‘Allah iyi insanlarla karşılaştırsın’ derdi büyüklerimiz. ‘Allah kimsenin yolunu yolsuza düşürmesin’ derlerdi…

Bundan yirmi beş, otuz sene öncesine kadar, kimsenin cesaret edemeyeceği ne varsa, günümüzde sıradan olaylar halini aldı. Yolsuzluklar kılıfına uydurularak o kadar normalleştirildi ki, artık şaşırmıyoruz bile…

Dolandırıcılar; kah kapıda, kah telefonda burnumuzun dibinde, dört bir yanda. Fırsatçılar derseniz zamane modası gibi, birbirlerinden görerek belki de mısır patlağı gibi patladı. En tuhafı da bütün bunlar normalmiş gibi uyum gösterip yaşamak. Bu çaresizlikle kabulleniş mi, sürü psikolojisi mi artık her neyse, gerçekten çok tuhaf!..

Asıl tuhaf olan ise ‘bundan daha kötüsü olmaz’ diyemiyoruz artık!..

Arsızlık diz boyunu da geçmeye başladı ve öyle bir sıradanlaştırıldı ki, bizler de buna öyle bir alıştırıldık ki, şaşırmamayı da öğrendik ne yazık ki!..

Sağımız solumuz her yer fırsatçılarla dolu, bunu da hep dillendiriyoruz. Aynı şekilde fırsatçıların arttığından şikayet edip hayıflanan bir esnaf, bir ay içinde fiyatlarını üç katı arttırıyorsa, düzene mi ayak uyduruyor, direnemiyor mu?.. Yoksa bu bir kabullenişlik mi?..

Nerde kaldı ettiği şikayetler, nerde kaldı ahlak!..

Tükürdüğü kabı yalamak çok mu normal?..

İşte tam da burada bilinçsizlik, aç gözlülük ve vurdumduymazlık ön plana çıkıyor. Toplum olarak iğneyi kendimize, çuvaldızı başkasına sözünden epeyce uzaklaştığımız bir gerçek!..

Nerde yanlış yaptığımızı oturup düşüneceğimize, düzeni hemen benimseyip ayak uydurmak da üstümüze yok, çünkü bu en kolayı…

Dolandırıcılık, yolsuzluk, fırsatçılık hayatımızda o kadar sıradanlaştı ki, topyekûn bir ahlaki yozlaşma yaşıyoruz. Arsızların cesareti yüzünden ‘Allahtan korkan kuldan utananlar’ hep mağdur oluyor. Allahtan korkmayan kuldan utanmayanlar ise, mağrur bir şekilde ‘kendi değerlerinde’ hayatlarını yaşıyor.

‘Bana dokunmayan yılan bin yıl yaşasın’ diyerek ya da ‘hırsız girmiş de o da kapısını kilitleseymiş’ deyip geçtiğimiz her durum da ahlaksızlığa, yozlaşmaya göz yummuş olmuyor muyuz?..

Yeterince tedbir alınmadığından ve hak edilen cezalar verilmediğinden dolayı ne fırsatçıların ne dolandırıcıların ne de yolsuzlukların önüne geçilemez!.. Gereken caydırıcılık uygulanmadıkça, fırsatçılar artmaya, dolandırıcılar etrafta cirit atmaya, yolsuz yolunu bulmaya her daim devam edecek. Arsız arsızlığına, hırsız hırsızlığına devam edecek. Aynı tas aynı hamam herkes hayatına devam edecek. Mağdur da mağduriyetiyle baş başa kalacak!..