Bir zamanların en gözde mesleklerinden biri olan Keçecilik, şimdilerde unutulmaya yüz tutan bir meslek haline geldi. Meslekte 56 yılını dolduran Mehmet Mert, Keçecilik mesleğinin neden bittiğini anlattı.

Keçecilik mesleği; teknolojinin gelişmesi ve günümüz şartlarının değişmesiyle birlikte unutulmaya yüz tutan meslekler arasına girdi. Balıkesir’de bu meslekten kalan sayılı ustalardan biri olan Mehmet Mert (69); meslek hayatında geçen 56 seneyi anlattı.

1968 yılında ilkokulu bitirdikten sonra dönemin popüler mesleklerinden biri olan Keçeciliğe başladığını aktararak konuşmasına başlayan Keçe Ustası Mehmet Mert: “1968 yılında ilkokuldan sonra başladım Keçecilik işine. O zamanlar Keçecilik günümüzdeki gibi değildi, çok popülerdi. O sebeple ben bu mesleğe başladım. 56 yıl bu işte çalıştım. Bu süre zarfında da çok şükür 2 çocuk büyüttük, istediklerimizi aldık ve emekli olduk. Şuanda halen bu işi yapmaya devam ediyorum” dedi.

KEÇE YERİNE ALTERNATİFLER TERCİH EDİLİYOR

Teknolojinin ilerlemesi ve keçenin alternatiflerinin artmasıyla birlikte keçeye olan ilginin azaldığı, insanların keçenin alternatiflerini tercih etmeye başladıklarını dile getiren Mehmet Mert: “Ben burada keçeyle yapılabilecek her şeyi yapıyorum. Yaptığım ürünleri çobanlar kullanır, sanayide conta keçesi olarak, hayvan üzerinde semerde kullanılır. Aslında keçe hemen hemen her yerde kullanılabiliyor. Ama bitti artık. Onun yerine yeni alternatifler tercih ediliyor” diye söyledi.

ZAMANINDA 5 KİŞİ ÇALIŞIRDIK
ŞİMDİ BANA BİLE İŞ YOK

Bundan ortalama 20 yıl kadar önce 50 metrekarelik dükkanda 5 kişi birden çalıştığını, ancak şuanda kendisine bile iş olmadığını aktaran Mehmet Mert: “Şuanda keçeye talep çok az. Bundan 30 sene önceki işlerle şimdiki işlerin arasında binlerce fark var. Ben mesela 2002’ye kadar 50 metrekare yerde 5 kişi çalışıyorduk. Şuanda bırak 5 kişiyi, bana iş yok. Yılbaşından beri yaptığım iş sayılıdır. Biz buradan Van’a kadar keçe gönderiyorduk. 2000 yıllarında terör meselesi patlak verdi. Vatandaş da yaylaya çıkamayınca bizim iş bitmeye yaklaştı” ifadelerine yer verdi.

“İNSAN GEÇMİŞİNİ BIRAKIP GİDEMİYOR”

Emekli olmasına rağmen hala bu sektörde faaliyet göstermeye devam eden Mert, “insanın burada geçmişi, mazisi var. Bırakıp gidemiyor’ dedi ve şu sözlere yer verdi: “Şimdi öyle bir şey ki; şuanda ben emekli aylığımı buraya harcıyorum. Burada senelerin birikimi, geçmişimiz, mazimiz var, eşimiz dostumuz da burada. Bırakmak da istemiyorum burayı ama şartlar maalesef el vermiyor. Yılsonundan itibaren de bu işi bırakmayı düşünüyorum.”

HABER: BUSE ASLAN