Şu an ülkemizde uygun sayılabilecek sıfır otomobil fiyatlarını segmentine göre araştırdım.

A segment araçlar en düşük fiyat etiketi 725 bin TL başlayıp marka, model, paketlerine göre fiyatları değişiklik yaşanmakta. B segment araçlar en düşük fiyat ise 874 bin TL başlayıp marka, model, paketlerine göre fiyatları artış göstermekte. C segment araçlar en düşük fiyat 729 bin TL.

D segment araçlar en düşük fiyat 1 milyon 131 bin TL’den başlamakta.

E segment araçlar en düşük fiyat 1 milyon 925 bin TL’den G segment araçlar en düşük fiyat 1 milyon 917 bin TL’den, J segment araçlar en düşük fiyat 1 milyon 464 bin TL’den ve son olarak M segment araçlarda en düşük fiyat 2 milyon 150 bin TL’den başlayıp marka, model, paketlerine göre fiyatları artış göstermekte.

Ben herkesin sıfır araç almasını isterim fakat gelir seviyesi eşit olmadığı için araç alımlarında model, yaş, kullanım amacı doğrultusunda otomobil alımları farklılık gösterebilmekte.

Örneğin asgari ücret ile çalışan bir kişi, kira ve faturalar tutarı 8 bin TL tutsa geriye kalıyor 3 bin TL’ kalıyor. Yine 2 bin TL gıda ya gitse geriye 1000 lira kalıyor.

Bu hesapla en düşük araç fiyatı A segmenti olan araç 725 bin TL’den olan otomobili asgari ücretliler 725 ay ödemesi lazım yani 60 yıl ödeme yapması gerekiyor.

İş memur maşına gelinde biraz farklı tabi. En düşük memur maaşı 22 bin TL. Hesaplayalım kira faturalar yine 8 bin TL olsun. 14 bin TL kalıyor. İki bini gıdaya gitsin geriye 12 bin TL ile en düşük araç fiyatı A segmenti olan 725 bin Türk lirasıyla memurlar 60 ay ile yıla göre hesaplarsak 5 yıl sonra ödemesini tamamlamış oluyor.

Kaymakam maaşlarının en düşüğünün 40 bin TL olduğuna göre 8 bin kira, 2 bin gıdaya gitse geriye 30 bin TL kalıyor. En düşük araç fiyatı A segment olan 725 bin Türk lirasıyla 24 ay yıla göre hesaplarsak 2 yıl içinde araçlarının ödemesini tamamlayabiliyorlar.

Hesap biraz Nasrettin Hoca fıkrasına döndü.

Sonuç itibariyle sıfır otomobil fiyatlarımı çok yüksek yoksa maaşlar mı çok az ben anlamış değilim. Takdir siz kamuoyunun.

Saygılarımla.