Adamın biri 40 yaşında yeniden üniversitede tıp okumaya başlamış. Doktor olmak istiyormuş. Arkadaşları onun bu isteğini hayretle karşılamışlar.
İçlerinden biri:
-Fakülteyi bitirince 46 yaşında olacaksın, demiş.
- Olsun, fakülteyi bitirmesem de altı sene sonra 46 yaşında olacağım.
Özet: İdeallerinizi gerçekleştirin. Geç kaldım demeyin.
24 SAAT NEDEN YETMİYOR?
Günümüzde en çok zaman bulamamaktan şikâyet ediyoruz: “Bunun için zamanım yok”, “Zamanımı nasıl kullanacağımı bilmiyorum” ya da “Bunca işi bu kadar kısa zamanda nasıl yapacağım?”…
Zamanı daha etkin ve verimli kullanmak, işleri yoluna koyabilmek ve daha az stres yaşayabilmek için oldukça önemlidir. Peki! hepimizin 24 saati olduğuna göre neden bazılarımız aynı zaman diliminde daha fazla şey başarabiliyor? Cevap, zamanınızı iyi planlamakta ve organize edebilmekte yatıyor.
İyi zaman yönetimi için bilmemiz gereken en önemli şey meşgul olmanın etkin olmakla aynı şey olmadığıdır. Yani meşgul olmanız tek başına, zamanınızı verimli kullandığınız anlamına gelmez. Zamanınızın verimli geçmesi zaman yönetimi, planlama yapma ve organize olma şeklinizle ilgilidir.
Zamanı iyi kullanmak için, tıpkı toplantı ayarlar gibi, kendinize belirli zamanlar için görevler belirleyin ve zamanı geldiğinde o işi yapmak için hazır olun. “Mesela her sabah bilgisayarımı açtığım gibi 15 dakika maillerimi kontrol edeceğim.” , “Her öğlen molasından sonra piyasa haberlerini inceleyeceğim.” , “Her pazar kendimi iyi hissedeceğim bir plan yapacağım.” gibi hem iş hem özel hayatınız için görevler belirleyebilirsiniz. Bunları takvime eklemeniz zamanı kullanmanıza etki edecektir.
Daha etkin ve kaliteli bir çalışma hayatı için kendinize mutlaka bazı kurallar belirleyin. Mesela bazı liderlerin kendine uyguladıkları kuralları örnek olarak gösterebiliriz. “Sabah 10’dan önce ve öğlen 4’ten sonraya toplantı koymayacağım.” , “Saat 20.00’den sonra bilgisayarımı kapatacağım.” , “Hafta sonları önemli bir durum olmadıkça işler ile ilgilenmeyeceğim.” gibi kurallar koyarak zamanınızı daha etkin kullanabilirsiniz.
Bir başka konu ise aynı anda birden fazla iş yapmaya çalışmamız gerçeği. Bu çoğumuzun yaptığı fakat kesinlikle verimliliğimizi çok düşüren yanlış bir çalışma yöntemi. Bunun yerine belli zaman aralıklarında sadece bir iş ile ilgilenmek ya da işlerimizi ayrı ayrı parçalara bölerek farklı zamanlarda o işlere odaklanmak tercih edilebilir.
Ve son zamanlarda en çok karşılaştığımız, teknoloji bağımlısı insanlar olduğumuz gerçeği. Bilgisayarımızı her zaman yanımızda taşımamız gerektiğini düşünmemiz, telefonumuzu asla elimizden ayırmamamız bizler için büyük bir odaklanma tehlikesi. Bu yüzden teknolojiye gerektiği zamanlarda ara vermek çok önemli. Aslında 24 saat çok uzun bir süre ve şu kısacık yaşamda bu süreyi çok iyi değerlendirmemiz gerekiyor.