SİGORTA

Geçtiğimiz günlerde trafik ve kasko sigortaları ile ilgili bir haber yapmıştım. Bu haberde de trafik sigortalarına gelen 2 yeni basamaktan bahsettik. Bu haftaki köşe yazımda da bu konuyu ele alacağım.

Bilindiği gibi 2023 yılından itibaren trafik sigorta kademesine 2 yeni basamak daha eklenerek sayı 9’a çıktı. Eklenen 0 ve 8’inci basamak, sizin zam veya indirim oranınızı belirleyecek. Hayatında daha ilk defa sigorta yaptırmış bir kişi 4.basamaktan sisteme giriş yapıyor. Kaza yapmadığı her yıl 1 basamak daha yükselerek en üst basamağa doğru gidiyor. Basamak yükseldikçe de orantılı bir şekilde indirim alıyor. Ancak takip eden yılda kaza yaparsa da bir kademe düşüyor ve yeni dönem trafik sigortasını zamlı yapıyor.

Bu eklenen 2 kademe de yeni zam ve indirim oranları içeriyor. En alt basamak olan 0’daki bir sürücü, yaptıracağı yeni trafik sigortasını yüzde 200 zamlı bir şekilde alacak. Aynı şekilde 8’inci yani en üst basamaktaki sürücü ise yüzde 50 indirim kazanıyor. Bu sayede trafikte her yıl kaza yapan, dikkatsiz sürücülere ciddi bir zamla karşı karşıya bırakılacak.

Ben şahsen yeni yılda hayata geçirilecek bu olayı çok doğru buluyorum. Çünkü trafikte her gün görüyoruz, sadece kendisi varmış gibi kullanan, kendisi de dahil olmak üzere hiç kimsenin hayatını önemsemeden araç kullananlar, bu zam oranlarıyla birlikte biraz daha durulacak. Yeni dönemde yaptıracağı trafik sigortasını yüzde 200 zamlı bir kere ödediğinde trafikte mutlaka dikkat edeceğini düşünüyorum. Her yere radar, polis, denetim koyarak kazaların önüne ancak bir nebze geçiliyor. Bu uygulama sayesinde de polisin artık olmadığı yerlerde de sürücüler dikkatli bir şekilde kullanacak. Karıştığı bir kazada kusurlu olduğu tespit edilen bir sürücü, ödeyeceği zamlı trafik sigortası sonrasında trafikte gözlerini dört açacağını umuyorum.