Türkiye’de sadece 29 tane olan ve ülkenin en çok talep gören fakültesi Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi, verdiği kaliteli eğitimin ötesinde bölge hayvancılığına da önemli bir seviyede değer katıyor. Balıkesir’in tarım ve hayvancılık şehri olması sebebiyle eğitim gören öğrencilerin yanı sıra üreticilere yönelik de başarılı çalışmalar gerçekleştiren Veteriner Fakültesi; Balıkesir’i tarım ve hayvancılık sektöründe bir numaralı il yapmak için yoğun bir mücadele veriyor.

Yapılan çalışmalar ve verilen eğitimin kalitesi sebebiyle Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi; Türkiye’nin en çok talep gören fakültelerinden biri haline geldi. Profesör, doçent, doktor, öğretim üyesi ve araştırma görevlisi olmak üzere yaklaşık 50’ye yakın eğitim kadrosu ile 410 öğrenciye hizmet veren Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi, geleceğin başarılı veteriner hekimlerini 5 yıllık bir eğitim sürecinde yetiştiriyor.

Balıkesir Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ziya İlhan, Fakültedeki yürütülen çalışmaları ve verilen eğitimleri anlattı.

Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi’nde 17 tane anabilim dalının olduğunu dile getirerek sözlerine başlayan Prof. Dr. Ziya İlhan: “Fakültemizde 17 tane anabilim dalı var. En yenisi de Yabani Hayvan Hastalıkları Anabilim Dalı. 17 anabilim dalımızdan bazıları direkt kliniğe yönelik. Klinikte cerrahi, iç hastalıkları, doğum ve jinekoloji ile suni tohumlama olmak üzere 4 tane anabilim dalımız sağlık hizmeti sunmakta. Haftalık olarak yaklaşık 70 hayvana sağlık hizmeti vermekteyiz. Hayvanlarımızın büyük çoğunluğunu da pet hayvanları oluşturmakta” dedi.

BÖLGE HAYVANCILIĞINI HER ANLAMDA DESTEKLİYORUZ

Yetiştirdikleri veteriner hekimlerin yanı sıra bölge hayvancılığına hayvan hastanesi ve bilimsel çalışmalarla da destek verdiklerini anlatan İlhan, şunları söyledi: “Fakültemizde Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından akredite olan laboratuvarlarımız var. Bu laboratuvarlarda hastalıklara destek sağlıyoruz. Tüm amacımız; bölge hayvancılığını fakülte, hayvan hastanesi ve bilimsel çalışmalarla desteklemek üzerine kurulu.”

Öte yandan Prof. Dr. Ziya İlhan, fakültede yeni hizmete açılan Yabani Hayvan Hastalıkları Anabilim Dalı ile de bölgenin lokasyonu özelinde bulunan yabani hayvanlara yönelik de çalışmaların önümüzdeki günlerde başlayacağını dile getirdi.

EN ÇOK TERCİH EDİLEN FAKÜLTE OLDU

Türkiye’de 29 tane bulunan Veteriner Fakülteleri arasında en çok talep gören fakülte olduklarını belirterek konuşmasını sürdüren İlhan, bunun sebebinin donanımlı eğitimci kadrosu olduğunu söyledi. İlhan: “Akademik anlamda fakültemizin bir eksikliği yok. Yaklaşık 50 adet profesör, doçent, doktor, öğretim üyesi ve araştırma görevlisi olmak üzere eğitim kadromuz var. Fakültemizde de yaklaşık 410 tane öğrencimiz var. Bu öğrenci sayısı da her geçen yıl artıyor. Ülkemizde 29 tane veterinerlik fakültesi var. Biz de tercih sırasında, ilk sıralarda bulunan bir fakülteyiz. En çok tercih edilen fakültelerden biriyiz yani” ifadelerine yer verdi.

BALIKESİR’E BU FAKÜLTE ÇOK YAKIŞIYOR

Balıkesir’in bir tarım ve hayvancılık şehri olması sebebiyle Veteriner Fakültesi’nin de bu şehre çok yakıştığı aktaran İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ben hep şu hipotezde bulunuyorum: Bazı fakülteler, bazı illere çok yakışıyor. Bana göre de Veterinerlik Fakültesi, Balıkesir’e çok yakışıyor. Çünkü bölgede uzun yıllardır devam eden bir hayvancılık var. Bunun büyük pazarlara yakın olması, bölgenin ekolojisinin büyükbaş, küçükbaş, kanatlı hayvana uygun olması, insanlarımızın da hayvancılığı seviyor olmasının etkili olduğu düşünüyorum. Balıkesir Kuzusu bildiğiniz gibi coğrafi işaret aldı ve çok yoğun talep görüyor. Aynı zamanda Balıkesir, 50 peynirli şehir nitelemesini de hak ediyor. Tarımla birlikte hayvancılıkta ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Balıkesir, kanatlı hayvan sektöründe de çok güçlü bir il, ilk 5’te bulunuyor hep. Yumurta, et tavuğu üretiminde de hep ilk sıralarda bulunuyor. Bunlara bir de yem katkımız var. Balıkesir, en fazla yem fabrikalarına sahip illerden birisi. Bunların hepsini birlikte düşündüğümüzde fakültemizin, Balıkesir için ne kadar gerekli olduğu net bir şekilde gözüküyor.”

VETERİNER FAKÜLTESİ, ÜRETİCİNİN YANINDA

Fakültede verilen eğitimlerin yanı sıra üreticilere de hizmet verdiklerini anlatan İlhan: “Veterinerlik Fakültemizden talep edilen her isteğe biz cevap veriyoruz. Köylere zaman zaman gidip, üreticilerimizi eksik gördükleri konularda bilgilendirmeler yapıyoruz. Hatta yakın zamanda hem Veteriner Hekimleri Odası hem Balıkesir Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile bunun tekrar hayata geçirilmesi ile ilgili bir fikrimiz var. Yani vatandaşımızın buraya gelerek ya da biz köye giderek vatandaşlarımızın eksik olduğu konularda bilgilendirmeler yapacağız” dedi.

5 YILLIK YOĞUN BİR EĞİTİM SÜRECİ SONUNDA VETERİNER YETİŞİYOR

Veteriner eğitimlerine de değinen İlhan, 5 yıllık yoğun bir eğitim sürecinin sonunda öğrencilerin veteriner olduğunu söyledi. İlhan: “Veterinerlik eğitimi ülkemizde 5 yıllık bir periyotta tamamlanan zahmetli, yoğun bir eğitim süreci. Şuanda fakültemizde yurtdışından da gelen öğrencilerimiz mevcut. Öğrencilerimiz mesleki derslerini alıyorlar. Son sınıfa geldiklerinde de tıp hekimliğinde olduğu gibi intörn oluyorlar. Tamamen hayvanlara uygulama yaparak eğitimlerini tamamlıyorlar ve veteriner hekim diplomasıyla hayvancılık sektörünün genç neferleri olarak sahada hizmet ediyorlar” diye kaydetti.

ÇEVRE İLLERDEN BALIKESİR’E GELİYORLAR

Balıkesir’den ziyade çevre illerden de Hayvan Hastanesi’ne vatandaşların geldiğini belirten Prof. Dr. Göksen Ayalp: “Her geçen yıl tedavi edilen hayvan sayısını artırarak bölgeye en iyi hizmeti vermeyi amaçlayan Balıkesir Üniversitesi Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi, sadece Balıkesir’den değil aynı zamanda çevre il ve ilçelerden de muayene, teşhis ve tedavi talepleri almaktadır” şekilde konuştu.

Ayalp, sözlerini şu ifadelerle tamamladı: “Hepimiz hayvanlarla birlikte yaşama, sahip çıkma, sevme, koruma, yaşam kalitesini artırma, haklarına duyarlı olma ve onlara karşı sorumluluklarımızı yerine getirme görevlerine sahibiz. Hayvanların korunması ve haklarının savunulması için çaba gösteren herkese teşekkür ederiz.

HABER: HABER MERKEZİ