Altıeylül Muhtarlar Derneği’ninde muhtarlarla bir araya gelen Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak çiftçiler için çözümlerinin hazır olduğunu belirtti.

Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak ve parti yöneticisi Ramazan Erişen, Altıeylül Muhtarlar Derneği’ni ziyaret etti. Görüşmeye Dernek Başkanı ve Orhanlı köyü muhtarı Halis Cemal Albayrak, Karamanköy, Köylüköyü, Yakupköy, Ovaköy, Paşaköy, Balıklı, Dallımandıra, İnkaya, Akarsu, Ovabayındır, Atköy, Çiftlik, Küpeler, Büyükbostancı, Aslıhantepecik, Aliağa, Çandır ve Bigadiç Başçeşme muhtarları olmak üzere toplam 19 muhtar katıldı.

 

Görüşmede köylerin ve çiftçilerin sorunları konuşulurken muhtarlar özetle şunları ifade etti:

“Girdi maliyetleri yüksek, traktör ve diğer tarım aletleri pahalı. Öz sermaye olmadan, sıfırdan çiftçilik yapılamıyor. Bu sene domatesler tarlada kaldı. Zarar büyük. Domatese verilen fiyat, işçi maliyetlerini bile karşılamadı. Kredi faizlerinin yüksek olması yatırımı ve üretimi olumsuz etkiliyor. Hububatta dış alım sınırlandırılsın. Yer altı sulama sisteminin kurulması şart. 20 senedir verilen sözler tutulmadı. Yağmurların azalmasıyla su sorunu yaşanıyor, tarım alanlarına yeterince su verilmiyor. Su kaybının önlenmesi için tedbirlerin alınması gerekiyor. Çiftçi, borçlarından dolayı iflasın eşiğine geldi.”

 

ÇİFTÇİ, KAMU KAYNAKLARIYLA ÜRETİME TEŞVİK EDİLMELİDİR

 

Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak, parti olarak çözümlerinin hazır olduğunu belirterek çiftçinin banka borçları üretime devam edebilmeleri için yeniden yapılandırılması gerektiğini söyledi.

Açıklamasının devamında Türkiye’nin kaynak üretme fırsatlarının olduğuna dikkat çekti. İl Başkanı Albayrak; “Hükümet kaynaklar yetersiz diyor ama biz Vatan Partisi olarak Türkiye’nin kaynak üretme fırsatlarının olduğunu görüyoruz. Yabancı bankalar başta olmak üzere bankaların olağanüstü faiz geliri ve karlarından alınan kurumlar vergisi artırılmalıdır. Türk vatandaşlarına ait olan ve yurtdışındaki bankalarda bulunan 500 milyar dolar Türkiye'ye yatırım amacıyla getirilmelidir. Buralardan elde edilecek kaynağın bir kısmıyla yer altı sulama sistemleri yaygınlaştırılabilir. Kaynak bulmak, üreticiyi desteklemek ve verimliliği artıracak altyapıyı sağlamak hükümetin görevidir. Vatan Partisi bu becerilere sahip olan, iktidara aday partidir” şeklinde konuştu.

 

Çiftçiye ve besiciye, düşük faizli kredi, ucuz mazot, ucuz gübre, ucuz tarım ilacı, ucuz tarım aleti, ucuz ve sağlıklı tohum ve damızlık sağlanması gerektiğini ifade eden Vatan Partisi Balıkesir İl Başkanı Emre Albayrak; “Tarım desteklerinin ve kredilerinin amaca uygun kullanılması için gerekli önlemler alınmalıdır. Çiftçiye üretimi özendiren taban fiyat verilmelidir. Tarıma destek siyasetleri bir yıl öncesinden ilan edilmelidir. Türkiye’de yeterince üretilen malların dışalımına son verilmelidir. Yabancıya toprak satışını serbest bırakan kanun kaldırılmalıdır.

Vatan Partisi, üreticileri yöneten yapmak için görev başındadır’’ dedi.

Muhtarlarla görüşmesinin bir diğer nedeninden bahseden İl Başkanı Albayrak, Türkiye’nin milli güvenliğinin tehdit altında olduğunu söyledi. Türkiye’nin, toprak bütünlüğünü koruyabilmesi için ABD-İsrail saldırganlığına karşı Suriye hükümetine elini uzatması ve bölge ülkeleriyle iş birliği yapması gerektiği konusunda hemfikir olunduğunu belirten Emre Albayrak son olarak, Vatan Partisi tarafından muhtarlara Milli Devlet Bildirgesi dağıttıklarını söyleyerek sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: SENEM İMREN KARACA




KAYNAK: İHA