BAPKA'nın şok raporu: Balıkesirli gençlerin %81,52'si gelecekten umutsuz! İşsizlik, borçlar ve diyetle kısılan yemek masrafları... İşte gençlerin çığlığı ve aradıkları güvenceli iş.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Balıkesir Planlama ve Kalkınma Ajansı (BAPKA), genç işsizliğe dair çarpıcı bir rapor yayımladı. Araştırmaya göre Balıkesirli gençlerin %81,52'si gelecekten umutsuz. İşsizlik, borçlar ve hatta yemek masraflarını kısmak için yapılan "diyetler," gençlerin yaşadığı zorlukları gözler önüne seriyor.

Başkan Ahmet Akın'ın göreve gelir gelmez kurduğu BAPKA'nın mayıs ayında yayımladığı "Balıkesir'de Genç İşsizliği: Deneyimler, Beklentiler ve Çıkış Yolları" başlıklı raporu, Balıkesir İstihdam Ofisi'ne başvuran 20-34 yaş arası 429 gençle yapılan derinlemesine görüşmelere dayanıyor. Rapor, gençlerin en büyük sorununun istihdam olduğunu ortaya koyuyor. Gençler, eğitim aldıkları alanla ilgili iş bulamamanın ve iş imkanlarının yetersizliğinin öncelikli sorunlar arasında yer aldığını belirtiyor.

Araştırmanın en dikkat çekici bulgularından biri, gençlerin eğitim ve iş hayatı arasındaki kopukluğa dair yaşadığı hayal kırıklığı. Görüşülen gençlerin %66,2'si mezun olduğu bölümle ilgili iş bulamayacağını düşünürken, %70,62'si iyi eğitim alanların iyi bir yaşam sürdüğüne inanmıyor. Bazı gençler, "Okuyanlar işsiz şu an," "Karşı komşum yüksek lisansını yapmış, evlere temizliğe gidiyor" gibi çarpıcı ifadelerle durumun vahametini gözler önüne seriyor. Hatta kimileri, üniversite okumayı "zamanla vakit kaybı" olarak değerlendiriyor.

Gençlerin ekonomik durumu da endişe verici. Araştırmaya katılanların %44,7'si borçlu olduğunu ifade ederken, %83'ü aylık kişisel harcamaları için 5 bin liranın altında para ayırabiliyor. Gıda, giyim ve barınma en fazla harcama yapılan ilk üç konu. Bir yıldan fazla süredir iş arayan bir gencin "İşsiz olduğum için hayat standardım çok düşüyor. Şöyle diyeyim; diyet yapıp yemek masrafından kısıyorum ben" sözleri, gençlerin yaşadığı maddi sıkıntıların boyutunu acı bir şekilde ortaya koyuyor.

BAPKA raporu, işsizliğin sadece ekonomik değil, aynı zamanda psikolojik bir yük olduğunu da vurguluyor. Uzayan işsizlik süresi gençlerin sosyal dışlanma korkusuyla işsizliklerini yakın çevrelerinden gizlemesine neden oluyor. Bir gencin, "Aaa işten mi çıkardılar seni, neden, yetersiz mi gördüler seni gibi söylemlerle karşılaşmamak için işten çıkarıldığımı bir süre gizledim" ifadeleri, gençlerin maruz kaldığı toplumsal baskıyı gözler önüne seriyor.

Peki, Balıkesirli gençler ne istiyor? Araştırma, gençlerin tercihlerini net bir şekilde ortaya koyuyor: Katılımcıların %79,33'ü sigortasız yüksek maaş yerine sigortalı fakat asgari ücretli bir işi tercih ediyor. Benzer şekilde, %72,93'ü yüksek maaşlı ve stresli bir çalışma ortamı yerine düşük ücretli ama huzurlu bir çalışma ortamını yeğliyor. Ayrıca, gençlerin %74,77'si imkânı olursa kendi işini kurmayı düşündüğünü belirtiyor.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, gençlerin bu acil sorununa çözüm bulmak için hızla harekete geçti. Göreve gelir gelmez "İstihdam Ofisi" projesini hayata geçiren Akın, Altıeylül, Karesi, Edremit, Bandırma ve Balıkesir Organize Sanayi Bölgesi'nde olmak üzere 5 noktada işverenlerle iş arayanları buluşturan ofisler açtı. "Günaydın Çorbası," "Kent Lokantası" ve "Yakın Mutfaklar" gibi projelerle de gençlerin yaşam maliyetlerini düşürmeyi hedefleyen Başkan Akın, Balıkesirli gençlerin en büyük isteği olan istihdamda önemli bir eşiği geçmeyi amaçlıyor.

HABER: HABER MERKEZİ