Mutlu olmanın sırrı nedir?
Mutluluğu bir sonuç olarak değil, kişinin her türlü çelişki ve çatışmayı aşarak doğayla, toplumla ve kendi kendisiyle uyum ve bütünlüğe vardığı bir süreç olarak görmek gerekir. Özünden kopmadan, insana yabancılaşmadan, üreterek, anlamlı bir yaşam arayışındaki her süreç gerçek mutluluktur.
Doğan Cüceloğlu insan mutluluğunu belirleyen 7 temel faktörü şöyle sıralıyor: 1-Sağlıklı bir yuva 2- Geçimini sağlayacak güvenilir bir gelir 3- İçine sinen, anlamlı bulduğu bir iş 4- Kendine yakın hissettiği dostlar 5- Sağlık 6- Kendini özgür hissetme 7- Kendine yol gösterecek manevi değerler. Mutlu insanlar bir amaç için yaşarlar. Kalıcı ilişkilerden, hedeflerine ulaşmak için çalışmaktan ve değerlerine göre yaşamaktan keyif alırlar.
Düzenli olarak küçük şeylerden mutlu olmak, zorlu etkinliklerle uğraşmak, hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak, yakın sosyal bağları sürdürmek ve kendisinin ötesinde bir amaç bulmak, yaşam doyumunu artırır.

Mutlu insanların ortak özellikleri nelerdir?
Refahı teşvik eden tek başına mutluluk değil, anahtar olan asıl arayıştır. Mutlu insan hayatın basit zevklerinden hoşlanır; bir köpeği sevmek, bir ağacın altında oturmak, bir fincan çayın tadını çıkarmak gibi.

Mutlu insanların ortak birkaç özelliği şu şekildedir:
Yeni şeyler öğrenmeye açık olmak
Alçakgönüllü ve sabırlı olmak
Kolayca gülümseyebilmek
Genellikle minnettar olmak
Öz bakım egzersizleri uygulamak
Sağlıklı ilişkilerden hoşlanmak
Diğer insanlar için mutlu olmak
Anlam ve amaç ile yaşamak
Küçümseyici veya aşağılayıcı olmamak
Kin tutmamak
Küçük sıkıntıları önemsememek

Mutluluk veren şeyler nelerdir?
Yapılan pek çok bilimsel araştırma; gülmek, uyumak, dinlenmek, sevdiklerinle vakit geçirmek ve evcil hayvanlarla oynamak gibi eylemlerin kişilerin kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olduğunu söylüyor. Ancak mutluluk veren bir başka eylem ise yemek yemek.

Mutlu bir hayat için ne yapmalıyız?
İşte küçük değişikliklerin büyük mutluluklar olduğunu gösteren bazı günlük yaşam alışkanlıkları!
Daha iyi beslenin, daha iyi uyuyun, daha çok egzersiz yapın....
Geçmişi bırakın. ...
Şükredin. ...
Negatif insanları ve negatif düşünceleri çevrenizden uzaklaştırın. ...
Kabul edin ve korkularınızın üzerine gidin. ...
Kendinize saygı duyun…