6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler hakkında konuşma yapan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, ülke genelinde büyük yıkıma neden olan ‘Asrın Felaketi’ için alınması gereken önlemlerden bahsetti.

6 Şubat depreminin ikinci yıl dönümünde yazılı açıklamada TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, Türkiye’nin bu gibi felaketlere karşı yeterince hazırlıklı olmadığını vurguladı. Türkiye’nin aktif fay hatları üzerinde yer aldığı göz önüne alındığında, deprem riski her zaman mevcut olduğunu belirten Şube Başkanı Özcan, Türkiye'nin deprem gerçeğiyle yüzleşmesine rağmen, bu konuda gerekli önlemlerin alınmadığını ve bilimin yanı sıra mühendislik uygulamalarının ihmal edildiğini ifade etti. Açıklamalarının devamında konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, ülkemizde her yıl binlerce küçük deprem meydana geldiğini, ancak bu duruma yönelik yapısal tedbirler yetersiz kaldığını söyledi. Özcan sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Deprem istatistiklerine göre ortalama her altı yılda bir büyüklüğü 7 veya üzeri, her yıl iki adet 6 veya üzeri bir deprem meydana gelmekte ve ne yazık ki bu depremler önemli can ve mal kayıplarına yol açmaktadır. Türkiye'de her yıl ortalama 25 bin civarında deprem olduğu, 6 Şubat Depremlerinin artçı yoğunluğu nedeniyle 2023 yılında 74232, 2024 yılında ise 31890 deprem meydana geldiği bilinmektedir. Bu veriler, ülkemizin depremselliğinin açık bir göstergesidir. Asıl şaşırtıcı olan, deprem olaylarına aşina olmamıza karşın depreme yönelik hazırlıklarımızın bu kadar geri kalmasıdır.”

“ÜLKEMİZİN DEPREMSELLİĞİ BİLİNEN BİR GERÇEKTİR”

Yakın bir gelecekte de büyük depremler yaşayacağımız gerçeğinin bilimsel bir hakikat olduğunu belirten Gürkan Özcan, bilimsel veriler ışığında deprem olaylarının öngörülebildiğini söyledi. AFAD tarafından yapılan çalışmalara dayanarak konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan; “Nitekim AFAD tarafından yapılan senaryo çalışmasına göre Kuzey Anadolu Fayında, Marmara Denizi'nde meydana gelebilecek 7.5 büyüklüğündeki bir deprem sonucu 44 bin 802 binanın yıkılacağı, sadece İstanbul kent merkezinde 26 ile 30 bin arasında yurttaşımızın hayatını kaybedeceği varsayılmaktadır” şeklinde konuştu.

Türkiye'deki yapı stokundan bahseden Özcan, bu stokların büyük bir kısmının hala riskli olduğu ifade etti. Konya'da yaşanan ve bir binanın deprem ya da dış etken olmadan kendiliğinden çökmesinin, bu riskin somut bir örneği olduğunu sözlerine ekleyen TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, Türkiye'deki mevcut yapı stokunun dönüşümüne ilişkin Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'na göre, 6-7 milyon konutun en kısa sürede dönüştürülmesi gerektiğini belirtti. 2012 yılından bu yana, sadece yaklaşık yüzde 10’luk bir dönüşüm gerçekleştirildiğinden bahseden Özcan, bu hızla devam edilirse, tüm riskli yapıların dönüşümünün yüz yıl sürebileceğini söyledi.

Açıklamalarının devamında konuşan Gürkan Özcan, depremin ardından başlatılan konut yapım çalışmalarının da vaat edilen hızda ilerlemediğini ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 2023 yılı içinde 319 bin, toplamda ise 650 bin konut yapımını vaat ettiğini söyledi. 2 yıl sonunda tamamlanan konut sayısı yalnızca 201 bin olarak açıklandığını ifade eden TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, bunun da vaat edilen konutların sadece yüzde 31’inin tamamlandığı anlamına geldiğini dile getirdi.

Gürkan Özcan, Türkiye’nin depreme karşı hazırlıksız olmasının önlenmesi için sorumluların bir an önce harekete geçmesi gerektiğini belirterek, deprem sonrası konut yapım sürecinin hızlandırılması ve daha etkin bir yapı dönüşümü süreci başlatılması gerektiği ifade etti. Türkiye’nin depremselliği göz önüne alınması gerektiğine dikkat çeken TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Balıkesir Şube Başkanı Gürkan Özcan, ülkenin gelecekteki büyük felaketlere karşı daha hazırlıklı olması gerektiğini vurgulayarak sözlerini sonlandırdı.

 

HABER: BUSE ASLAN