Hava oldukça sıcak. Deniz kenarında serinlemek için suya girmekten başka seçeneğimiz yok. Biz de öyle yaptık tabi. Sahil küçük ama cıvıl cıvıl. Herkes kendine göre bir eğlence bulmuş. Çocuklar denizde buldukları bir ağaç kütüğünün üzerine binerek eğlenirken bazıları da doyasıya kulaç atarak deniz mevsiminin son günlerinin tadını çıkarmaya çalışıyor.
Eğlence göreceli. En çok eğlenen de çocuklar. Onların keyfi yerindeyse sıkıntı yok. Büyüklerin öncelikli işi çocukları memnun etmek. Sahilin hemen kenarındaki piknik alanında mangallar yanıyor, semaverler kaynıyor. Diğer tarafta oltalar sıralanmış, yemler ve malzemeler hazırlanmış, balık yakalama umudunda olanların gözleri denizde.
Suya girenler içide genç bir adam çekti dikkatimi. Pantolonu ile girmiş denize. Sahile çıkıyor, hızla suya dalıyor, denizden taş çıkartıyor ve taşları kenara yığıyordu. Uzun süre izledim onu. Kenarda baya taş biriktirmişti. Yaklaştım yanına, tanıştık. Tır şoförüymüş. Yoldan geçerken denizde yüzenleri görmüş, arabasını kenara park edip serinlemek için dalmış denize. Taşlar ayağına takılınca çıkarmaya başlamış, başkalarının da ayağına takılmasın diye. Herkes bir çeşit eğlenirken bu güzel insan da denizdeki taşları, kaya parçalarını temizlemeyi eğlence saymış kendine. Hoşuma gitti. Tebrik ettim kendisini.
Peygamber efendimiz diyor ki, ” İman yetmiş küsur şubedir. En üstte lailaheillallah, en alt şubede yolda insanlara sıkıntı verecek taşları kenara koymaktır.” demeye kalktım, sözü ağzımdan aldı. “Biliyorum, ben de onu yapmaya çalışıyorum” dedi.
İnsanların ayaklarına batmasın diye denizin taşlarını temizlemek. Hem de zevkle. Genç bir tır şoförü. Hayran kaldım. Yaptığı şeyin farkında. Herkes yüzdü, eğlendi; o kenara bir yığın kaya çıkardı. Serinledi, eğlendi ve kenarda sadece taş değil bir sürü sevap biriktirdi. Herkesin gözü önünde, hiç kimseye aldırmadan, kimseden birşey beklemeden, ilk defa geldiği bir yerde denizin taşlarını temizledi. Gönlümde büyük bir hoşluk bıraktı.
Yolun ve bahtın açık olsun güzel yürekli insan! Ayağına taş değdirmesin Rabbim! İstikametin doğru olsun hep!
Saygılar iyiliği gaye edinmiş güzel insanlara!..



