Son zamanlarda birçok kişi web sitelerinde “Zeytin çekirdeği yutulur mu? Zeytin çekirdeği faydalı mı? Zeytin çekirdeği midede eriyor mu?” şeklinde çeşitli başlıklar var. Zeytin çekirdeğini faydalı olup olmadığı henüz tam olarak netleşmeyen bir konudur. Zeytin çekirdeğini yutmanın halk arasında faydalı olduğu düşüncesi daha baskın olsa da bazı uzmanlar, zeytin çekirdeği yutmanın zararlı olduğu görüşünü savunmaktadır.
Kimi beslenme uzmanları ise zeytin gibi zeytin çekirdeği de insan sağlığı açısından birçok fayda barındırır ve günde iki ila beş tane olacak şekilde çekirdeği yutmanın zararlı olmadığını savunurlar. Hatta vücut için yararlıdır görüşüne sahip olanların sayısı da çoktur. Zeytin çekirdeğinin yararlı olduğunu söyleyen beslenme uzmanları, zeytin çekirdeği yutulduğu zaman bağırsakların tıkanmadığını yutulan zeytin çekirdeğinin vücutta yer alan enzimler ve mide asitleri sayesinde eridiğini belirtmiştir. Bu nedenle zeytin çoğu kişi zeytin çekirdeği yutar.
Kimi uzmanlara göre; halk arasında faydalı olarak bilinen, zeytin çekirdeklerinin yutulması konusu yanlış bir bilgidir. Zeytin çekirdeğinin yutulması son derece zararlıdır. Zeytin çekirdeği yutulduğunda vücuda hiçbir fayda sağlamayacağı gibi vücudu yorar. Çünkü insanların yuttuğu zeytin çekirdekleri, sofralık zeytinlerin çekirdekleri dir. Bu zeytinler fermente olmuştur. Yani turşu olmuştur ve çekirdekteki embriyoda bulunan bütün faydaları bozulmuştur.
Kimine göre de; zeytin çekirdeği, yüzyıllardır geleneksel tıpta kullanılan bir doğal tedavi yöntemidir. Zeytin çekirdeği yutulursa, hücre hasarını engelleyebilir ve yaşlanma süreciyle gelişen değişimleri minimize edebilir ve aynı zamanda iltihap önleyici özelliklere sahiptir. İltihaplanmayı azaltarak eklem ağrıları, artrit gibi rahatsızlıkların semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ GÜNDE KAÇ TANE YUTULMALIDIR?
Zeytin çekirdeği yutmanın önerilen miktarı kişiden kişiye değişebilir. Uzmanlara göre genel olarak günde 5-6 adet zeytin çekirdeği yutmak yeterli ve güvenilir kabul edilir. Yeni başlayanlar için günde 1 adet yeterli olabilir. Yine aynı şekilde vücudun tepkisine göre miktarı artırmak daha sağlıklı olabilir.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ YUTUNCA MİDEDE ERİR Mİ?
Zeytin çekirdeği oldukça sert bir yapıya sahiptir ve mide asidi tarafından tamamen eritilemez.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ TOZU NASIL TÜKETİLMELİDİR?
Toz formu, çeşitli şekillerde tüketilebilir ve bu sayede sağlık faydalarından yararlanılabilir. En yaygın yöntemlerden biri, zeytin çekirdeği tozunun suyla karıştırılarak içilmesi dir. Yemeklerin üzerine serpiştirilerek veya salatalara eklenerek de kullanılabilir.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ AÇ KARNINA MI TOK KARNINA MI YUTULMALIDIR?
Zeytin çekirdeği veya tozunun tüketimi genellikle aç karnına tavsiye edilir
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ HANGİ HASTALIĞA İYİ GELİR?
Zeytin çekirdeği, birçok hastalığın tedavisinde ve önlenmesinde yardımcı olabilir! Özellikle sindirim sistemi sorunlarına karşı etkili olduğu bilinmektedir. Kabızlık, bağırsak tembelliği ve diğer sindirim problemleri üzerinde olumlu etkileri vardır.
ZEYTİN ÇEKİRDEĞİ YUTMAK KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR MU?
Zeytin çekirdeği, içerdiği lifler sayesinde tokluk hissi yaratabilir ve bağırsak hareketlerini düzenleyerek sindirimi destekleyebilir. Bu özellikleri ile dolaylı olarak kilo verme sürecine yardımcı olabilir.
Bu yazıyı yazdıktan sonra benim aklımda kalan şunlar:
**Zeytin çekirdeğinin doğal olanını bulup yutmak gerekiyor ve ben bunu gereksiz buluyorum.
**İllaki zeytin çekirdeği yutacağım diyorsan zeytin çekirdeği tozunu kullanmak daha mantıklı.
**Ben bu tip şeylere çok itibar etmem, ne çekirdeğini içerim nede tozunu kullanırım.