Kına yakmak nazara iyi gelir mi?
Anavatanı Hindistan olan kına ağacı Arabistan'da ve Akdeniz iklimine sahip olan yerlerde de yetişir. Arap ülkelerinde ve Hint yarımadasında, eski dönemlerde, kınanın nazarı bozduğuna ve kötü güçleri uzak tuttuğuna inanılır.

Kınanın hikâyesi nedir?
Hazreti İbrahim oğlunu kurban için süslediği gibi gelen koçun da süslenmiş, boyanmış olmasından dolayı kurbanlıkların süslenmesi ve başlarına kırmızı boya sürülmesi gelenek haline gelmiştir. Türk inanç sisteminde kına adanmış olmanın işareti olarak görülür ve bu nedenle Türk kültüründe kına üç şey için yakılır.
Geline kına yakılır, çünkü gelinin ailesi kızını gelenek ve göreneklerimize göre baba ocağından başka bir eve göndermekte, kocasına ve yeni evine kurban etmektedir. Kına aynı zamanda temizliğin, saflığın, iyi niyetin simgesi olduğundan geline kına yakma coşku ile kutlanır. Bu kutlama gününe kına gecesi denir.

Kına yakmanın faydası var mı?
Kına,yara ve çıban gibi hastalıkların tedavisine yardımcı olurken ayaklarda oluşan yorgunlukları da giderir. Kına açık yaralara da faydalı olan bir doğal üründür. Yaraların yol açtığı acıları dindiren kına; kırılma, burkulma ve çıkma gibi vakalardan kaynaklı çeşitli ağrılara karşı da iyileştirici bir özellik taşımaktadır.

Kına neden avuç içine yakılır?
Eller ve avuç içi şifa enerjisi ile bağlantılıdır. Kınanın avuç içine yakılıyor olması da şifalanmanın bir temsilidir. Türk geleneklerinde kına kutsal bir değer üzerine feda olmayı da ifade eder. Gelin ve damada yakılan kına aile olmaya adanmayı temsil eder.

Kına ritüeli nedir?
Kına gecesi, düğünden bir ya da iki gece önce pek çok yörede gelinin, bazı yerlerde damadın da ellerine, ayaklarına kına yakılarak, nikâhtan öncesi evliliğin resmen ilan edilmesine yönelik bir ritüeldir. Kına gecesi esasen, ilk olarak kadınlardan oluşan topluluğun icra ettiği ritüeli akla getirir.

Ayak altına kına yakılırsa ne olur?
Ayağa kına yakılması ödem ve şişkinlik gibi rahatsızlıkların engellenmesine yardım eder. Tüm dolaşım sistemini çar ve kan akışının da ayaklarda hızlanmasını sağlar. Ayak, eklem ve bacak ağrılarına da iyi gelir. El ve ayaklardaki üşümeyi azaltır.