Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, Türk Ocaklarının kuruluşunun eski olmasına rağmen taşıdığı prensiplerin halen aynı olduğunu söyledi.
Türk Ocakları kuruluşlarının 110.yılı kutlamaları kapsamında Balıkesir Şubesi tarafından Avlu Balıkesir Fatih Salonunda bir panel gerçekleştirildi.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan “Milli Mücadele ve Türk Ocakları” adlı panele Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz, İstanbul Türk Ocakları Başkanı Dr. Cezmi Bayram, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cezmi Eraslan ve Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Ens. Başkanı Prof. Dr. Kenan Ziya Taş konuşmacı olarak katıldı.
Panel öncesi kısa bir açılış konuşması yapan Türk Ocakları Balıkesir Şube Başkanı Tahir Korucuoğulları, konuşmacı ve davetlilere panele katıldıkları için teşekkür etti.
Türk Ocakları Genel Başkanı Prof. Dr. Mehmet Öz ise panelde yaptığı konuşmada Türk Ocakları'nın kuruluş amacına değindi. Halen 100’ün üzerinde şubesi ile hem yurt içinde hem yurt dışında çalışmalar yapan Türk Ocaklarının hedefinde eğitim ve gençler olduğunu söyleyen Başkan Öz; “Türk Ocağı’nın kuruluşuna baktığını zaman bir yandan Osmanlı Türkiye’sindeki Türk unsurları yerli Anadolu Topraklarının unsurları var ama o zaman Rus Çarlığı içinde yaşayan Türk unsurlar var. Bunlardan da İstanbul’a gelenler var. Hem eğitim için geliyorlar, çeşitli faaliyetler için.
Yani Türk Ocağı sadece Türkiye Türklerinin Ocağı olarak kurulmuyor. Bütün Türklerin Ocağı olarak kuruluyor. Bu çok önemli. Ve belli ilke kararları var. Deniyor ki eğitim, sosyal alanda kalacağız. Türk Milletinin sosyal ve kültürel alanda gelişmesi için çalışacağız. Siyaseti yapanlar yapıyor biz fırka siyaseti şimdiki tabirle parti politikasına karışmayacağız. Bizim işimiz kültür ve eğitim alanında eski tabirle Ziya Gökalp’in tabiriyle arz alanında. Milleti aydınlatacağız, millete ufuk göstereceğiz. Böyle bir başlangıç ve tabi ki. Milli mücadele başladığı dönemde baktığımızda İstanbul işgal ediliyor. İlk girilip kapısına kilit vurulan yerlerden birisi Türk Ocakları. Çünkü Türk Ocaklarını hasılar iyi tanıyorlar” dedi.
Başka Öz, gelinen çağ itibariyle şartlar değişse de devir değişiyor olsa da kendilerinin temel prensiplerinin değişmediğini Türk Ocakları’nın bugün de bir kültür eğitim ve toplum dayanışması ocağı olarak bu ocağı yaşatmaya çalıştıklarını söyledi.
Konuşmaların ardından panel konuşmacılara plaket takdimi ile sona erdi.
KAYNAK: İHA
Yorum yapın