33’ncüsü başlayan Paris Olimpiyat Oyunları, katılan ülke kıyafetleriyle de gündem oldu.

Açılış gününde boy gösteren katılımcı ülkelerin sporcuları, yöresel kıyafetleriyle öne çıkarken, Milli Olimpiyat Takımımızın kıyafeti, tartışma konusu oldu.

Sosyal medya üzerinden tepkilerini dile getirenler tarafından 'diğerleri milli kıyafet biz de pijama giymişiz' ve benzer yorumlar yapıldı.

Kısaca, etnik ve yöresel şekillerin yer almadığı milli takım kıyafeti beğenilmedi.

Oldukça ileri düzeyde olan moda ve tekstil sektörümüzde yer alan tarihi kumaş, desen ve motif üçlüsünün kıyafette görülmemesi, yok sayılması tepki çekti.

Yeri gelmişken hatırlayalım ... Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü bünyesindeki olgunlaşma enstitülerimiz; kültürel zenginlikleri ve geleneksel sanatları araştırmak, arşivlemek, aslına uygun olarak yeniden üretmek, tasarımlarla geleceğe taşımak ve dünyaya tanıtmak için 31 kurumda, nitelikli insan kaynağı yetiştiriyor.

2 yıl süreli eğitim veren enstitülerde; giyim, hazır giyim, örme hazır giyim, moda tasarımı, el sanatları, nakış, resim, seramik, çocuk gelişimi ve eğitimi bölümleri bulunmakta.

Bu kurumlardan Ankara Olgunlaşma Enstitüsü, kuruluşundan itibaren devlet büyüklerinin eşlerini giydirmiş ve Türk modasına öncülük eden bir okul olmuştur.

Ülkemizin olgunlaşma enstitüleri ‘ben buradayım’ derken Milli Olimpiyat Komitesi ‘sen yoksun’ diyor.

Beğenilmeyen kıyafeti hazırlayan Vakko Firması adına Ümit Nazlı Boyner tarafından yapılan "Olimpiyatlardaki milli kıyafetleri beğenmeyenlerin sorumluluğu Vakko’ya çıkarmaları çok anlamsız ve yanlış. Sipariş ve brief veren kim?" açıklaması da komiteyi işaret ediyor.

Açıklamada geçen ‘brief’ kelimesinin anlamı da ‘projeniz hakkında ne istediğinizi anlatma yolu ve eğer doğru bir şekilde anlattıysanız, beklediğiniz sonuçları almanızı sağlayan özet’ şeklinde.

Siparişi veren komite.

Brief veren komite. 

Vakko Firması, kendisinden istenileni yapmış olmakla birlikte kıyafetlerde gördüğüm ve biye adı verilen; yaka, etek ve kol çevrelerine başka bir kumaştan ya da kendi kumaşından geçirilen ince şerit kalitesi ve işçiliği çok kötü.

Milli takım kıyafetini, komitenin yok saydığı enstitü hazırlamalıydı.

Okunuyor olmak dileğiyle, saygılar.