SEVGİ YUMAĞI

Patili köpek dostlarımız çağlar boyu insanoğlundan gördüğü türlü işkence eziyet ve ölümlere rağmen bunlar beni öldürdü, işkence etti demeden gene de güvenliğimiz ve sağlığımız için  insanoğluna yardım etmeye devam etmişlerdir.

Örnek verecek olursak 2.  Dünya savaşında Almanlar kendi ırk köpekleri olan Alman Çoban Köpeklerini intihar köpeği olarak eğiterek düşman hatlarına bomba yüklü göndermişlerdir.

Osmanlı imparatorluğunda ise  Anadolu Çoban Köpekleri savaş sırasında veya seferde ordunun önünde veya arkasında konuşlanarak tehlikeleri  haber vermesi için kullanılmış ve  Tarih sayfalarında bu tür görevlendirmeler belgelenmiştir.

Günümüz de ise köpek dostlarımız İnsanoğlu faydası için, başarılması zor bir çok görevi seve seve yüklenmişlerdir. Ülkemizde    ise durum daha modern ve çeşitlilik göstermektedir, mesela Emniyet Genel Müdürlüğü toplumumuzu ve geleceğimizin teminatı çocuklarımızı korumak amaçlı, uyuşturucu ile mücadele konusunda tüm illerde ilçelerde ve önemli noktalarda, uyuşturucuya geçit vermemek adına, Narkotik  Dedektör köpekleri  ile Büyük Marmara  depremi sonucunda Canlı ve Ceset Köpekleri eğitimlerine ağırlık vermiştir. Bunun yanında kayıp insanları bulmaya eğitilmiş iz takip köpekler, Devriye ve rehine kurtarma branşında köpeklerde mevcuttur.

Yukarıda bahsetmeye çalıştığım örnek konular köpeklerin toplumsal faydalarını ilişkindir. Şimdi ise bireysel, bire bir faydalarından bahsetmek istiyorum.

Köpek dostlarımızın sevgi mantığı koşulsuz ve karşılıksızdır. Bu karşılıksız  sevgi hiç bir canlıda bu şekilde kodlanmamıştır. 

 

 

 

Biz insanlara sevgiden  başka nasıl fayda verdiğine bakalım. Köpek sahibi insanlarının stresten uzak olmaları nedeniyle kalp krizi riski  köpek sahibi olmayanlardan daha azdır.

Her gün dışarıda rutin gezdirmeleri yapıldığı için köpek sahiplerinin kolesterol ve obezite riski düşüktür.

Duygusal modunuz ve ruh  haliniz kötü olduğunda köpek sahipleri çok şanslı, çünkü köpek beslemek serotonin salgılamanıza yardımcı olmaktadır.

Köpekler ve sahipleri arasında kimyasal bir bağ kurulduğu için kişideki bağlılık duygusunu güçlendirmektedir.

Köpeğiniz ile dışarıda vakit geçirmeniz onunla ilgilenmek isteyen yabancılar ile tanışmanıza ve buda sosyalleşmenize yardımcı olmaktadır.

Yalnızlığınızı azaltır. Size önemlisiniz duygusunu kazandırır. Evcil dostlarımız ruh sağlığımıza ilişkili depresyon ve travma sonrası Stres Bozukluğu ile bir çok ruhsal problemin giderilmesinde, yardımcı olmaktadırlar.

 

Peki bu dostlarımızın çocuklarımız üzerindeki faydaları nelerdir.

Dostlarımız sayesinde çocuklarımız doğada veya dışarıda daha fazla vakit geçireceği için tabletten bilgisayar ve cep telefonundan uzaklaşacaktır.

Köpek ile sesli konuşması bir şey öğretme çabaları, çocuğumuza sesli okuma ve topluluk önünde konuşma becerileri kazandıracaktır.

Köpeklerin Çocuklarımıza gösterdiği sevgi ve ilgiden  dolayı  daha çok gülen dışa dönük mutlu bireyler olacaklardır.

Çevresinde veya aile içinde yaşadığı stresi rahatlatıcı hayvan olan köpekler sayesinde daha çabuk atlatabileceklerdir.

Tüm ailelerde anlatımı zor olan Yaşam döngüsünün nasıl işlediğini hayatın doğum ile başlayıp ölüm ile bittiğini anlamlarına yardımcı olacaklardır.

Yazmaya çalıştığım veya yazamadığım bir çok maddi ve manevi faydası olan bu hayvanların. Yaşamımızda kabul etmek, sokaklar da onlarında hakkı olduğunu bilmek, hep beraber yaşamaya karşı atacağımız ilk adım olmalıdır.