Başlıkta yeni başlangıç diyor ama ne bu yeni başlangıç?

Neye başlıyoruz?

Gazetecilik mesleği için ilk adımı atıyorum yavaş yavaş.

Ben Ezgi Özel.

Akdeniz Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik bölümü 3. sınıf öğrencisiyim. Anladığınız üzere eğitim hayatım hala devam ediyor. Mezun olunca sudan çıkmış balığa dönmemek için bir yerel gazetede iş ortamını deneyimlemek istedim.

 Şu anda Birlik Gazetesi’nde muhabirlik yapıyorum. Hem iş ortamını görüyor hem okuldaki aldığım eğitim ile sahadaki çalışma nasıl bunu gözlemliyorum.

 Çok farklı önce bunu bir söyleyeyim. Yok öyle derse gel haber nasıl yazılır, fotoğraf nasıl çekilir öğren. Dersten çık hoop tüm bilgiler uçsun gitsin.

Sahaya girdiğinde işler tam da öyle ilerlemiyor. Stajımın ilk gününde ‘Acaba nasıl olur, verim alır mıyım?’ diye kafamdaki düşüncelerle gittim ama şimdi iyi ki de gitmişim diyorum.

 Normalde okulda kameranızı alıp öyle her yere gitme gibi bir imkânınız yok. Sahaya girdiğinizde eğer öğrenmeye geldiysen alacaksın eline kamerayı gireceksin 20 yıllık gazetecilerin arasına.

İşte o zaman gazetecilik nasıl oluyor anlıyorsun. 

Türkiye’de gazetecilik bölümü öğrencisi olmak, gazeteci olmak bilindiği gibi hayli zor. Kesinlikle kendinizi adamanız gerekiyor. İstemezsen okulu da bitiremezsin, mesleği de yapamazsın. Mesai saati kavramı diye bir şey yok, yeri geliyor sabah 8-9’da geldiğin işten gece çıkman gerekiyor. Bunlar için enerji ve sağlam kafa lazım. 

Ben bu mesleği “savaşılan hastalıklı hücre”ye benzetiyorum. Ondan kurtulmak istersin ama hep bir şekilde karşına çıkar. Yaptığın haberler, konuştuğun insanlar aslında hep hayatın içindendir ve istesen de istemesen de genel kültürünü artırır, ufkunu açar. Hep insanlarla iç içe olursun, kendini ifade edebildikçe daha da özgüvenli olursun. 

İçine girdiğinde zaten çıkması çok zor çünkü bu meslek bağımlılık yapıyor adeta. Sonunda yaptığın emeklerini de görünce “İşte bu be!” diyorsun.

Şu an benim gibi okuyan arkadaşlarım varsa önce bir yerelde mesleği deneyimlesin derim. Hem farkı anlar hem de mezun olduğunda bir şeylerin farkına varmış bir şekilde mezun olur. Hep söyledim bir kez daha yeniliyorum; bana göre “Medyada olmak, iletişimci olmak bir ayrıcalıktır.”

Umarım gerçek anlamda çalışmaya başladığımda sizler için bu konu hakkında yine bir şeyler yazarım. Yoksa başka konularda daha yazacak çok konumuz var. Tekrardan buluşmak umuduyla.

Kalın sağlıcakla.