İlk dakikada gol atıp son dakikada gol kurtarınca başı ve sonu tarihe not düşülen bir maç oldu Avusturya ile Türk Milli Takımı arasındaki 2024 son 16 mücadelesi.
Azerbaycanlı spikerlerin yorumları her zaman herkesin yüzünü güldürüyor; bunu zaten biliyoruz.
Bu kez de son dakikada panterleşerek mutlak golü çıkaran Mert Günok için “Cosmic save” diye haykırdı spiker, o da kendi kulvarında gündem oldu.
Cosmic save.
İlahi kurtarış.
İlahi dokunuş.
İlahi müdahale.
Kozmik tasarruf.
Nasıl çevirirseniz çevirin mükemmel bir tasvir yaptı Azeri spiker.
Ama…
İzliyoruz ya maçları…
İster istemez Türk Ligleri’nin hali geliyor aklına insanın…
Avrupa’da hakeme gık demeyen ve gayet efendi olan futbolcularımız her nedense lig maçlarında kişilik değiştiriyorlar; hakemle kavga ve didişme için özellikle müthiş bir çaba harcıyorlar..
Kuşkusuz salt Milli Takım futbolcuları için değil bu gerçeklik.
Özellikle tüm Avrupa Kupasına katılan kulüp futbolcularımız açısından da böyleler.
İçeride vahşiler.
Dışarıda olması gerektiği biçimde ölçülü ve saygılılar.
Neden?..
Bunun incelemesi yapıldı veya futbolcularla yaşanan gerilimi azaltma yolunda ve bu çerçevede bir çalışma içine girildi mi şimdiye kadar, biz duymadık.
Yani bir kez olsun soruldu mu; “Siz dışarıda oynarken yabancı hakemlere karşı son derece sakin ve saygılıyken içinize ne giriyor da kendi ülkenizdeki lig maçlarında ruh haliniz 180 derece zıt hale dönüşüyor?”
Bu arada…
E “yabancı hakem” deyince…
Gel de VAR’a gelen yabancı hakemlere değinme.
Böyle rezalet olabilir mi, gerçekten ortalığın yıkılması lazım ama kimse oralı olmadı, birkaç küçük eleştiri, sonra alışıldı gitti.
Öyle mi?
Heceleyerek söyleyelim… Süper Lig’de VAR’da yabancı hakem görevlendirilmesi Türk Futbolu için de, TFF için de, MHK için de, tüm futbol kulüpleri için de “dramatik bir re-za-let-tir”; ben kendi hakemime güvenmiyorumun itirafıdır, haliyle ben kendime güvenmiyorum demektir, utançtır.
O zaman orta hakemleri de yabancı yapalım ne farkeder?...
Bir maç tabiri caizse zaman zaman katledilir hale bürünüyorsa burada VAR hakeminin etkisi mi daha çoktur yoksa orta hakemin mi?..
Orta hakem olduğuna göre, VAR şikayetlerini gidermek adına yabancı tercihini orta hakeme de çevirebilirsiniz, kim ne diyecek ki?...
Hoş buna şu formül de bulunabilir; artık memlekette sayısı bilinmeyen Iraklı, Suriyeli vs vs milletten Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları var; TFF bunları da değerlendirebilir kuşkusuz ne dersiniz?..
Kozmik dokunuş gibiydi Mert’in kurtarışı…
Milli Takımsın…
Teknik direktörün yabancı…
Hiç bizde teknik direktör yok çünkü…
Akla, mantığa, vicdana, futbolun ruhuna, hele hele Milli Takım’a yabancı teknik direktörü, ne yapalım ne edelim, bir türlü içimize sindiremiyor, bir yere oturtamıyoruz…
Kulüplerin kendi tercihidir, onlarda da Türk futbolcu yok, direktörlerün çoğu Türk.
Takımın milli, oynayanların hepsi Türk, hocası yabancı.
Şu TFF’ye de MHK’ye de bir “cosmic save” duası etsek…