ASIL SIKINTI ŞİMDİ BAŞLIYOR

Malum üniversite sınav sonuçları açılmışken henüz 2. sınıf bir üniversiteli olarak üniversite tercihleri ile ilgili bir yazıyı yazmak istedim. Ben iki sene önce 98 bin sıralamayla İstanbul’da Yeni Medya ve İletişim okuyorum. Bu tercih benim için çok zor olmuştu çünkü içinde bulunduğumuz durum ve İstanbul’da öğrenci olmanın zorluğu beni çok düşürdü. Fakat çocukluğumdan beri içinde olmak istediğim bu sektör beni bu riskli tercihi almamı sağladı. Dönüp baktığımda iyi ki de bu riski almışım diyebiliyorum.

Üniversite sınavının açıklamasıyla evlerde adeta sınavdan daha çok stres yaşanmaya başladı. Aslında bu sıkıntı öğrencilerden çok veliler için daha büyük bir sıkıntı. Genellikle anne ve babalar çocuklarının ileride zorluk çekmemesi ve güzel bir meslek edinebilmesi için yapılacak tercihlerde mantıklı yol izlemeyi tercih ediyor. Öğrenciler ise puanı ve istedikleri bölüm üzerinde velilerini ikna etmeye çalışıyorlar. Bana göre de velilerin öğrenciler üzerinde çok büyük baskılar kurmaması gerekiyor. Çünkü çocuklar istemedikleri bölümde başarılı olamıyor. İstedikleri bölümde ise fazla çabalıyorlar. Yine kendi üzerimden örnekle açıklamak istiyorum, 2 yıl önce bana medya okumak için İstanbul’a gitmek gibi bir saçmalık yapma Balıkesir’de daha garanti bir bölüm oku baskısı kuran akrabalar, öğretmenlerim ve ailem şuan daha henüz ikinci sınıf öğrencisi olarak bölümümle ilgili bir iş bulup çalışmaya başlayan benim köşemi okumakla meşguller.

 

Şu anda birçok öğrenci de belki akıllarında başka bölümler olmasına rağmen ailesinin veya çevresinin “garanti meslek oku” gibi saçma sapan baskılarıyla tercihlerinde değişiklikler yapacaklar. Ailelerin çocuklarının kötülüğünü düşünmediğini çok iyi biliyorum fakat her sabah istemediği bir işe giden veyahut istediği işi yapamayan bireyler genel hayatlarında da mutsuz oluyorlar. Bana göre Bölüm veya üniversite her şey değil elbette güzel bir bölüm güzel bir üniversite ilerisi için çok avantajlı fakat eğer bir çocuk bir bölümü çok okumak istiyorsa bırakın okusun. Emin olun okuduğu bölümde mutlu olacak, okuduğu bölümle ilgili iş bulma çalışmalarına henüz birinci sınıfın sonunda başlayacak.

Mezuna kalmayın

Öğrenciler açısından da mezuna kalma kararı çok kritik bir karar onun için çok büyük bir tavsiye veremem belki ama bana göre bu dönemde mezuna kalmak çok fazla riskli. Eğer gerçekten çalıştığınıza inanıyorsanız mezuna kalmayın derim. Çünkü gelecek dönemde milyonlarda yeni kişi sınava girecek ve sizin şansınız bir tık daha düşecek. Fakat diyorsanız ki ben yeteri kadar çalışmadım potansiyelim bu değil, “çok daha iyisini yapabilirim” diyorsanız bu riski göze alabilirsiniz. Ama bence eğer istediğiniz bir üniversite ve bölüm tutuyorsa daha iyisi için risk almayın. Hepinize bu zorlu tercih sürecinde başarılar. Umarım istediğiniz yere gelirsiniz. Umarım mutlu olduğunuz işi yaparsınız.