KAZAKİSTANLI GAZETECİLER İLE 3 GÜN

Balıkesirli gazeteciler olarak Kazakistan’daki meslektaşlarımızı ülkemizde ağırladık. Yaklaşık 20 kişilik gelen kafile ile Balıkesir’in güzelliklerini Kazakistan’ın gazetecilerine 3 gün süren dolu dolu bir program ile tanıttık.

Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı’nın düzenlediği organizasyon ile ilimize gelen Kazakistanlı gazeteciler, Balıkesir’e hayran kaldı. Pazartesi günü başlayan ve 3 gün süren bir programla ilimizi gezen Kazak gazeteciler, ülkelerinde Balıkesir’i anlatacaklar.

3 gün sürecek olan ziyaret programlarını ben de Kazakistanlı gazeteciler ile birlikte takip ettim. Program ilk olarak Balıkesir merkezinde başladı ve körfez bölgesinde devam etti.

Balıkesir’de ağırladığımız Kazakistanlı gazeteciler, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti binasını ve ilimizde faaliyet gösteren yerel gazeteleri ziyaret ettiler. Kazak gazeteciler ayrıca il merkezinde şehrin tarihini de inceledi.

Ardından yenilen öğlen yemeğinin ardından Körfez yolculuğu başladı. İvrindi ilçesinde faaliyet gösteren Hayvan Bakımevini gezen Kazak gazeteciler, şehrimizin hayvanlara verdiği önemi bizzat yakından görerek bakımevinde bulunan hayvanlara vakit geçirdi.

Programın devamında Edremit’in Güre beldesinde bulunan İdo Madra Jeopark müzesini ziyaret ederek Adrina Termal Otel’de konaklayarak körfezdeki termal suyun tadını çıkardılar.

Programın ikinci günü ise Ayvalık ilçesinde devam etti. Yol üzerinde ilk olarak gazeteciler Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM)’i ziyaret etti. Burada çiftçilere verilen eğitimleri, yetiştirilen bitkileri yerinde gören gazeteciler, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyetlerini birer birer inceledi. Ardından Ayvalık ilçesinde bulunan Özgün Zeytinyağı Fabrikasına doğru yola çıktı. Balıkesir’in körfez bölgesinde yoğun olarak üretimi yapılan zeytinleri de gören gazeteciler, zeytinyağı fabrikasında yaptığı ziyaretlerde zeytinin soframıza olan yolculuğunu gözlemlediler. Ardından burada üretilen zeytinyağlarını ülkelerine götürüp tanıtmak üzere satın aldılar ve fabrikada üretilen yağ ile yapılan Ayvalık Tostu’nun da tadına baktılar.

Zeytinyağı fabrikası ziyaretleri sonrasında Ayvalık Zeytin Galerisi ile devam etti. Burada da zeytinyağı üretiminin tarihini, kullanılan ekipmanları, üretilen sabunları gören gazeteciler, Balıkesir’e adeta hayran kaldılar.

Ayvalık ilçesindeki ziyaretlerini tamamlamalarının ardından Kazakistanlı gazeteciler Cunda adasına doğru yola koyuldu. Burada Cunda adasının tarihi sokaklarını, limanını, yöresel ürünlerini yerinde gören gazeteciler, şehrimizi dolu dolu gezerek tanıdı. Cunda adasının en meşhur yerlerinden biri olan Bay Nihat Restoranda yedikleri akşam yemeği ile otele doğru yola çıkarak 2. Günü de tamamladılar.

Programın son gününde Kazakistanlı gazetecilerin durağı Çanakkale oldu. Tarihimizin en önemli şehirlerden biri olan Çanakkale’yi ziyaret programının ilk durağı Truva Atı oldu. Şehir meydanında bulunan bu atın ve şehrin tarihini dinleyen gazeteciler, Türkiye’yi fazlasıyla beğendi. Ardından Çanakkale merkezinde bulunan Aynalı Çarşı’ya gidildi ve buradan hediyelik eşyalar alarak Çanakkale’yi gezme imkanı buldular. Sonrasında yenilen öğlen yemeğinin ardından uçaklarına doğru yola koyuldular. Tekirdağ üzerinden İstanbul Havalimanı’na doğru gidilen yolda yapılan köprüleri, Marmara denizini bol bol görme imkanı bulan Kazakistanlı Gazeteciler, buldukları ilk fırsatta yeniden Türkiye’ye geleceklerini, ülkemizi çok beğendiklerini söylediler.

Düzenledikleri ziyaret programını bizzat yakından takip etmemden ötürü Kazakistanlı gazetecilerin ülkemize duyduğu hayranlıklarını yakından görme imkanım oldu. Ülkemizin nimetlerini, doğal güzelliklerini tanıyarak Balıkesir’i, Türkiye’yi döndüklerinde ülkelerinde anlatacaklar. Ben bu etkinliğin düzenlenmesinde Türk Dili Konuşan Gazeteciler Vakfı’na, Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti’ne, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ve emeği geçen tüm kişi ve kurumlara teşekkürlerimi iletmek istiyorum.