Uzun zamandır beklediğimiz Euro 2024 Avrupa Şampiyonası Almanya’nın ev sahipliğinde başladı. Grup aşamalarının ilk maçları tamamlanırken izleyenler bu maçlarda adeta futbol şöleniyle karşılaştı. Birbirinden güzel maçların olduğu ilk haftada, nerdeyse her maçta izlemeyi özlediğimiz ceza sahası dışı gollerine doyduk. İlk maçlar sonrası birçok takım rakiplerini tartarken ev sahibi Almanya ise turnuvanın en büyük favorilerinden olduğunu izleyenlere gösterdi ve ben bu yazıyı yazarken Almanya – Macaristan’ı 2-0 mağlup ederek son 16 turunu garantiledi.

 

İNGİLTERE BEKLENENİ VEREMEDİ

Turnuvanın diğer favorilerinden İngiltere ise beklenenin çok altında kaldı. Her turnuvanın doğal favorisi olan İngilizler turnuvanın ilk maçında Sırbistan’ı 1-0 mağlup ederken 2. Hafta maçında Danimarka ile 1-1 berabere kaldı. Skordan bağımsız oyun olarak bekleneni veremeyen İngiltere teknik direktör Southgate eleştirileri başladı. Kadrosunda Bellingham, Foden gibi yıldızları barından İngilizler gruptan çıksa bile son 16 turunda turnuvaya veda edebilir.

 

İSPANYA İYİ BAŞLADI

Turnuvanın bir diğer favorilerinden İspanya ise turnuvaya istediği gibi başladı. İlk hafta Hırvatistan’ı 3-0 mağlup eden İspanyollar 2.  Haftada İtalya’yı 1-0 yenerek son 16 turuna adını yazdıran 2. Takım oldu. Ayrıca İspanyollar düzenli oyunlarıyla Almanya ile beraber turnuvanın en büyük favorileri arasında. Aynı grupta yer alan İtalya ise savunda anlamında izleyenleri tatmin ederken hücum anlamında istenileni veremiyor. 2020 Avrupa Şampiyonu İtalya bu turnuvada yarı finalden fazlasını göremeyeceğe benziyor.

Turnuvada henüz 2. Hafta maçlarını oynamayan Fransa, Hollanda ve Portekiz turnuvanın doğal favorileri arasında yer alıyor. Bu takımların yanı sarı ilk hafta maçlarında iyi işler yapan Romanya ve Slovakya’nın bu şampiyonada iyi yerlere geleceğini düşünüyorum.

 

BİZİM ÇOCUKLARDA TURNUVA HEYECANI

Gelelim turnuvaya büyük hayallerle başlayan milli takımımıza. İlk maçında tarihinde ilk kez bir turnuvaya katılan Gürcistan’ı 3-1 yenerek başlayan A Milli takım oyun olarak istenileni veremese de skor olarak istediğinin fazlasını aldı. Oyun olarak dağınık olmamızın sebebini turnuvanın heyecanına bağlamak istiyorum. Çünkü kadronun neredeyse %90’ı daha önceden Avrupa Şampiyonasına katılmadı. Fakat bizimle birlikte grubumuzda bulanan Portekiz ve Çekya’da göze hoş gelen bir futbol sergileyemedi.

 

TURNUVANIN EN ÖNEMLİ MAÇI

Maç maç gittiğimiz bu turnuvanın belki de en önemli maçı ise Portekiz maçı gibi gözüküyor. Maçın skoruna göre son 16 turuna kalmayı garantileyebiliriz. Fakat bu maç özelinde gruptan çıkmaktan daha önemlisi gruptaki sıralamamız. Eğer gruptan 1. olarak çıkarsak ki bu yalnızca Portekiz karşısında puan alarak gerçekleşebilir, A/B/C grubundan gelecek üçüncü ile karşılaşacağız. Eğer gruptan 2. olarak çıkarsak Hollanda ve Fransa’nın bulunduğu D grubunun lideri ile karşılaşacağız. İşlerin istediğimiz gibi gitmediği senaryoda üçüncü olup en iyi dört üçüncü arasında yer alırsak B veya C Grubu’nun lideri ile karşılaşacağız. C Grubu’nda zirvede İngiltere bulunurken B Grubu’nda İspanya lider olarak gruptan çıktı. İşte bu sebeplerden belki de turnuvanın en önemli maçına çıkıyoruz. Tarihimizde hiçbir resmi maçta yenemediğimiz Portekiz’i mağlup etmek bize ilkleri yaşatan yeni jenerasyonumuza nasip olsun diyor, Millilerimize bu yolda başarılar diliyorum.

Son 16 turundan önce görüşmek üzere…