VATANDAŞTAN GENEL SEÇİM YORUMU

Geçtiğimiz gün Birlik Gazetesi’nde ve sosyal medya hesaplarından genel seçimler ile ilgili yaptığımız röportajımız yayınlandı. Bu röportajda da Balıkesir halkına 2023 genel seçimlerinde 6’lı masa diye tabir edilen Millet İttifakı’ndan hangi ismi aday olarak gösterilmesini istediklerini sorduk.

Yaklaşık 2 gün boyunca bir saha çalışması gerçekleştirdik. Hazırlanan videoda her ne kadar 15 kişi koymuş olsak da kayıt kapalı ve kullanmadığımız kişi sayısı 100’ün üzerinde. Genel olarak vatandaşlardan bu konu ile aldığımız tek cevap Mansur Yavaş. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu diyenler vardı ancak vatandaşların yarısından çoğu 6’lı masanın adayının Mansur Yavaş olmasını istiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, seçimin yapılacağı tarihi 14 Mayıs olarak işaret etti. Sonrasında da siyasi partiler olsun, basın kuruluşları olsun birçok kesim seçim koşuşturmasına başladı. Seçime bakacak olursak bana göre 2 aday yarışacak. Birisi Cumhur İttifakı’ndan Ak Parti Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan diğeri de Millet İttifakı tarafından belirlenecek aday.

Seçimlere çok bir zaman kalmadı. Artık herkes kime oy vereceğim düşüncesine girdi. İnsanlar, kime oy vereceğini şuanda pek bilemiyor. Oy atabilecekleri, birbirlerine rakip olabilecek 2 aday olacak. Birisi belli, diğeri değil. Halk, Cumhurbaşkanı’nın karşısına çıkacak olan adayı bekliyor. Ancak Millet İttifakı, şuanda Cumhurbaşkanı adayını açıklamak için herhangi bir çaba göstermiyor.

Balıkesir’de bu konu ile ilgili sorduğumuzda vatandaşların Mansur Yavaş’ı istediğini, Kemal Kılıçdaroğlu’nun kendisini aday olarak göstermesi halinde seçimi alamayacağını söylüyor. Yani Millet İttifakı’na oy verecek bir kişi, oy pusulasında Kemal Kılıçdaroğlu ismini görürse eğer seçimini başka kişi tarafından yapacak.

Halkın bütün bu çağrımlarına karşın herhangi bir açıklama yapılmadı. Zaman zaman Kemal Kılıçdaroğlu, adayın kendisi olacağını belirtiyor. Kemal Kılıçdaroğlu eğer aday olarak çıkarsa, biz tek adaylı bir seçime gitmiş gibi olacağız. Kemal Kılıçdaroğlu’na kimse vermek istemiyor.

Ancak bu durum Mansur Yavaş için geçerli değil. Yıllardır Ak Parti’ye verdiğini ancak Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın aday olması halinde oyunu Millet İttifakı’nın lehine kullanacağını söyleyen vatandaşlar var.

Bunlar elbette ki birilerinin kulağına gidiyordur diye düşünüyorum. Ve seçime kısa bir zaman kala bu kararları da dikkate alarak Millet İttifakı’nın adayı belli olur.