Balıkesir iş hayatında her geçen gün artan kadınlar, son olarak gün içerisinde sıkça kullandığımız otobüs, dolmuş ve minibüslerde şoför olarak karşımıza çıkıyor. Kadın şoförler, direksiyon başındaki becerileriyle erkekleri aratmıyor.

Balıkesirli kadınların, iş hayatlarındaki varlıklarını her geçen artıyor. Son olarak şehir içi ulaşım sektöründe de kendini gösteren kadınlar, artık otobüs, dolmuş ve minibüs gibi toplu taşıma araçlarında direksiyon başına geçiyor.

İşte o kadın şoförlerden biri de Şenay Kocaman. Yaklaşık 9 yıl eşinin servis aracında hosteslik yapan Kocaman, her türlü eğitim, yetki belgesi ve ehliyet kriterini tamamlamasının ardından direksiyon başına geçti. İki yıldır servis şoförlüğü yapan Şenay Kocaman, şoförlük mesleğini ve çocukları sevdiğini için bu mesleği yaptığını söyledi.

Şenay Kocaman, gazetemiz Muhabiri Umut Sayan’a mesleği ile ilgili şunları anlattı: “Bu sektöre gireli 11 yıl oldu. 9 yıl eşimle birlikte hosteslik yaptım. Diğer aracımızda da bir şoför ve hostes çalışıyordu. Şoförlerle çalışmak biraz zor oluyordu. Kendim de günlük hayatımda araba kullandığım için servis şoförü olmaya karar verdim. Yaklaşık 2 yıla yakın bir süredir de servis şoförü olarak çalışıyorum. Kadın şoför olmak zaman zaman zor olabiliyor.  Ama ben işimi seviyorum. Çocukları da çok sevdiğim için bu işi keyif alarak yapıyorum. Günde de ortalama 100 – 150 kilometre arası yol yapıyorum. Servisin şoför koltuğunda bir kadın gördükleri zaman diğer sürücüler biraz şaşırıyor. Değişik tepkiler veriyorlar, alışkın olmadıkları için. Genel olarak insanların tepkisi çok güzel. El sallayan, selam verenler oluyor. Hoşuma da gidiyor bu durum. Şoförlüğü ben çok severek yapıyorum. Buradan da diğer kadınlara bu mesleği yapmalarını tavsiye ederim. Bence şoförlüğün de cinsiyeti yok.”

 

“KORKMANIN BİR ANLAMI YOK”

Balıkesir trafiğinde direksiyon sallayan bir diğer kadın şoför ise Dilek Arslan. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan Arslan, birçok erkeğin koltuğuna bile oturmayı korktuğu belediye otobüsünü bisiklet sürercesine rahat bir şekilde Balıkesir sokaklarında tıkır tıkır sürüyor.

2019 yılında bu yana şoförlük yapan Arslan ise mesleğiyle ilgili şunları anlattı: “Aslında ben güvenlik görevlisiydim. Çalışmak için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne başvuru yapacağım sırada kadın otobüs şoförü aradıklarını öğrendim. Sonrasında süreç hızlı gelişti ve otobüs şoförü olarak ben çalışmaya başladım. Otobüs kullanmanın diğer araçlara nazaran tabii ki zorlukları var ama bir şekilde hallediyoruz. Kadın şoför olmanın zorlukları var ama bence avantajları daha fazla. Trafikte, diğer şoförlerin yanında çalışılıyor. Ama bunları ben zorluk olarak görmüyorum. Sonuçta bu araç senin hakimiyetinde. Bu araç, istemediğin sürece bir yere gitmiyor. Panik yapmanın, korkmanın bir anlamı yok. Etrafa bakmadan arabanın ne istediğini vererek hareket etmeleri gerekiyor. Günde en fazla 100 – 150 kilometre yol yapıyorum. Sabit bir hatta çalıştığım için yolcularla artık aile gibi olduk. Her şeyimizi paylaşabiliyoruz artık. 2019’da ben başladım. 2 sene sonra bir kadın şoför daha çalışmaya başlamıştı. Şimdi 2 tane daha kadın şoför aramıza katıldı ve 4 kişi olduk. Bunun sayısının artırılacağını söylüyor Balıkesir Toplu Taşıma A.Ş. Genel Müdürümüz. Bu konuda da çalışmalar yapılıyor” dedi.

 

HABER: BUSE ASLAN