Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir’e gelişinin 102’nci yıldönümü, düzenlenen etkinliklerle kutlandı.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Balıkesir’e ilk gelişinin 102’nci yıldönümü kutlandı. Tren Garı’nda düzenlenen temsili karşılama töreninde Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Atatürk’ü temsil eden Türk Bayrağı’nı Muharip Gaziler Derneği Başkanı Hulusi Karakuz’un elinden aldı.

Düzenlenen törene Balıkesir Valisi İsmail Ustaoğlu, Hava Kuvvetleri Lojistik Başkanı Tümgeneral Hüseyin Duman, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcısı Abdulkadir Akın, Balıkesir İl Emniyet Müdürü Hasan Yiğit, Balıkesir İl Jandarma Komutanı Nurettin Alkan, Altıeylül Belediye Başkanı Hakan Şehirli, Karesi Belediye Başkanı Mesut Akbıyık, Karesi Kaymakamı Metin Arslanbaş, Altıeylül Kaymakamı Turgay Hakan Bilgin, Balıkesir Barosu Başkanı Hakan Topaloğlu, Balıkesir Üniversitesi Rektörü Yücel Oğurlu, CHP Karesi İlçe Başkanı Yücel Erişen ile çok sayıda vatandaş ve öğrenci katlım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan tören, öğrenci ve öğretmenlerin şiir okuması ve protokol konuşmaları ile devam etti. Törende konuşan Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın: “Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk, 102 yıl önce bugün Kuva-yi Milliye’nin başkenti Balıkesir’imizi ilk kez ziyaret etti. Ali Hikmet Paşa’nın, Vehbi Bolak’ın da aralarında olduğu 50 binden Kuva-yi Milliyeci, Ulu Önder’imizi büyük bir coşkuyla karşıladılar. 7 defa ziyaret ettiği Balıkesir topraklarıyla Atatürk’ümüz arasında tarihte koparılamaz bağlar vardır. Yiğit Balıkesirliler, İzmir’in işgalinin hemen ardından Alaca Mescit ve Okuma Yurdu’nda toplanan Kuva-yi Milliyeciler, Anadolu’daki ilk örgütlü direnişi başlattılar. Milli Mücadelemizin 5 büyük kongresine Balıkesir olarak ev sahipliği yaptık. Kahraman Türk ordusu tarafından düşmana ilk kurşun da son kurşun da Balıkesir’imizde atıldı. Bu sebeple Balıkesir’in kalbi; Kuva-yi Milliye ile atan her bir evladı Mustafa Kemal’in askeridir. İstiklal Madalyalı bir dedenin torunu olarak Mustafa Kemal’in askeri olmak, tam bağımsızlıktan, laik cumhuriyetten ve hukukun üstünlüğünden yararlanmaktır. Mustafa Kemal’in askeri olmaktan onur duyan tüm Kuva-yi Milliyecilere selam olsun. Ulu Önderimiz mücadelenin topla tüfekle sona erdiğini biliyordu. Onun yurt gezileri; cumhuriyet ve aydınlanma mücadelesinin de bir parçasıydı. Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Zağnos Paşa Camii’ndeki hutbesinde dile getirdiği ‘Milli emel, milli irade; yalnız bir şahsın düşünmesinden değil, bütün millet fertlerinin isteklerinin, emellerinin ortak oluşundan ibarettir’ sözleri, onun halkçı ve demokrat kimliğinin tam bir göstergesidir. Daha sonra kılık kıyafetten ekonomiye, kültürden tarıma, Anadolu aydınlanmasını halka benimsetmek için 6 defa daha Balıkesir’imizi şereflendirmiştir. Biz bugün yarım kalan Anadolu aydınlanmasının neferleriyiz. Cumhuriyet ruhunu anlayamayanlara karşı tek bir sözümüz olabilir. Cumhuriyet, Kuva-yi Milliye ile başladı. Kuva-yi Milliye ruhu ise hala bu kentte yaşıyor. Bizler Balıkesirliler olarak onun devrimlerinin yılmaz, yorulmaz bekçileriyiz. Bugün Balıkesir takımı dediğimiz, Kuva-yi Milliyenin devamı olan kent dayanışması bizi hep bir araya getiriyor. Bu kentin insanları; doğası ve bütün canlıları için endişelenen, Kuva-yi Milliyeci olmaktan gurur duyan herkese bu takımda yer var. Başta Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, Kuva-yi Milliyeci atalarımızı ve vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi rahmetle anıyorum, gazilerimize minnetlerimi sunuyorum” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından program, Ata’ya Saygı Yürüyüşünün ardından Atatürk Anıtı’nda Balıkesir Valiliği, Balıkesir Garnizon Komutanlığı ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin çelenk sunumlarıyla son buldu.

HABER: BUSE ASLAN