Balıkesir’in Bigadiç ilçesinde çiftçi İsmail Ziber, bu yıl ilk kez deneme amacıyla diktiği çubuk hıyarının (salatalık) hasadına başladı. Verimden son derece memnun olan Ziber, daha çok turşularda kullanılan salatalığın tarlada kilosunun 30 lira olduğunu söyledi.

Balıkesir’in Bigadiç ilçesine bağlı İlyaslar Mahallesi’nde çiftçi İsmail Ziber, 8 dönümlük tarlasına bu yıl ilk kez çubuk hıyarı (salatalık) denilen ve halk arasında Ankara hıyarı olarak bilinen salatalık dikti. Yaklaşık 45 gün öce diktiği salatalıkların hasadına başlayan Ziber, üründen yüksek verim ciddi kazanç elde ettiğini söyledi.

Ziber: “Bu yıl ilk kez 8 dönümlük tarlama çubuk salatalık diktim. Genelde turşuda kullanılan bu salatalık için hasada başladık. Bir gün hasat yapıyor bir gün yapmıyoruz. Bu hasat 2 ay daha devam edecek.

Çiftçi olarak bu üründeki en güzel yanı ise akşama tüccara verdiğimiz ürünün parasını günlük alıyoruz. Ben günlük bu tarladan 25 bin TL civarında bir kazanç elde ediyorum. Bu salatalık türünü deneme amaçlı dikmiştik ama kazançlı olduğunu gören köy halkı seneye bunu dikecektir. Gelecek yıl 100 dönüm çubuk salatalık dikimi bekliyorum.

Çubuk salatalığın tarlada kilosu 30 liradan alınıyor. Çubuk salatalık 3 boy toplanıyor. Birinci boydan turşu yapılıyor ve çok lezzetli. Para eden kısmı da birinci boyu ikinci boy çok gerisi yok. Üçüncü boy olan ise tüccar almak istemiyor bizde hayvanlarımıza yediriyoruz yani ürün hiç ziyan olmuyor” dedi.

 

HABER: SENEM İMREN KARACA

 

 




KAYNAK: İHA