YÜCEL YILMAZ’A DOKUNULMAZLIK!

Başkan Yılmaz, 2024 öncesi dokunulmazlık zırhını giydi!

***

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, iyisiyle kötüsüyle görevdeki 4. yılını tamamlayarak geride bıraktı.

Karesi Belediye Başkanlığı döneminde başladığı yumuşak köşeli siyasi anlayışı ve o düzlemdeki hamleleri Başkan Yılmaz’a hep yeni ve daha büyük kapılar açtı. Büyükşehir Belediye Başkanlığı, ulusal ve uluslararası arenadaki misyonu ve üstlendiği önemli görevler ve son olarak Türkiye Belediyeler Birliği Başkanlığı bunlardan birkaçı.

Tabi ki Başkan Yılmaz’ın siyasi başarısının altındaki en büyük etken Cumhurbaşkanı ve aynı zamanda AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın siyasi duruşundaki değişim ve dönüşüm.

Erdoğan’ın başlattığı ‘Türkiye Yüzyılı’ hamlesi ile son dönemdeki toplumu kucaklayıcı söylemleri, değişimi, sivri dilli siyasileri milletvekili listeleri dışında bırakması, keskin siyasi figürleri bakanlık koltuğundan indirmesi sizlere sunabileceğim en iyi örnekler.

Bu pencereden bakıldığında ufak tefek “İmam Hatipliler”, “Trabzonlular” gibi söylem kazalarını saymazsak Başkan Yılmaz’ın siyasi tavrı, düşünce ve hamleleri yeniden dizayn edilen AK Parti ve yeni Türkiye’de tam anlamıyla biçilmiş bir kaftan.

***

Siyasi kulisler başta olmak üzere Başkan Yılmaz ve çevresi bir süredir Bakanlık beklentisi içindeydi. Öyle ki bu inanmışlık bir ara şehir efsanesine döndü. Başkan Yılmaz daha Bakan olmadan “Ankara’dan ev bakıyor, yerine de ……..  belediye başkanı olacak” diye dedikodular yapılmaya başlandı.

Son yaşanan gelişme ile bakanlık beklentileri sona erdi. Başkan Yılmaz bakan olmasa da o seviyede önemli bir göreve getirildi.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı oldu.

Hem de daha görev süresi bitmeyen Gaziantep Belediye Başkanı Fatma Şahin görevinin başındayken, hem de AK Parti’de Büyükşehir mevzusu ortaya döküldüğünde adı akla ilk gelen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve lobicilerin başkenti Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu varken Başkan Yılmaz tercih edildi.

Kimileri bu görevi küçümseye bilir, bakanlıkla kıyaslanmaz bile diye düşünebilir.

Fakat Türkiye Belediyeler Birliği’ni, Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği veya Enerji Kentleri Birliği gibi statülerle karıştırmamakta fayda var.

Öyle ki TBB’nin bütçesi bazı bakanlıklardan daha fazla.

Türkiye Belediyeler Birliği, bağışlarla ayakta duran dernek statünde bir yapı değil TBB, Türkiye'deki bütün belediyeleri tek çatı altında toplamak amacıyla Bakanlar Kurulunun 21 Ağustos 2002 tarih ve 2002/4559 sayılı kararıyla mahalli idare birliği statüsüne kavuşmuş bir yapısı var.  

TBB görevleri, 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Kanunu’nun 20 ve Türkiye Belediyeler Birliği Tüzüğü’nün 7’inci maddesinde sayılmıştır.

Özetle TBB yasa ve kanunlar çerçevesinde kurulmuş ve buna bağlı bir yapıya sahip. Türkiye’deki tüm belediyelerin AB projeleri üzerinden çalışan çatı kuruluş. Yani hibe demek eşittir Türkiye Belediyeler Birliği demektir.

Bundan sonra hibe dendiğinde çeşmenin başındaki isim, yeni patron yada diğer bir değimle Başkanların Başkanı Yücel Yılmaz’dır..

***

Gelelim Yücel Yılmaz’ın TBB Başkanı olup bakan olamaması mevzusuna.

Yücel Yılmaz, bakan olsa üzerindeki baskı daha fazla olacaktı. Bugün ülkenin içinde bulunduğu ekonomik sorun ortada. Şu sıralar gözler kabinede. Bakan olacak isimleri piyasa da beklenen etkiyi yaratmazsa vay Sayın Bakanımın haline.

Oysa TBB Başkanlığı öyle değil. Hem çeşmenin başındasın hem herkes ayağına gelecek dem de bu makam ve görev 2024 yerel seçimleri öncesi Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanlığı koltuğu için plan yapan parti içi muhaliflerin hesaplarını tekrar gözden geçirmelerine neden olmakta.

***

Gelelim dokunulmazlık zırhına.

Cumhurbaşkanı Erdoğan şu sıralar birden fazla hazırlık içinde. Kabineyi belirleme süreci yanında, muhalefetin hamlesine göre kendi partisi için bir değişim sürecini hazırlıyor. Bunu da 14 Mayıs seçimlerine MHP ile milletvekili ittifakı yapmadığından anlıyoruz. Kendisi ve partisinin oyunu daha net gören Erdoğan, teşkilatlarda büyük bir değişme gidebilir.

İşte tam da bu noktada Balıkesir’deki parti içi iktidar mücadelesi sürecinde Başkan Yılmaz, yeni göreviyle yakasına bir madalya daha alarak dokunulmazlık zırhını giydiğini söyleyebilirim. TBB Başkanlığı göreviyle yeni Türkiye oluşumunda Ankara bazlı ayak oyunlarına maruz kalma ihtimali sıfıra inan Başka Yılmaz, diğer yandan 2024 garantilerden başka bir köşeden koltuğuna göz dikenlere ağır bir mesaj verdi. Yine başka bir cephede ise parti içindeki çekişmelerden, kavgalardan uzaklaştı.

***

Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz ile ilgili teraziye koyduğum ama şimdilik paylaşmanın sakınca doğuracağı diğer konular ise yakın gelecekte sizlerle yine bu satırlardan paylaşacağım.

Kalın sağlıcakla.

Saygılarımla.