Geleneksel bir Japon yemeği olan suşi, son zamanlarda özellikle Balıkesirli gençlerin favori yemeği haline geldi. Farklı damak kültürlerinin hayatımıza girmesiyle birlikte popülerlik kazanan bu yemeği, Suşi Şefi Dilşah Girgin, gazetemiz muhabirine anlattı.

Japonların geleneksel yemeklerinden biri olan suşi, Balıkesir’de günden güne popülerlik kazanıyor. Asya mutfağına özgü bir yemek olan suşi, Balıkesir’de sadece üç restoranda yapılıyor.

Farklı milletlerin mutfaklarına özgü yiyeceklerin hayatımıza girmesi sonrası suşi, en çok gençler tarafından tercih ediliyor. Çiğ ve pişmiş balık, pirinç ve yosunun birleştirilmesiyle yapılan suşi, Balıkesir’de çok fazla talep görüyor.

Geleneksel Japon yemeği suşi hakkında bilgi veren Nood Taste Şuşi Şefi Dilşah Girgin, “Suşi geleneksel bir Japon yemeğidir. Japon mutfağına özgü bir yemek olan suşi, pirinç içeren tuz sirke ve şeker ile tatlandırılmış, deniz mahsulleri ve sebzelerin birleşmesiyle oluşur. Tüm dünyadan merak uyandıran suşi bulunduğu coğrafyanın damak zevkine göre çeşitlendirilmiştir. Biz de menümüzü oluştururken damak zevkini ön planda tuttuk.” Dedi.

SUŞİNİN YAPIMINI ANLATTI

Konuşmasının devamında suşinin yapımı hakkında konuşan Girgin: “Suşi pirinci yapısından dolayı oldukça nişasta barındırır. Doğru yıkamak önemlidir. En az beş altı kere yıkamak gerekli. Su oranını da düzgün bir şekilde ayarlarsak geriye sadece sirkeleme aşamasına geçilir. Pirinç tanelerini kırmadan sirkeyle pirinci birleştirdiğimiz zaman güzel bir suşi pilavı elde etmiş oluyoruz. Sonrasında yosun ve diğer malzemeler kullanılarak istenilen çeşide göre siparişimizi hazırlıyoruz. Burada malzemelerin kalitesi ve tazeliği çok önemli” dedi.

Ayrıca Dilşah Girgin, suşiyi hazırlamanın zahmetli olduğuna ve bu işin sadece severek yapılacağını dile getirdi.

EN ÇOK GENÇLER SEVDİ

Öte yandan suşiye Balıkesir’de çok fazla talep olduğuna dikkat çeken Girgin, suşiyi en çok gençlerin sevdiğini söyledi. Girgin: “Suşiye Balıkesir’de talep var. Ben de bu işe başladığımda Balıkesir’de bu kadar bir ilgi göreceğini beklemiyordum. Tahminimden daha fazla talep oldu. Özellikle genç kesim çok seviyor” ifadelerine yer verdi.

Girgin, suşiye olan yoğun talep nedeniyle yakın zamanda Balıkesir’de yeni bir restoran açarak sadece suşi üzerine hizmet vermek istiyor. .

SUŞİ, SADECE ÇİĞ BALIKTAN YAPILMIYOR

Sözlerinin devamında suşinin sadece çiğ balıktan yapılmadığını aktaran Dilşah Girgin, pişmiş balıklardan da suşinin yapıldığını söyledi ve sözlerini şöyle tamamladı: “Suşiyi genelde herkes çiğ balık olarak düşünüyor. Suşide pişmiş balık çeşitleri de var. Genelde ilk kez suşiyi deneyecek müşterilerimize biz pişmiş balık öneriyoruz. Güzel de geri dönüşler alıyoruz. Suşinin içine koyduğumuz yosunun tadı ve kokusu biraz ağır. Bu da kişinin damak tadına göre değişiyor.  Balıkesir’de genel olarak pişmiş balıkla yapılan suşiler tercih ediliyor.”

HABER: HABER MERKEZİ