OTURDUĞUMUZ EV NE KADAR GÜVENLİ?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen deprem sonrasında beklenen İstanbul Depremi yeniden gündeme geldi. Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde yaşanan 2 yıkıcı deprem, sonrasında neredeyse hepimiz oturduğumuz evin ne kadar güvenli olduğunu sorgular olduk.

6 Şubat sabahı güne üzücü bir haber ile başladık. Kahramanmaraş’ta etkili olan depremler neredeyse 40 bin vatandaşımızın ölümüne neden oldu. Bu olay sonrasında ben dahil birçok vatandaş, oturduğumuz evlerin güvenliğini sorguluyoruz.

1999 yılında Gölcük’te meydana gelen depremin ardından 3. Kuşak Deprem Merkezi olarak nitelendirilen Balıkesir, 1. Kuşak oldu. Bu da bina yapılırken alınan önlemlerin tamamen değişmesine neden oldu. Balıkesir’de birçok bina 1999 yılı ve öncesinde yapıldı, günümüzde de faal olarak kullanılmaya devam ediyor.

Bu 1999 yılı ve öncesinde yapılan tüm binalar 3.kuşak yönetmeliğine göre yapılmıştı. Yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte artık yeni yapılan binalarda kurallar tamamen değişti.

Günümüzde hala daha diri bir şekilde ayakta duran bu binalar, Kahramanmaraş depreminden sonra herkesin güvenilir olup olmadığını sorgulamasına sebep oldu. Bunun cevabını da Balıkesir’de Riskli Yapı Denetimi ve Performans Analiz Testi yapan firmalar veriyor. Meydana gelen bu depremlerin ardından bu bahsettiğim firmalar çok fazla aranmaya başladı. Vatandaşlar, oturdukları evin güvenilir olup olmadığını öğrenmek istiyor. 

1999 yılı ve öncesinde yapılan birçok bina şuanda günümüz koşullarında pek de güvenli değil. Daha az riskli deprem bölgesi olarak bilinen Balıkesir’de zamanında binalar buna göre inşa edildi. Ancak yönetmelik değiştikten sonra Balıkesir, yüksek deprem riski olan iller arasında. Olası İstanbul Depremi’nin gerçekleşmesi halinde Balıkesir’de şuanda dayanabilecek pek fazla bir bina yok.

Bahçelievler ve Paşaalanı Mahallelerinde zemin sıvılaşmaları mevcut. Bu bölgede 1999 yılı ve öncesinde yapılan yapılar bulunuyor. Şuanda güvensiz diyebileceğimiz binalar için bir tehlike daha bulunuyor. Bu da zemin sıvılaşması. Balıkesir’de olası bir deprem halinde bu binalar sebebiyle çok fazla can kaybı yaşanması muhtemel. Bu sebeple deprem, kapımızı çalmadan önce önlem almamız gerekiyor.

Balıkesir’de bu tarz yapı denetim firmaları bu evlerin güvenilirliğini söyleyebiliyor. 1999 yılı ve öncesinde yapılan tüm binaların önce Performans Risk Analizi sonrasında Riskli Yapı Tespiti yaptırması gerekiyor. Bu uygulamalar her ne kadar zorunlu olmasa da bizlerin mutlaka yaptırması gereken uygulamalar. Bunlar yapıldığı taktirde alınacak önlemler, olası depremlerde can kayıplarını minimuma indirebilir.