SEÇİM 2023’E DAİR ÖNGÖRÜLERİM (2)

Mutlaka anımsayacaksınız, 7 Ocak cumartesi günü yine bu sütunlarda yayımlanan yazımda, bu yıl, büyük olasılıkla Mayıs ayında gerçekleştirilmesi beklenen Cumhurbaşkanı ve milletvekili genel seçimlerine dair öngörülerimi ifade etmiştim. O yazımın son bölümünde;  AK Parti’nin Balıkesir’de seçimlere ‘yenilenmiş milletvekili aday listesi ile gireceğinden söz etmiştim. Evet, aynen öyle olacaktır. Bundan eminim, çünkü göreceksiniz, mevcut AKP Balıkesir milletvekillerinden bir, taş çatlasa en fazla iki isim, AKP’nin yeni milletvekili aday listesinde kendilerine yer bulabilecektir. ‘kimler liste dışı kalacak, kim veya kimler yeni aday listesinde yer alacak?’ Diye sorarsanız, o konuya dair öngörülerimi de bir daha ki yazımda sizlere anlatabileceğimi söyleyebilirim.”

Demiştim. Bugün kaldığım yerden devam edeceğim. Elbette yazımın bundan sonraki bölümünde yazacaklarım, duyum, gözlem ve analizlere dayalı tarafsız ve bağımsız, bağlantısız öngörüler olacaktır. ‘Benim sırtımda yumurta küfesi yok sizin anlayacağız, o yüzden fincancı katırlarını ürkütmekten ne çekiniyor, ne de korkuyorum!..’

Ülkemizi ve dolayısıyla Balıkesir’i de 20 yılı aşkın bir süredir idare eden ‘Adalet ve Kalkınma Partisi yaklaşan seçimlerde ne yapar, neyi nasıl yapacak?’ türünden sorular bugünlerde sıkça sorulmaya başladığı için anlatmaya AK Parti’den başlayayım, dilerseniz. Efendim, öncelikle şu tespitimi aktarayım; İktidar partisi AKP, seçimlerde Balıkesir’de milletvekili aday listesinde mevcut il başkanı Ekrem Başaran’ı aday göstermeyecek gibi görünmektedir. Çok zayıf bir olasılıkta olsa Ekrem Başkan’ın milletvekili adaylığı konusu sanırım, önümüzdeki bir hafta içinde netleşecektir. Bir ihtimal, o durumda daha kesinleşmemekle birlikte halen Karesi İlçe Başkanlığı görevini yürüten Yusuf Hocaoğlu’nun milletvekili adayı gösterilmesi söz konusu olabilir. Ancak bu durum, güvenilir kaynaklardan edindiğim, duyuma dayalı bilgilere göre, tamamen Genel Başkan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın iki dudağı arasından çıkacak ‘SON SÖZE’ yani ‘ONAY’ vermesine bağlıdır..

Bir başka deyişle, Erdoğan, ‘TAMAM’ derse Yusuf Hocaoğlu, AK Parti’nin Balıkesir milletvekili aday listesinde yer alacak. O listede ayrıca Balıkesir Ticaret Odası Başkanı, merhum Faruk Kula’nın oğlu Rahmi Kula’nın yer alması kuvvetle muhtemel görünmektedir. 7 Ocak’ta yayımlanan yazımda belirttiğim gibi, mevcut AKP milletvekillerinden öyle zannediyorum, hatta eminim ki, bir veya ‘taş çatlasa’ iki isim, önümüzdeki seçimlerin aday listesinde kendisine yer bulabilecektir. “Kimler olacak veya olabilir, kimler olmayacak ya da olmayabilecektir?” gibisinden sorularınıza şimdiden verebileceğim yanıt veya yanıtlara gelince..

Elbette güvenilir kaynaklardan edindiğim bilgiler ışığında tahminen söylüyorum; Pakize Mutlu Aydemir büyük olasılıkla ikinci bir dönem için AK Parti’nin milletvekili aday listesinde olmayacaktır. AKP üst yönetim kadrosunda kendisine bulmasına rağmen AKP’nin bir diğer kadın milletvekili Belgin Uygur’un da 2023 seçimleri için oluşturulacak aday listesinde kendisine yer bulması epeyce zor görünmektedir. Yine de “Belli olmaz” diyenler var. Belgin Uygur’un ikinci dönem için yeniden milletvekili seçilmesi için aday gösterilmesi (demedi, demeyin sakın!) benim için büyük sürpriz olacaktır!..

Benim açımdan bu konuda yani aday gösterilmesi sürpriz olabilecek bir başka isim ise Yavuz Subaşı’dır. Yani Yavuz Subaşı’nın muhtemelen Mayıs ayında yapılacak milletvekili genel seçimlerinde AK Parti’nin Balıkesir milletvekili aday listesinde yer alması, daha doğrusu, yer bulabilmesi mümkün görünmemektedir. Neden, derseniz, Balıkesir’de eski veya yeni ‘AK Parti camiası’ ve ‘AKP’li seçmen tabanında’ dahi Yavuz Subaşı’nın ismi hiç ama hiç zikredilmiyor, yani adı hiçbir yerde şu veya bu nedenle geçmiyor, her nedense?..

Halen mevcut AKP Balıkesir milletvekillerinden Mustafa Canbey’in bir dönem daha milletvekili adayı olabileceği, aday gösterilebileceği ve seçilebileceği konusunda ise çeşitli rivayetler dolaşıyor. Kimi AK Partililer genç Mustafa Canbey’in partilerinin Balıkesir’de ‘parlayan yıldızı’ kimileri ise ‘parlatılan yıldızı’ olduğunu söylerken kimileri de “Hadi canım sende!” diyebiliyor. O nedenle bu Mustafa Canbey konusuna biraz daha ilerleyen günlerden ‘eğer vaktim olursa ayrıca girmek isterim’ diyerek bu konuyu burada şimdilik kapatıyorum. Adil Çelik’in önümüzdeki dönem için aday olacak, gösterilecek veya aday gösterilmeyecek türünden öngörülerimi ise onunla 16-17 yıla dayanan eski dostluğumuzun ve de onunla dost olmamıza vesile olan merhum Sabri Uğur’un hatırına bugünlük girmek istemiyorum. Belki daha sonra birkaç satır da olsa onunla ilgili yazar, ne düşündüğüme, neler öğrendiğime ilişkin bir şeyler anlatır, öngörülerimi sizlerle paylaşırım ama şimdi değil, kusura bakmayın!.

Belki merakla bekliyorsunuz ama AKP’nin taze(!) milletvekili İsmail Ok hakkında bir şeyler yazmayacağım, sakın boşuna beklemeyin! Çünkü onun hakkında geleceğe, yahut ileriye dönük kayda değer hiçbir şey yok, benim bilgi, birikim ve zihin dağarcığımda..

Bugünlük de bu kadar demeden önce şu vurgulamayı ve anımsatmayı da yapmak isterim; Mayıs’ta veya Haziran’da yapılsın, hatta Eylül ayına ertelensin (çünkü öyle bir olasılıkta mevcut gözüküyor) ne zaman yapılırsa yapılsın, 2023 seçimleri aday listeleri ve sonuçları itibarıyla çok büyük, inanılması güç sürprizlerin gerçekleşeceği bir seçim olacaktır!..