“Turgut Soyelçin”
Balıkesir’de uzun yıllar kitapçılık ve sahaflık yapan Turgut ağabeye Yeni Çarşı’da rastladım. Ayaküstü konuştuk.
1962'de kit 1962'de kitap ve kırtasiyecilik işine başladığını belirten Balıkesirli 2 çocuk babası Turgut Soyelçin, 1980'de kırtasiyeciliği bırakarak işini sadece kitap alım- satımı yaparak sürdürdüğünü anlattı. Eski Kuyumcular Mahallesi Iştınlı Sokak'taki 30 metrekarelik dükkanında hizmet verdiğini kaydeden Soyelçinap ve kırtasiyecilik işine başladığını belirten 2 çocuk babası Soyelçin, 1980'de kırtasiyeciliği bırakarak, sadece kitap alım- satımına başladığı söyledi. Eski Kuyumcular Mahallesi Iştınlı Sokak'taki 30 metrekarelik dükkânında yıllarca hizmet veren Soyelçin daha sonra işyerini kapattığını ve emekliliğinin tadını çıkardığını söyledi.
Uzun yıllar ilimizde Sahaf olarak hizmet veren Turgut ağabeyi görmek beni çok mutlu etti. Allah; Turgut ağabeyimize sağlık, mutluluk ve uzun ömür versin.

/////

CUNDA'DA BALIK YEMEK

Şu günlerde Cunda Adasında balık yemek cesaret işi. Cesaret ettiniz Cunda’ya gittiniz bir restorana oturdunuz yanınızda yüklü miktarda para ya da limiti yüksek bir kredi kartınız yoksa bulaşıkları yıkama ihtimaliniz çok fazla.
Çünkü, fiyatlar gerçekten abartılmış ve bu kadar da olmaz dedirten cinsten. Oradaki bir işletmeciye özellikle balık fiyatlarının ( deniz ürünlerinin) çok yüksek olduğunu söyleyince bana aynen şöyle dedi: “O zaman köfteciye gitsinler ya da Ayvalık Tostu yesinler.” Olayın özeti bu.
Ayvalık’da yaz sezonu açılınca tüm esnaf gizli bir zam yapıyor. Milleti yemeden içmekten soğutuyorlar. Bayram tatilleri, yaz sezonu Ayvalık esnafı için aslında büyük bir fırsat.
Esnaf fiyat listelerini görünür yerlerde tutsa, masa üzerinde bulunan menülerde fiyat olsa daha iyi değil mi? En azından ne kadar hesap geleceğini bilirsin. Yıllar önce Cunda’da yemek yiyoruz. Hesap için gittim, kasadaki arkadaş masaya şöyle bir baktı. Hesap “x” lira dedi. Kısacası masaya göre hesap alınıyordu. Senin ne yediğin ne içtiğin önemli değil.
Önemli olan kasada hesabı alanın sizin masaya kaç lira takdir ettiği. Bu olaydan sonra deniz kenarında dolaşıyoruz biri bize doğru “buyurun taze balıklarımız var” diye seslendi. Yanındaki ise şöyle dedi.: “Bırak ya şunları onlar balık yiyemez”. Neye göre karar verdi bilmiyorum, ancak biz az önce yediğimiz kazığı düşünürken böyle bir olumsuz cümle gerçekten üzücü idi.
İşte bu yüzden vatandaş Midilli Adasına gidiyor. Midilli şimdi bile daha ucuz. Git Kaldırım Restorana ye iç vereceğin 3 kişilik ücret 80 Avro. Aynı şeyler için Ayvalık da 8-10 bin lira verirsin. Ayrıca, porsiyonlar bizdekilere göre daha büyük. Hizmet kaliteli.
Artık, ekonomik krizi bahane edip millet birbirini kazıklamaktan vazgeçse gerçekten iyi olacak. Bu enflasyonu birazda biz körüklüyoruz. Durup dururken fiyatları yükseltiyoruz. Lütfen bu konulara dikkat edelim, zaten yabancı turist gelmiyor gelen yerli turistleri de kaçırmayalım.