Yeni evlenen çiftin masraflarını bir nebze de olsa azaltmak isteyen davetliler; bütçeleri doğrultusunda takılar satın alıp, törende çiftlere sunuyor. Tabii takı seçiminde tek etken bütçe değil! Kişilere olan yakınlık seviyesi, düğün mekânı, eğer evlendiyseniz onların size ne taktığı gibi birçok faktör bulunuyor.

Düğünde Takılan Takılar Nelerdir?
Düğününe gittiğiniz kişilerin yakın ailesi değilseniz; çifte para veya altın takabiliyorsunuz. Para olarak son zamanlarda minimum 100 ve 200 TL’nin takıldığını görüyoruz. Altınlarda da fiyat olarak düşükten yükseğe; yarım gram, gram, çeyrek, yarım, tam, cumhuriyet, Reşat altın ve bilezik seçenekleri bulunuyor.

Düğünde Geline Ne Takılır?
Çiftin aileleri, gelin ve damada diğer davetlilerinkine nazaran daha ihtişamlı takılar takıyor. Aslında bu, ailenin maddi gücüne bağlı olarak değişiyor. Gelinin ailesinin kızlarına 2 veya 3 bilezik takması uygun görülüyor. Anne de baba da hayattaysa, iki kişi de birer bilezik takabiliyor. Damadın ailesinin ise geline takı seti ve 2 adet bilezik takması ideal olarak görülüyor. Takı setinin içerisinde küpe, bileklik ve kolye bulunuyor. Aile nişan töreninde takı seti taktıysa, düğünde buna gerek kalmayabiliyor.

Yakınlık Seviyelerine Göre Düğün Takıları
►Gelin ve damadın aileleri; yüksek maliyetli olan takıları tercih edebiliyorlar. Bilezik, altın kemer, kelepçe gibi yörelere özgü takılar da günümüzde ilgi görüyor. Mesela Adana’nın burma bileziği meşhur iken, Trabzon’da hasır bilezik tasarımları gelinlerin bileklerini süslüyor.
►2. ve 3. derece akrabalar, 1. derece yakınlığı olan kişilerden sonra takı sorumluluğu yüksek olan kişiler. Amca, dayı gibi çok yakın akrabalar genelde geline bilezik takıyor. Kuzenler ise gelir durumuna göre tam, yarım ya da çeyrek takabiliyorlar.
►“Yakın arkadaşa düğünde ne takılır” derseniz, uzun yıllardır samimi bir dostluğu olan kişilerin birbirine çeyrek altın taktığını söyleyebiliriz. Ama kişinin maddi durumu buna el vermiyorsa yarım gram ya da gram altın takabiliyor veya takı yerine bir ev eşyası satın alabiliyor.
►Çok sık görüşmediğiniz bir arkadaşınız evleniyorsa, bütçenizi çok da zorlamanıza gerek kalmayabiliyor. 
►Gelinin veya damadın arkadaş grupları, tek tek para takmak yerine aralarında para toplayarak yarım ya da çeyrek altın takabiliyorlar. 

Bir Düğünde Ortalama Ne Kadar Takı Takılır?
Düğün takısı, çiftlerin masraflarında en büyük yardımcılarından biri oluyor. Gelen takıların toplam tutarı; davetli sayısına, yakın çevrenin maddi gücüne bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Düğünde takılan bilezik sayısı da buna etki ediyor. Düğün organizasyonlarında, nikâh törenlerine göre daha çok takı takılabiliyor.
Ortalama bir rakam vermek gerekirse; 300 kişilik bir düğünde toplanan takıların ve paraların toplamı 80.000 ile 100.000 TL arasında tutuyor. Geliri yüksek ve geniş bir çevreye sahip çiftlerin ise düğün takılarının tutarı 120.000 TL’ye kadar çıkabiliyor.

Düğün Takıları Kime Aittir?
Düğün takılarının damada mı yoksa geline mi ait olduğu yıllardır merak edilen bir konu. Genel kanı; düğünde takılan tüm takıların, gelin ve damadın ortak kullanımında olduğu yönünde. Ancak kanunlara baktığımızda Yargıtay’ın konuyla ilgili şöyle bir kararı olduğunu görüyoruz:
“Evlilik sırasında kadına takılan ziynetler, kim tarafından alınmış olursa olsun, kadına bağışlanmış sayılır ve artık onun kişisel malı niteliğini kazanır.”