Başlık zaten gayet net bir şekilde konuyu açıklıyor.

Amma ben biraz derine ineyim.

Balıkesir dönüşüm kongresini yakından takip ettim. Verimli, başarılı hatta geleceğe ışık tutacak bir kongre olduğunu düşüncesindeyim. Üzerinde uzun uzadıya çalışıldığı, konuşmacıların titizlikle seçildiği hatta yapılan her bir konuşmanın Balıkesir’in elzem konularıyla alakalı olduğunu söyleyebilirim.

Kongreye Balıkesir’in plakası gibi 10 üzerinden not verecek olsam 9 falan olurdu herhalde.

Kongrede en dikkatimi çeken konulardan biri de uzun bir aradan sonra Büyükşehir Belediyesi’nin bu tip bir organizasyonunda salonu belediye çalışanları doldurmazken yerine vatandaşlar, sivil toplum örgütleri, muhtarlar, kamu kurum müdür ve temsilcileri ile daha aklıma gelmeyen hatırı sayılı bir kalabalık yer alması oldu.

Oysa önceki Belediye Başkanı Yücel Yılmaz zamanında belediye çalışanları zorunlu çağırılır, salonu doldururlar ve kalabalık bir görüntü oluşturulurdu.

 Ahmet Akın başkanlığındaki Büyükşehir’in “Dönüşüm Kongresi’nde bu kez tam tersi oldu. Belediye çalışanları ayakta ve az sayıda salonun tamamını ise tanımadığım yüzler doldurdu diyebilirim.

Bu çalışma Ahmet Akın döneminin ilk çalışması olduğu için belki de böyle oldu umarım böyle de devam eder.

 

***

Kongreler, bilgi paylaşımının, profesyonel ağların genişletilmesinin, kent ve sektörlerdeki en son gelişmelerin tartışılmasının önemli bir platformudur. Ancak, başarılı bir kongre düzenlemek, detaylı planlama ve dikkat gerektirir.

“Dönüşüm Kongresi” gibi bu tarz bir kongreyi planlama süreci aylar hatta yıllar öncesinden başlamalıdır. Tarih, yer, katılımcı sayısı, konuşmacılar ve oturumlar gibi temel unsurlar erken aşamada belirlenmelidir.

Kongrenin yapılacağı mekan, yeterli kapasite ve teknik donanım kadar ulaşım, konaklama, yiyecek-içecek hizmetleri gibi konuların sorunsuz bir şekilde planlanması gerekir ki bence hepsi geçer not aldı.

Kongrede konuşmaların yanı sıra yaklaşık 600 Balıkesirli şehrin sorunları, yapılması gerekenler ve düşüncelerini çalışma gruplarında paylaştılar.

Sonuç itibariyle ‘Dönüşüm Kongresi’nin verimli ve “Yeni Bir Balıkesir Vizyonu” ortaya koyduğunu söylemek gerekir.

 

***

Neden 10/10 değil onu açıklıyayım.

Biraz da olumsuz tarafından bakalım ki gerçek gazetecilik ortaya çıksın.  

Belediyeye yakın kaynaklardan aldığım bilgiye göre “Balıkesir Dönüşüm Kongresi” için 20 gün aralıksız çalışılmış. Oysa Ahmet Akın göreve geleli 2 ay, tam olarak ise 65 gün oldu.

Büyükşehir’de bitmeyen hayırlı olsun ziyaretleri, sabahlara kadar süren toplantılar, meclis toplantıları, şirket devirleri ve yetki alımı, belediyenin yürümesi gereken rutin işleri derken bu süre zarfında 20 gün boyunca dönüşüm kongresi ile boğuşmak, o gelsin bu gitsin, burada konaklasınlar mevzusu eminim ki baş ağrıtan gereksiz bir konu olmuştur.

Yani ‘Dönüşüm Kongresi’ DOĞRU hamle ama zamanlaması son derece YANLIŞ.

Ne de olsa Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, 65 günün sonunda halen A Takımını kuramadı.

Büyükşehir Belediyesi’ndeki yaklaşık 25 daire başkanlığından resmi olarak atanan daire başkanı sayısı bir elin 5 parmağını geçmez sayıda.

Bir onun konuşulup bir bunun adı geçen, yaz aylarında özellikle Körfez bölgesinde su sorununun zirve yaptığı bir süreçte Genel Müdür İzzet Günal’ın görevi bırakması sonrası BASKİ’ye bile halen atama yapılamazken Dönüşüm Kongresi..?

 

***

Ahmet Akın’ın ‘Dönüşüm Kongresi’nde kendi ifadesi “Plansız programsız işler ve gidişatında sonuç hep aynı oluyor” demişti. Bu kongre biraz bunun ötesinde. Çünkü kongreden çıkan verimli sonuçları uygulamaya koyacak ekip ortada yok. Ortada olan ekip ise Yücel Yılmaz’ın ekibi. Kongre Yücel Yılmaz’ın ekibi uygulasın diye mi yapıldı kendime sormadan edemiyorum. Elbette Yılmaz’ın ekibi içinde liyakatli, başarılı isimler mutlaka vardır amma belediyecilik ekip işi ise Ahmet Akın’ın ‘Dönüşüm Kongresi’nden çıkan sonucu, şehre ışık tutan verileri uygulayacak ekibi nerede?

Akın, keşke daire başkanlarını atasaydı da yeni A takımının kongreyi takip etme fırsatı olsaydı. Öyle önemli konuları kaçırdılar ki anlatamam. Gözüyle görüp, kulağıyla duyduğu ve hissiyatını yaşadığı konuyu şimdi kağıttan gördüğü kadarıyla uygulayabilecek.

Asıl önemli olan, baki olan bu kubbede hoş bir sada bırakmak ise. Bu hizmet ve eserleri sağlayacak ekip nerde?

Bu kadar derdin anlatıldığı yerde derman olacaklar adamlar ortada yok.

Şehrin sokakları Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın ekibini kurmakta çok geç kaldı diye konuşuyor. Bu konunun üzerine eğilmek kongreden daha önemli olacağı düşüncesindeyim.

‘Dönüşüm Kongresi’ doğru bir karar. Konuşmacılar nokta isimler. Amma kongrenin zamanlaması son derece yanlış. Dağ gibi borç, dağ gibi iş varken, daha ekip ortada yokken bu kongre zamanlama olarak son derece hatalı.

Ez cümle;

Dönüşüm Kongresi için Orhan Veli’nin şiirindeki gibi..

Kendi gitti,

İsmi bile kalmadı yadigâr bir kongre olarak kalmaz umarım.

Dost acı söyler.

Saygılarımla.