Enerji içeceği özellikle gençler arasında oldukça yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Üzerinde her ne kadar yaşlılar içemez dese de içen yaşlılar olduğunu da unutmayalım.  Enerji içeceklerinin içeriğinde; kafein, taurin, glukuronolaktan, guarana, ginseng, kartenitin, kreatin, şeker, B vitamini ve şeker bulunmaktadır. Enerji içecekleri alışkanlık yapmaktadır ve bu içeceğin zararları arasında stres, agresif davranışlar, alkol ve sigara kullanımında artış, yüksek tansiyon, obezite ve tip 2 diyabet riski, kötü uyku kalitesi ve mide tahrişi saymak mümkündür.
Enerji içeceklerine anında enerji sağlanmasına yardımcı olmak için sakaroz, yüksek fruktozlu mısır şurubu ve glikoz gibi şekerler yüksek miktarlarda eklenir. Şekerin size bu enerji artışını veya şekerin yükselmesini sağladığı fikri muhtemelen gerçeklikten çok bir şehir efsanedir.
ENERJİ İÇECEKLERİNİ ALKOLLE TÜKETMEK ZARARLI MIDIR?
Enerji içeceklerinin alkolle birleştirilmesi halinde enerji içeceklerinin zararları daha da artabilir; bu eğilim genellikle reşit olmayan ya da genç yetişkin tüketicilerde görülür ve aşırı içki tüketimi ile ilişkilendirilir.
GEBELİKTE ENERJİ İÇECEKLERİ TÜKETİLEBİLİR Mİ?
Yüksek miktarda kafeinin doğum komplikasyonları riskini arttırması nedeniyle hamile kadınların enerji içeceklerinden uzak durması önerilmektedir.
ENERJİ İÇECEKLERİNİN VÜCUDA FAYDASI VAR MIDIR?
Uzmanlar, enerji içeceklerini egzersizden 10 ila 60 dakika önce tüketmenin yetişkinlerde zihinsel odaklanmayı, uyanıklığı, anaerobik performansı ve dayanıklılığı büyük ölçüde kafeinin etkisiyle iyileştirebileceğini ancak bu içeceklerdeki diğer bileşenlerin güvenliklerini ve performans üzerindeki etkilerini göstermek için daha fazla çalışma yapılmasının gerektiğini söylemektedir.
ENERJİ İÇECEKLERİNİN UZUN VADELİ ETKİLERİ NELERDİR?
Araştırmalar, düzenli enerji içeceği tüketiminin kişinin hem kan basıncını hem de kalp ritmini önemli ölçüde etkileyebileceğini göstermektedir. Çok şekerli olduklarından obeziteye, yüksek kan şekeri ve kolesterole de neden olabilirler.
Enerji içeceği içtikten sonra vücutta neler olduğuna bakalım: 10 dakika içinde kafein kan dolaşımına geçer kalp hızı ve kan basıncını artırmaya başlar. 15-45 dakika içinde dolaşımda kafein miktarı maksimuma ulaşır ve tam etkileri görülür. 30-50 dakika içinde karaciğer artan kan şeker miktarına cevap verir.
Yüksek kafein, şeker ve daha başka uyarıcılar da içeren enerji içeceklerin, İngiltere'de faaliyet gösteren pek çok markette 16 yaşından küçüklere satışı yasaktır. Enerji içecekleri,  ortalama bir insan için gerekli olmayan yüksek miktarda şeker, vitamin ve diğer maddeleri içerir. Bu içecekler yüksek tansiyon, dehidrasyon ve uyku bozuklukları gibi çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir ve hatta bağımlılık yapabilir. Bunun için bu tip içeceklerden uzak durmak gerektiğini bir kez daha hatırlatmak isterim.