EL ELE

Bilindiği gibi Pazartesi günü sabahına üzücü bir haber ile başladık. Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde meydana gelen ve 10 şehirde etkisini gösteren 7.7 şiddetindeki deprem hepimizi derinden üzdü. Depremin etkisini gösterdiği birçok ilde çok sayıda bina yıkıldı ve vatandaşlarımız enkaz altında kaldı. Yaşanan bu depremlerin ardından tüm Türkiye el ele vererek depremzedelerin yardımına koştu.

Kırgınlık, küskünlük demeden, hangi partili veya hangi milletten olduğuna bakılmadan tüm Türkiye’den vatandaşlar, depremzedeler için erzak başta olmak üzere birçok türde yardım gönderdi. Hatta yardımlarla da sınırlı kalınmadı ve AFAD eğitimi almış kişiler deprem bölgelerinde arama kurtarma çalışmalarına katılmak için hazır bulundu. Türkiye dışında birçok ilden de arama kurtarma çalışmaları için ekipler geldi. Deprem her ne kadar içimizi burksa da yardım için ortaya çıkan görüntüler bir nebze de olsa içimize su serpti.

Depremin üzerinden tam 6 gün geçti. Arama kurtarma çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor ancak daha enkaz çalışmalarına başlanmamış birçok bina var. Enkaz altında kalan afetzedeler, kurtarılmak için çaresizce bekliyor. Havanın da soğuk olması afetzedeleri hem deprem hem de soğukla mücadele ettiriyor. Bu kapsamda deprem çantalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Deprem şiddetli olunca, yıkılan bina da çok oluyor. Ancak deprem esnasında her ne kadar kendinizi korusanız da asıl mücadele deprem sonrasında yaşanıyor. Hava şartları kötü, deprem sizi öldürmedi ancak soğuk öldürebilir, susuzluk öldürebilir.

Ülkemiz malum bir deprem bölgesinde yer alıyor. Depremin de ne zaman olacağını bilmiyoruz. Bu nedenle her birimiz deprem çantalarımızı hazır etmemiz gerekiyor. Yarın yaparım diye geçiştirme yapmamamız gerekiyor. Olası bir deprem sonrasında her şey için çok geç olabilir. Enkaz altında saatler hatta günler geçireceğinizi de düşünürsek deprem çantasının önemini bir kez daha görüyoruz.

Yaşanan deprem sonrasında tüm Türkiye olarak el ele vererek bu enkazın altından kalkacağız. Meydana gelen bu olayda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, geride kalanlara baş sağılığı diliyorum. Umuyoruz ki en kısa zamanda enkaz altında kalan vatandaşlarımıza da sağ salim ulaşılır.