmet etmektedirler. Bu hainlerin hedefleri: ülkemizde karışıklık çıkarmak ve Türk ordusunu yıpratarak Türkiye Cumhuriyeti’ni bölünmüş, zayıf bir ülke haline getirmektir. Dolayısıyla küresel emperyalist güçlerin menfaatleri doğrultusunda Sevr’in gerçekleşmesini sağlamaktır. Bilinmelidir ki su uyur, düşman uyumaz. Bütün bunlara karşın Türk milleti, hürriyeti ve bağımsızlığı söz konusu olunca daha sıkı kenetlenmesini bilmiştir. Türk milleti; azmi, iradesi ve kudreti ile bu hainlere her zaman diz çöktürmüş ve hüsrana uğratmıştır” dedi.

BAĞIMSIZLIĞIMIZA GÖZ DİKİLEMEZ

Türkiye Cumhuriyeti’nin bağımsızlığına kimsenin göz dikemeyeceğini de sözlerine ekleyen Karakuz: “15 Temmuz Darbe Girişimi’nde ve diğer terör örgütlerinin kanlı eylemlerinde şehit olan asker, polis, korucu ve sivil tüm vatandaşlarımıza rahmet diliyor ve onları saygıyla anıyoruz. Topraklarımızın bir daha istila edilmesine, hürriyet ve bağımsızlığımıza göz dikilmesine ne biz, ne de bizden sonraki nesiller hiçbir zaman müsaade etmeyeceklerdir” diye söyledi.

GAZİLERİMİZE DAHA FAZLA SAHİP ÇIKILMASINI İSTİYORUZ

Son olarak gazilere ve şehitlerin hatıralarına devlet tarafından daha fazla sahip çıkılmasını isteyen Karakuz: “Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehit ve gazilere verilmesi gereken şu sözleri ile ortaya koymaktadır: ‘Türk tarihine altın sayfalar yazdıran gazilerimiz ile şehitlerimizin hatıralarını yüceltmek, onlara olan minnet ve şükran duygularımızı ifade etmek milli bir görevdir.’ Atatürk’ün sözleri ışığında yüce devletimizden şehitlerimizin hatıralarına ve gazilerimize her alanda ve her türlü ahde vefa duygusuyla daha fazla sahip çıkılmasını diliyoruz. Gaziler Günü münasebetiyle Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve silah arkadaşlarını, aramızdan ayrılan gazilerimizi, vatan uğruna toprağa düşen tüm şehitlerimizi rahmetle anıyor, hayatta olan gazilerimize de esenlikler diliyorum. Ne mutlu Türküm diyene” dedi ve sözlerini tamamladı.

HABER: BUSE ASLAN