GÜMÜŞ ARTACAK MI?

Yeni yıla girilmesiyle birlikte altın yukarı yönlü ilerlemeye devam ediyor. 26 Aralık 2022 tarihinden itibaren hareketliliğini arttıran altının ardından gözler gümüşe çevrildi. 26 Aralık 2022 tarihinde gramının 1.078 liradan satılan altın, şuanda 1.140 liraya kadar yükseldi. Altın ile ilgili yaptığım araştırmalar, kuyumcuların tahminleri sonrasında herkes altının 2023 seçimlerine kadar duraksama yapmasını bekliyor.

Altının bu hareketliliğine karşın gümüş yerinde yaklaşık 1 yıldır sabit kalmaya devam ediyor. Gümüş, şuanda 23,96 dolardan işlem görüyor. Altına göre bakacak olursak gümüş bi’hayli geride kalmış durumda.

Gümüş ile ilgili yaptığım araştırmalar sonucunda uzmanlar, 2023 yılının gümüş için çok hareketli olacağını belirtirken onsunun 40 dolar olmasını beklediklerini söylüyor.

Yaklaşık 24 dolardan işlem gören gümüşün, bu yıl içerisinde 40 dolara kadar çıkması gümüşe yatırım yapanların yüzlerini güldürür. Gümüş hareketliliğine bakacak olursak da uzun bir süredir yerinde sabit kalıyor, artık hareket etmesi bekleniyor.

Gümüşün beklenen çıkışı yapması durumunda 1 yıl içerisinde altından çok daha fazla bir gelir sağlamış olacak. Onsu 23,96’dan işlem gören gümüşün gramı ise şuanda 0,77 dolar. Fiyatın 40 dolara çıkması halinde gramı da 1,28 dolara yükselecek. Eğer beklenen bu tahmin gerçekleşirse yüzde 66’lık bir artış ile gümüş ciddi anlamda değer kazanacak.

Gümüşün onsu dolar bazında her ne kadar sabit kalsa da Türk Lirası ile bakacak olursak gümüş bu süre zarfında sürekli olarak artıyor. Yani eğer uzmanların tahmin ettiği şekilde onsunun 40 dolara gelmesi ve döviz kurunun yükselmesi halinde gümüşün gramının tahmin edemeyeceğimiz kadar yükselmesi de muhtemel.

2023 yılı ülkemizde hepimizin bildiği gibi seçim yılı. Bu sebeple dolar bir süredir yerinde sabit sayıyor. Hatta doların 16 liraya kadar düşmesi de bekleniyor. Ancak seçimden sonra hem doların, hem altının yükselmesini bekleyen uzmanlar, bu durumun karşısında gümüşün de sessiz kalmayacağını tahmin ediyor. Balıkesirli kuyumcular ise bu konu hakkında seçime kadar herhangi bir hareket beklemediklerini, seçimden sonra sıçramalar olacağını tahmin ediyor. Bu konu ile ilgili bahsettiğim rakamların sadece tahmin olduğunu hatırlatmak ve yatırım tavsiyesi olmadığını da belirtmek istiyorum.