Başladığı akşam:
5 Mayıs, Pazar
Bittiği akşam:
6 Mayıs, Pazartesi (2024)

Hıdırellez nedir ve ne yapılır?
Kışını sona ermesi ve baharın gelişiyle birlikte kutlanan Hıdırellez Bayramı huzura kavuşmak ve türlü dileklerde bulunmak için kutlanır. Hıdırellez gül ağacı ritüeli, baht açma oyunları, yoğurt mayalama, gül ağacına dilek dileme gibi birçok Hıdırellez ritüelleri Anadolu'dan günümüze kadar ulaştı.

Hıdırellez dinimizde var mıdır?
Hıdırellez, dinden ziyade kültürel bir gelenektir. Fakat İslam inancına göre Hıdırellez kutlamak günah değildir. Ancak batıl olan hiçbir uygulamayı dinimiz kabul etmez.

Hıdırellez dileği nasıl yapılır?
Hıdırellez gelenekleri arasında en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir. Bu gelenek Hıdırellez akşamında gerçekleştirilir. Dilekler bir kağıda yazılıp asılabileceği gibi şekil olarak da gül ağacının altına çizilebilir. Ev isteyen ev resmi, araba isteyen araba resmi çizebilir.

Hıdırellez Türk geleneği mi?
Türk kültürü içinde canlılığını koruyan geleneklerden biri de “Hıdrellez”dir. Hıdrellez geleneği, bir bayram olarak bütün Türk milletinin topluca katıldığı, kutladığı, bir takım töreleri yerine getirdiği bir bahar bayramıdır. Bu tarih kışın bitişi yazın başlangıcı, yılbaşı olarak kabul edilir.

Hıdırellez Kürtlerin mi?
Kimi kaynaklara göre Hıdırellez, Mezopotamya ile Anadolu kültürlerine ait bir bayram, kimilerine göre ise İslamiyet öncesi Orta Asya Türklerine. Kim haklı kestirmek zor ama Hıdırellez'in ilk çağlardan bu yana Mezopotamya, Anadolu, İran, Yunanistan ve Doğu Akdeniz kültürlerinde yeri olduğu bir gerçek.

Hıdırellez dileği direk suya atılır mı?
Hıdırellez sabahı uyandığınızda yazılan dilek kağıtları alınıp suya atılır.

Hıdırellez de yoğurt nasıl yapılır?
Yörük kadınları Hıdırellez günü, şafak vaktinde uyanarak doğadaki bitkilerin, otların üzerindeki çiy damlalarını toplar. Bu çiy damlaları süte karıştırılarak yoğurt mayalanır. Aynı maya ekmek yapımında kullanılır.

Hıdırellez de ne yenir?
Yaprak sarması, çörek, börek, pirinç pilavı, höşmerim, çirin helvası, kalburabastı (yumurta ve yoğurdun kalburun üstüne basılarak yapıldığı bir tatlı çeşidi), kurabiye, çerez gibi… Hıdırellez günü için kaynama suyuna soğan kabuğu atılarak yapılan renkli yumurtalar hazırlanırmış.

Hıdırellez gecesinde ne olur?
Gece yakılan ateşten atlanılması kış boyunca insanın üzerine çöken yorgunluğun kalkması için yapılmaktadır. Son olarak Hıdırellez gecesi kapının önüne taş konur. Eğer taşa karınca dolarsa o yılın bolluk bereket getireceğine inanılır.