KAHRAMAN PATİLER

17 Ağustos 1999 saat 03.00 sıraları Ankara Gölbaşı tarifi imkânsız yoğun ve ayakta duramayacak kadar sarsıntılı bir ortam ilk aklıma gelen yanında yatan eşim değil Odada uyuyan kızım dolapların kapakları gardırobun kendisi sanki cana gelmiş gibi hareketli camlar patladı patlayacak evin içinde biçimlendiremedim tanıyamadım birçok ses ve gürültü.

O durumda Yataktan yeni kalkmış Uyku sersemi ve ne olduğunu anlamaya çalışan, her insan gibi aynı ruh halindeyim kimi kurtaracağıma kimin yanına gideceğimi bilemiyorum yıkılan dökülen bir yer yok ama o sallantı o gürültü aciz olma, yetersiz kalma ve çocuklarımın başına bir şey gelmemesi için Allaha yalvarmadan başka hiçbir şey elimden gelmiyor.

İnsan kendisinden önce sadece sevdiklerini düşünmeye başlıyor 17 Ağustos'ta bu kadar kilometreye rağmen Ankara'dan hissettiğim bunlardı. Sarsıntı geçtikten ve Ailemde bir şey olmadığını anladıktan sonra olağanüstü durumlarda verilmiş talimat gereği, hızla görev yerime intikal ettim bu sürede daha neyin ne olduğu nerede olduğu belli değildi bizdeki alışkanlık olağanüstü durumlarda bizde ve Ailemizde bir şey yoksa derhal görev yerimize gidip Emir beklemektir. Geçen zaman sonucunda (o yıllarda iletişim şimdiki gibi hızlı değildi), merkez üssü Gölcük olan ve Marmaray'ı etkileyen depremin varlığından haberdar olduk.

Yaklaşık bir buçuk saat sonra gelen talimat ile toparlanabilen personel ve ekipman, 6 adet deprem köpeği ile beraber deprem bölgesine ulaşmak için harekete geçtik. O günü anlatmayacağım o günü anlatabilecek hiçbir kelime, hiçbir duygu, hiçbir his yok, hafızamda da yok, insan beyni çok garip, böyle durumda gördüğü şeyleri unutmayı tercih ediyor. Ancak şimdi ki zamana kadar.

06.02.2023 günü saat 04.17 ülkemizin 10 ilini etkileyen 7.7 Şiddetindeki bu deprem beni o günlere götürdü unutan unutmayı tercih eden beynim 99 yılındaki her şeyi saniye saniye, hatırlamaya başladı. Oradaki insanların hissettikleri acıları kederleri kurtarılmayı beklemeleri, kurtarma ekiplerine yalvarmalarını anımsattı. Anlatması güç tarifi imkânsız hissiyat. Bu büyük felaket için, ben depreme müdahale kurtarma ekiplerinin hızlı müdahalesi şekli veya çalışma prensiplerinden, bahsetmeyeceğim. Bildiğim kadarıyla, deprem köpeği olan canlı ve ceset arama köpeğinin faydasından ve basit olarak eğitim şeklinden bahsedeceğim.

En basit 4 katlı bir binanın hava boşlukları mevcut yaşam alanları kalacak şekilde yıkılması halinde içeride kalan insanların, depremzedelerin kurtarılması zamanla yarışılan bir olgudur.

Her ne kadar insan ve makine gücünün bu enkazlarda kullanılması, kurtarmaya çalışmaları için elzem bile olsa, enkaza giriş noktalarının tespiti, enkazda canlı insan olup olmadığının tespiti için deprem köpeklerinin kullanılması şarttır. Bir deprem köpeği kurtarma ekibinin saatlerce sesimi duyan var mı şeklindeki aramasından daha hızlı, kokunun yoğun olduğu noktadan hedefe ulaşmaya çalışarak, vereceği tepkiyle kazazedeye, kurtarma ekiplerine ulaşmasını daha hızlı sağlar. Ayrıca bir deprem köpeği kurtarma ekiplerinden farklı olarak enkazı, birçok yerinden kontrol etme şansına sahiptir. Ayrıca bir deprem köpeği canlı vefat etmiş depremzedelerin arasındaki farkı anlar ve kurtarıcılara zaman kazandırır.

Bu da alınan her nefesin kaybedilen her dakikanın önemli olduğu bir kurtarma çalışmasında çok büyük fayda sağlar. En son yaşadığımız bu felakette yurt içinden veya Yurt dışından gelen deprem köpeklerinin faydasını tüm Türkiye gördü. Kurumsal olarak devletimiz bu branş köpeğinin faydasını 99 depreminden sonra zaten fark etmişti. Ankara Gölbaşı'nda bulunan köpek eğitim merkezinde, tüm gücü ile fay hattında bulunan illerde görevlendirilmek üzere köpek ve personel yetiştirmeye başladığı, gibi bu konuda görevli olan sivil savunma illerin İtfaiye Daire başkanlıkları ve Jandarma Genel Komutanlığı ile yapılan protokolle canlı ve ceset arama köpeği eğitimine başladı.

Her eğitim gibi deprem köpeği eğitimi de Komplike ve çok uzun soluklu bir eğitimdir bir deprem köpeği narkotik veya bomba köpeği gibi eğitilmez. Burada köpeğin bu zorluklara karşı mücadele edecek yapıda olması, karakterinin sağlam olması, Korkusuz olması, aynı zamanda çok fantastik gelecek ama inisiyatif kullanabilmesi gerekmektedir. 50 köpekten bir olan deprem köpeği olacak aday çıkar bu adayın kesinlikle Deprem köpeği olma garantisi de yoktur nokta. Deprem köpeği tek sahipliği sever çünkü idarecisi köpeğini her türlü durumda, her türlü enkazın üstünde okuyabilir, tahliye edebilir ve tepkilerini anlayabilir.

Deprem köpekleri duygusal köpeklerdir enkaz altında bir koku aldığı zaman, inanın kurtarma ekiplerinden daha fazla Sevinç hissederler. Yüce Allah'ın tüm canlıları insanoğlu için yaratması gibi deprem köpeği de hedefe gönderilmiş Kurşun niteliğinde enkazda sadece kurtarılmayı bekleyen Her dakikası önemli insanoğlu için mücadele eder. Bu yüzden sokakta gördüğümüz bir Garip sokak köpeğini tekmelemek ve zehirlemek yerine veya barınaktaki bir masumu kürekle öldürmek yerine, arkadaşlarının bu depremde yaptıklarını düşünerek biraz daha sevgiyle veya sevemiyorsak bile anlayışla yaklaşmak gerekir.

Yazı mı, Türkiye'deki depremde Türk vatandaşlarımızı kurtarmak için hayatını kaybeden Meksika'nın deprem köpeği Proteo ya ve onun nezdinde Yurt dışından veya içinden görev alan tüm deprem köpeklerine teşekkür ederek bitiriyorum.