ZEYTİN AĞACI

 

Aile dizimiyle ilgili olan Zeytin Ağacı dizisi bugünlerde izlenme rekorları kırıyor.

Mark Wolyan’ın “Seninle Başlamadı” kitabından yola çıkılarak yapılmış, köklerimiz, bağlarımız yani bizden çok önceki kuşakların hayatımıza, davranışlarımıza olan etkilerini konu alıyor.

 “Geçmiş, biz hatırlasak da hatırlamasak da bir yerlerde kayıtlı olabilir mi?” ve “geçmişinin yükünü bir küfe gibi sırtında mı taşıyacaksın yoksa küfenin içinde sana gerekli olanları alıp kendine yeni bir yol mu açacaksın?” sorularına yanıtlar verilmiş. Diziyi izlerken kendinizle bağdaştırıp, içinizdeki o kör noktalara adeta kara kutuya ulaşmaya çalışıyorsunuz ve soy ağacınızı tekrar gözden geçirmeye başlıyorsunuz. Bu konular için Psikoterapist Anne Ancelin  Schützenberger’in “Psikosoybilim” adlı kitabı bilimsel rehber kitap niteliğindedir. Üstesinden gelinmemiş travmalar, tutulmamış yaslar, yarım kalan hayatlar, sırlar farklı kuşaklara aktarılabilir ve bazen trajik bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu konular için kullanılan yöntemler, kavramlar anlatılıyor kitapta, okumanızı tavsiye ederim. Bu konularda farkındalık kazanmanız için diziyi de izlemenizi öneririm.

Bilim insanları 50 yıldan fazla bir süredir genomumuzda 22.000 genin işlevsel olduğunu, geri kalanının “çöp DNA” olduğunu savundular. Ancak son yıllarda Michigan Üniversitesi’nden bilim insanları, çöp DNA’nın aslında kromozomların hücre çekirdeği içinde birbirine tutunmasını sağladığını tespit ettiler. Bunlar, korunarak farklı nesillere aktarılmaktaydı. İnsan genomunun %98 inin çöp olması oldukça kafaları karıştıran bir durumdu, çeşitli araştırmalarla böyle olmadığı kanıtlandı ve yeni ismiyle “uydu DNA” üzerinde araştırmalar devam etmektedir. Eminim ki o %98’lik bölüm insanın kara kutusu olacaktır.

Dizideki aile dizimi konusuna gelecek olursak, o konu uzmanların bileceği bir iş. Bizim bireysel olarak yapacağımız ise, tüm soyumuza, zürriyetimize, anne ve babalarımıza teşekkür edip onları yargılamadan anlamaya çalışmaktır. Her olayı o günkü şartlarıyla değerlendirip anlayışla karşılamak gerekir. Bugün biz, biz isek karşılaştığımız insanlarla, zorluklarla, atalarımızdan aldığımız özelliklerle biziz. Hepsine teşekkür ediyorum, ölmüş tüm atalarıma da rahmet diliyorum...