Balıkesir, Türkiye genelinde orta düzeyde bir yaşam maliyetine sahip şehirler arasında yer alsa da son zamanlarda ciddi bir şekilde her yönden pahalandı. Konut ve kira fiyatları, diğer büyük şehirler ile kıyaslandığında daha uygun seviyelerde iken şimdiler de 1+1 dairelere bile 18 bin lira kira isteyenler var. Şehir de enflasyona bağlı günlük yaşam maliyetleri de gittikçe arttı. Turistik bölgelerde ise fiyatlar otomatiğe bağlanmış gibi sürekli artış gösteriyor.
Balıkesir, sahip olduğu doğal güzellikler, zengin tarih ve kültürel mirasıyla ziyaretçilerine ve sakinlerine dolu dolu bir yaşam sunarken pahalı bir şehir haline dönüşmesi gerçekten üzücü.
Balıkesir’de kiralık ev arayan vatandaşlar ev bulmakta zorlanmaz iken kiraların gün geçtikçe yükselmesi endişe verici boyutlara ulaştı. Kiralarda %25 artış sınırının da sonlanması ile daha da kira artışı olacağı kesin.
Balıkesir’deki konut tercihleri sağlık kurumlarına ve günlük ihtiyaçlara erişim ile ilgili olarak farklılık gösteriyor. Lise ve dengi eğitim kurumlarına, temel eğitim kurumlarına, iş yerine, alışveriş merkezlerine, yakın akraba ve dostlara erişilebilirlik ev almada ve kiralamada tercih sebebi oluyor.
Balıkesirli il merkezinde alacağı konutun Altıeylül’ün Plevne, Bahçelievler, Sefaköy Mahalleleri’nde ya da Karesi’nin Paşaalanı, Oruçgazi, Atatürk, Sakarya mahallelerinde olmasını tercih ediyor.
Kimi haber sitelerine ilimizin en pahalı ilçesinin Ayvalık, en ucuz ilçesinin ise Gömeç olduğu belirtilse de buna katılmak mümkün değil. Ayvalık ve Gömeç pahalılıkta birbiri ile yarışıyor diyenlerin sayısı bir hayli fazla.
Pahalı ilçeler; Bandırma, Ayvalık, Erdek gibi, ucuz ilçelerde Balya, İvrindi ve Susurluk diye sıralanabilir. Ancak; günümüzde ucuz bir yer kalmadığını da göz ardı etmemek gerekir.
Şu anda Susurluk da tost yeseniz bile tanesine 100 lira ödemek durumundasınız ve bu rakam farklı mekanlarda yukarıya doğru çıkmaktadır.
Hayat pahalılığı ülkenin her yerinde vatandaşları özellikle emeklileri sıkıntıya sokmakta ve ucuz şehirlerinde pahalılaşmasına neden olmaktadır. Yinede Balıkesir'in diğer illere daha yaşanır bir il olduğunu unutmamak gerekir.