Beslenme uzmanları, son zamanlarda artış gösteren obezite, moda diyetler konusunda uyarılarda bulunuyor. Yanlış uygulanan diyetlerin sağlık sorunlarına yola açtığını söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Dal, doğru beslenmenin tüyolarını www.balikesirbirlikgazetesi.com’a anlattı. Dal, ayrıca moda diyet diye bilinen birçok diyet türünün kısa vadede faydalı olmasına rağmen uzun vadede sağlık problemlerine yol açabileceğine dikkat çekti.

ÖZEL HABER: BUSE ASLAN

Başta kadınlar olmak üzere fazla kilolarından kurtulmak isteyenler diyetisyen arayışına girdi. Diyet yapmak yerine moda diyetlerle kilo vermek isteyenler de son zamanlarda artış gösterdi. Günümüzde popüler olan moda diyetler konusunda ve artan obezite sorunuyla ilgili uyarılarda bulunan Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Dal, bu diyetlerin metabolizmada yaratabileceği sorunlara dikkat çekti.

Özellikle internet ve sosyal medyadaki moda diyetlerin, kısa vadede yeterli olduğunu söyleyen Diyetisyen Dal, halkın bu konuda bilgilendirilmesi gerektiğini bu diyetlerin uzun vadede sağlık açısından zararlı olduğunu söyledi.

Sosyal medyanın her bilgiye ulaşılmasıyla birlikte yanlış bilgilere de ulaşılabildiğinden bahseden Dal; “Sosyal medyanın bu kadar fazla hayatımıza girmesiyle beraber, bilgiye ulaşmamız arttı ama yanlış bilgiye ulaşmamız da çok arttı. Son zamanlarda ortaya çıkan moda diyetler, kısa vadede yeterli oluyor. Biz çok aceleci bir toplum olduğumuz gibi kısa vadede hemen sonuçları görmek istediğimiz için bu tarz moda diyetleri tercih ediyor insanlar, halkın bu konuda doğru bilgilendirilmesi gerekiyor. Bu tarz diyetler kısa vadelidir, sağlığı bozabilecek diyetlerdir. Biz işin sağlık boyutunu düşünmeliyiz ve uzman tercihini de yapmak önemli bazı moda diyetleri uygulayan diyetisyenler de var, araştırmamızı iyi yapmalıyız diyetisyeninizi seçerken” dedi.

 

YOĞUN İŞ HAYATI OBEZİTEYE NEDEN OLUYOR

Günümüzde obezitenin artmasının sebebinin hazır gıdaya yönelik beslenmeye yönelik arttığını söyleyen Beslenme ve Diyetisyen Uzmanı Kübra Dal bununla beraber sağlıklı beslenmeyi bilmediğimiz için ve yanlış diyet şekillerinin de obezitenin artmasına neden olduğunu sözlerine ekledi. Obezitenin nedenlerinden bahseden Dal, aşırı ve yanlış beslenme, fiziksel aktivite yetersizliği obezitenin en önemli nedenleri olarak kabul edildiğini ve yeni neslin hazır gıdaya daha kolay ulaşabiliyor olması da bu neslin obeziteye daha yatkın olduğu görüldüğünü ve çalışma hayatının yoğun olmasından kaynaklandığını ifade etti. Sağlıklı kilo vermenin tüyolarından bahseden Kübra Dal; “Kilo vermek direnci düşürmez, aksine bağışıklığı güçlendirir. İnsanlar yanlış diyetlere yöneldiği için bu algıya düşüyor ama diyeti sağlıklı ve doğru bir şekilde yaparsak, profesyonel destek alarak yaparsak bağışıklığı güçlendirir. Toplumda kilo vermek hastalığı artırır, direnci düşürür algıları tamamen yanlış yapılan diyetlerle alakalı” şeklinde konuştu.

 

DİYETİSYEN ZAYIF OLMAK ZORUNDA DEĞİL

Açıklamalarının devamında diyetisyenlerin de zayıf olmak zorunda olmadığına değinen Kübra Dal; diyetisyenin zayıf olmasının yanlış bir algı olduğunu ve işinde uzman olan kişilerin, kendine uygulamak zorunda olmadığını söyledi. Diyetisyenlerin amacının fiziksel görünüşünü pazarlamak değil, insanlara bilgilerini aktarmak olduğuna dikkat çeken Dal; “İnsanlara kilolu bir diyetisyen bilgisi yetersizmiş gibi geliyor ama böyle bir olay değil bizim amacımız fiziksel görünüşümüzü pazarlamak değil, insanlara bilgimizi aktarmak” dedi.

 

FAZLA ŞEKER CİLTTE SİVİLCELENME PROBLEMLERİNE YOL AÇIYOR

Fazla şeker tüketiminin ciltte sivilcelenme problemlerine yol açtığından bahseden Beslenme ve Diyet Uzmanı Kübra Dal; “Fazla şeker ciltte sivilcelenme problemlerine ve vücutta yağlanmaya sebep oluyor. Kilo almak isteyenlerin diyetisyen yardımıyla doğru beslenmeyle kilo alabileceğini söyleyebilirim. Doğru porsiyonlarla insanlar kilo alabilir önemli olan kilo verirken de kilo alırken de doğru beslenebilmek çok önemli. Pişirme yöntemlerini de değiştirmeleri gerekiyor kişilerin tabi. Vakti olan da sporla da desteklenmeli. Kilo alırken de sağlıklı olanı tercih etmeliyiz ve besinleri de yüksek kalorili besinleri tercih edebiliriz.

Protein hayatımızda çok önemli çünkü proteinler vücudumuzda ikinci olarak sindirilir ve bizi tok tutarlar. Aynı zaman besin tabaklarında protein olmazsa olmazdır çünkü kaslar için çok önemli et grupları beslenmemizde çok önemli noktada protein grubu denildiği zaman sadece et grubu buna değildir, baklagiller de protein grubuna girer bunu da unutmayın” dedi.

 

DİYET SİZE UYSUN

 SİZ DİYETE DEĞİL

Kübra Dal, insanların diyeti kendilerine göre fazlasıyla zorlaştırdığını söyledi. Yapılan diyetin asıl kişiye uyması gerektiğini söyleyen Dal; “Diyet size uysun, siz diyete değil. Bir diyetin olmazsa olmazı dediğim tek bir şeyi yok. Bir diyette ilk olarak sürdürülebilirlik çok önemli sizin bunu kendi hayatınıza oturtmanız lazım, kısa vade yapılan diyetler eski kilolarınız geri getirmede önemli bir rol oynuyor. İkinci seçeneğim ise diyetin hayatınızla uyumlu olması lazım yapacağınız diyet size eziyet gelmemeli sizin yaşam tarzınıza uygun olmalı ki devamlılığı gelsin” şeklinde konuştu.

 

 

HABER: BUSE ASLAN