AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığı'nın 81 ilde eş zamanlı düzenlediği 27 Mayıs Darbesi’ni kınama etkinliği kapsamında Balıkesir’de de anlamlı bir buluşma gerçekleşti. Ali Hikmet Paşa Meydanı’nda konuşan AK Parti Balıkesir İnsan Hakları Başkanı Eşref Koçak, vesayetçi zihniyeti ve darbeci geçmişi sert sözlerle eleştirerek “Bu ülkenin bir dakikası bile cuntacılara feda edilemez” dedi.

AK Parti Genel Merkez İnsan Hakları Başkanlığı’nın 81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği 27 Mayıs 1960 Darbesi’ni kınama etkinliği kapsamında Balıkesir’de de güçlü bir mesaj verildi.

Ali Hikmet Paşa meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında demokrasiye ve milli iradeye bağlılık vurgusu yapılarak, 27 Mayıs darbesinin yıldönümünde vesayetçi ve darbeci zihniyet bir kez daha kınandı.

İnsan Hakları Başkanı Eşref Koçak konuşmasının başında 27 Mayıs 1960 darbesinin demokrasi şehitleri Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu ve Hasan Polatkan’a Allah’tan rahmet diledi.

Koçak, 27 Mayıs’ın yalnızca bir darbe tarihi değil, aynı zamanda Türkiye’de darbeci zihniyetin ve vesayet mekanizmalarının yapılandırıldığı karanlık bir dönemin başlangıcı olduğunu belirtti. Koçak, “O günden sonra birçok cuntacı cesaretini 27 Mayısçılardan almış, sivil ve demokratik siyaseti kontrol altına almaya çalışmıştır” ifadelerini kullandı.

Koçak açıklamasında, “Milletin iradesi yerine vesayet zihniyeti geçirilmiştir. 27 Mayıs, siyasi tarihimizde sürekli tekrar edecek olan bir zihniyetin tohumlarını saçmıştır” diyerek Yassıada’da kurulan göstermelik mahkemeleri, hukuksuz idam kararlarını ve millet iradesine karşı kurulan kumpasları hatırlattı.

 

“CHP’NİN DARBECİLİKLE TARİHİ İLİŞKİSİ AÇIKTIR”

Basın açıklamasında, dönemin CHP Genel Başkanı İsmet İnönü’nün darbeci Cemal Gürsel’e “Asıl ben sizin emrinizdeyim” diyerek darbeciliği açıkça sahiplendiği vurgulandı. Koçak, “O tarihten bugüne CHP, her türlü darbenin ya önünde, ya arkasında ya da yanında durmuştur” sözleriyle vesayet odaklarıyla mücadelede kararlı duruş sergilediklerini belirtti.

 

“DEVLET-MİLLET KUCAKLAŞMASINI İNŞA ETTİK”

AK Parti iktidarıyla birlikte vesayet yapılarının tek tek çözüldüğünü ifade eden Koçak, Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde devlet ile milletin yeniden kucaklaştığını söyledi. “Devletin milletle buluşmasını, iradenin yeniden millete teslim edilmesini sağladık. Ancak bazı adreslerde vesayetçi zihniyet hâlâ yaşıyor” ifadeleriyle tehlikenin tamamen geçmediğine dikkat çekti.

 

“SOKAKLARI KARIŞTIRANLAR VESAYETÇİ ZİHNİYETİN UZANTISIDIR”

Koçak açıklamasında, vesayetçi zihniyetin günümüzde de farklı yüzlerle ortaya çıktığını belirterek, “Öğrencileri sokağa dökenlerde, boykot çağrısı yapanlarda, kutsallara zarar verenlerde, ‘Ordu göreve’ pankartı açanlarda bu zihniyet hâlâ yaşıyor” dedi.

Açıklamanın sonunda ise demokrasiye ve milli iradeye sahip çıkma çağrısı yapılarak, “Bu ülkenin vesayetçi ve cuntacı zihniyete feda edecek bir dakikası bile yoktur. Bizler ‘Durmak yok, yola devam’ diyerek adalet, kalkınma ve demokrasi mücadelemizi sürdüreceğiz” ifadeleri kullanıldı.

Basın açıklaması, demokrasi şehitleri Adnan Menderes, Fatin Rüştü Zorlu, Hasan Polatkan ve tüm demokrasi şehitleri için okunan dua ile sona erdi.

AK Parti Balıkesir İnsan Hakları Başkanı Eşref Koçak tarafından yapılan basın açıklamasına İl Başkan Vekili Oktay Yılmaz, Altıeylül İlçe Başkanı Erdinç Alcan, Karesi İlçe Başkanı Hakan Aka, il yönetimi, kadın ve gençlik kolları, ilçe teşkilatları ve çok sayıda teşkilat mensubu katıldı.

HABER: UĞUR YAZICI