CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Bandırma Yeşilçomlu Mahallesi'ndeki tarım ve mera arazilerinde genişletilmek istenen taş ocağına sert tepki gösterdi. 616 "ÇED Gerekli Değildir" belgesiyle Balıkesir'de birçok maden ocağına ruhsat verildiğini belirten Sarı, bu uygulamaya karşı duracaklarını vurguladı.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Bandırma Yeşilçomlu mahallesinde mera alanı ve zeytinlik bulunan tarım arazisine ÇED gerekli değildir raporuyla taş ocağının genişletilme çalışmalarına tepki gösterdi. Balıkesir’de 616 ÇED Gerekli Değildir belgesiyle madenlere ruhsat verildiğini belirten CHP’li Sarı, “Balıkesir'in yakasından düşün artık.  Her yere maden ruhsatı verdiniz.  Her yere taş ocağın ruhsatı verdiniz. Memleketin yakasından düşün artık” dedi.

Bandırma Yeşilçomlu mahallesinde “alınması imkansız” olduğu öne sürülen ÇED gerekli değildir raporuyla faaliyet gösteren taş ocağının, mera ve tarım arazilerine doğru genişleme çalışmaları tepkilere neden oldu. Bandırma 2’inci Asliye Mahkemesinde açılan dava İstinaf Mahkemesinde sürerken, tarım alanlarına 60 metre yakınlıkta taş ocağının faaliyetlerinin tarıma zarar verdiği mahkemeye verilen raporlarla tespit edildi. Yeşilçomlu mahallesi sakinleri tarafından bölgede taş ocağı faaliyetlerinden şikayetçi olurken, firmanın tarım ve mera arazilerine doğru genişleme çalışmalarının durdurulması istendi.

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, taş ocağının faaliyetlerini genişletmek istediği alana giderek incelemelerde bulundu. CHP’li Sarı burada yaptığı açıklamada “AKP’nin rant ekipleri bugün burada yeni bir yıkıma mahal vermek üzere adım atıyorlar. Buna müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

 

“RANT SEVDALILARI TARIM ARAZİSİNE GÖZ KOYMUŞ”

CHP’li Serkan Sarı açıklamalarının devamında; “Bir beton taş ocağı ne yazık ki yıllardır bu bölgeye zarar veriyor. Hemen arkasında zeytin ağaçları var. Hemen alt tarafında üretim tesisleri var, ekim alanları var, mera var. Aşağıya doğru baktığımızda Manyas Kuşcennetimiz var. Böylesine doğa harikası bir noktada üretim yapan ki biliyorsunuz Yeşilçomlu kavunu meşhurdur.  Bölgenin en meşhur tarım ürünlerinden bir tanesidir. Böylesine kıymetli, değerli bir arazide, meranın içinde tarım arazilerinin dibinde şuraya baktığımızda köy sınırının hemen bitişiğinde niye öyle diyorum? Bu yıktıkları döktükleri yetmezmiş gibi şimdi bu görmüş olduğunuz araziye gözünü koymuş rant sevdalıları. AKP’nin rant ekipleri bugün burada yeni bir yıkıma mahal vermek üzere adım atıyorlar.  Buna müsaade etmeyeceğiz” dedi.

 

“KÖYLÜLER TESİSİ İSTEMİYOR”

Yeşilçomlı mahallesi sakinlerinin taşocağını istemediklerini belirten Serkan Sarı; “Köyde yaşayan bütün herkes 175 tane imza vermiş.  2Biz burada böyle bir tesis istemiyoruz2 demiş. Ama rant sevdalıları konu para olduğunda rant olduğunda gözleri başka bir şey görmüyor. Bugün böylesine güzel bir alanı yok etmelerini müsaade etmeyeceğiz.  Neymiş ÇED Gerekli değildir rapor vereceklermiş. Neden gerekli değil, kim karar veriyor buna hangi yetkiyle karar veriyorsunuz? Kuşcennetinin önünde tarım arazilerinin meranın içinde bir alana siz ÇED gerekli değildir diyerek meşrulaştırabileceğinizi mi sanıyorsunuz?” diye konuştu.

 

BALIKESİR’DE MADENLERE 616 ÇED GERELİ DEĞİLDİR RAPORU VERİLDİ

CHP Balıkesir Milletvekili Serkan Sarı, Balıkesir’de madenlere ÇED raporu ile ÇED Gerekli Değildir raporu verilen ruhsat sayılarını da açıkladı. CHP’li Sarı son olarak: “Buradan bakana tarım bakanına çağrıda bulunuyorum. Yereldeki temsilcilerine çağrıda bulunuyorum, yeter artık Balıkesir'in meralarına, tarım arazilerine yapmış olduğunuz bu kasttan bu talandan yeter.  Balıkesir'in yakasından düşün artık. Her yere maden ruhsatı verdiniz.  Her yere taş ocağın ruhsatı verdiniz. Şurada Balıkesir'in başvurularına bakıyoruz. Yaklaşık 69 tane ÇED raporu başvurusu var. Bunun 51 olumlu.  ÇED gerekli değildir başvurusu kaç tane 616 tane. ÇED Gerekli Değildir başvurusuyla ruhsatlar vermişsiniz, yazıktır, günahtır. Memleketi parsel parsel mahvediyorsunuz, yok ediyorsunuz. Tarım hayvancılığın başkenti Balıkesir.  Biz ürünümüzle, tarımımızla kalkınacağız. Sizin yandaşlarınızı zengin etmek için değil, vatandaşlara hizmet etmek için buradayız.  Bu yatırımı derhal durdurun, bu kararın altına imza atan kim varsa. Takipçisi olacağız.  İlgili arkadaşlarımız mahkeme sürecini başlattı. Burası kimsenin babasının malı değil. Burası Türkiye Cumhuriyeti.  Biz de ay yıldızlı bayrağın altında, köylümüzde çiftçimizle hep birlikte geleceğimiz için mücadele edeceğiz. Bu toprakları çocuklarımıza üretime kalkınmaya, tarıma, çiftçiliğe uygun bir şekilde bırakacağız. Sizin o para hırsınız da bitsin artık yeter” diyerek sözlerini sonlandırdı.

HABER: BUSE ASLAN