Bandırma Ticaret Odası, bölgesel kalkınmayı desteklemek ve üreticilerin gelirlerini artırmak amacıyla yürüttüğü coğrafi işaretli ürün çalışmalarına bir yenisini ekleyerek Çakıl Kestanesinin coğrafi işaret tescilini aldı. Bu gelişme, Bandırma Ticaret Odası’nın tescil sahibi olduğu dördüncü coğrafi işaretli ürün olarak kaydedildi.

Çakıl Kestanesinin tescil süreci 18 Ekim 2023 tarihinde tamamlanarak, 2 Eylül 2024 tarihinde resmi olarak tescil edildi. Coğrafi işaret tescil belgesi, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Adem Yılmaz tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu Başkan Yardımcısı Dr. Mehmet Duyar’dan teslim alındı.

Tescil sürecinin ardından, Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adem Yılmaz ve Genel Sekreter Yardımcısı Tuğçe Dayıoğlu, başvuru sürecini yürüten Balıkesir Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kıralan ile birlikte Çakıl Köyü'ne ziyarette bulunarak yetiştiricilere hayırlı olsun dileklerini ilettiler.

Adem Yılmaz, coğrafi işaret sürecinde yapılan çalışmalar sayesinde Çakıl Kestanesinin bölge açısından önemini anladıklarını belirterek, “İsmini ilk yetiştirildiği yer olan Çakıl mahallesinden alan Çakıl Kestanesi ağaçları, bölgede doğal yayılma alanı göstermektedir. Çakıl mahallesinde kestane yetiştiriciliği yapılan alanlarda yaklaşık 100 yaşında ağaçlar mevcuttur. Çakıl köyü, Akdeniz ve Karadeniz iklim kuşağı özelliklerini taşımakta olup, kuraklığın olmaması veya kısa periyotlu olması, Çakıl Kestanesinin yetiştirilmesi için uygun bir bölge olduğunu göstermektedir” dedi.

HABER: HABER MERKEZİ