ASİL ŞEYTAN!!!

Bu haftaki yazımı farklı, konuda seçmeme rağmen son zamanlarda, bana sıklıkla, Doberman hakkında gelen, sorular nedeniyle yazımı dobermann'ın tarihçesi ırk özellikleri ve bakımını ayırmak istedim.

Doberman hakkında merak edilen ve üzülerek karşılaştığım bilgim dahilinde açıklamaya çalıştığım sorulardan en dikkat çekicileri..

1. Beyni çok büyüdüğünden kafatasına sığmadığından dolayı delirdikleri

2. Çok vahşi ve saldırgan oldukları.

3. çocuklarla anlaşamadıkları 4. sahiplerini kıskandıkları

5.Eğitilemedikleri gibi sorulardır.

Yukarıda ki sorulara bilgim dahilinde cevap vermeden önce kısaca dobermanın tarihçesinden bahsetmek faydalı olur.

Doberman orijinal bir ırk değildir Karl Friedrich Louis Dobermann (1834-1894), Almanya’nın Thüringen şehrine bağlı Apolda kasabasında vergi memurluğu yapmakta iken Vergi memurluğu görevinde değerli evrak ve para ile olan yakın ilişkisi nedeniyle, kendisine mesai saatleri içerisinde, koruma görevi yapacak bir köpeğe ihtiyaç duymaktadır

ve böylece Doberman ırkının üretiminde Alman Çoban Köpeği, Danua ve Alman Pinscher, Rottweiler, Beauceron, Manchester Terrier ve Greyhound ırkları ile ilk Doberman ırkını üretmiştir.

Şimdi gelelim, yukarıdaki sorulara belli bir yaştan sonra delirmesi olayı 1994 yılından beri uzman köpek eğitimi köpek idarecisi eğitimi gibi konularda ders veren ben, hiç bir şekilde böyle bir adli vakaya rastlamadım.

Doberman diğer ırklarda olduğu gibi delirmez ve bu olay sadece fanteziden ibarettir.

Çok vahşi, saldırgan oldukları konusunda ise, her köpek, alanını, ailesini korumayı sever bir köpeğin iki türlü silahı vardır havlamak, hırlamak veya son tercih saldırmaktır. Doberman da diğer ırklara nazaran bir tık fazla korumacı köpeklerdir. Bir köpeğin aşırı derecede agresif saldırgan olması sahibinden ve sahibinin eğitim tutumundan kaynaklıdır

Doberman 90'lı yıllardan 2000 yılların başına kadar basının yanlış yönlendirmesi yanlış algı oluşturması nedeniyle vahşi köpek sınıfına girmiştir. 2000'li yıllarda ise bu tahtı dogo Arjantin pitbull Bull Terrier gibi köpekler almıştır. Biz insanlar tarafından bu masum hayvanları çeşitli yaftalar takılmakdadır Ben bir Eğitmen olarak bir ırka özel saldırgan,vahşi sınıflandırılması yapamam. Dediğim gibi bu canları bu sınıflandırmaya sokan Biz insanoğulları veya sahipleridir.

Çocuklarla anlaşamadıkları konusunda ise Dobermanlar Tabiri caizse bir Golden, Labrador gibi Dadı köpeklerdir ailesinin içinde bulunan özellikle küçük çocuklara karşı korumacı ve kontrollü engelleyicidir. Bunun anlamı ise, Dobermanlar algıda yüksek çözünürlüğe sahip, güdüsel duyguları yoğun köpeklerdir. tehlikeyi daha önceden sezebilşr ve çocukları bu tehlikeden koruyabilirler. Sosyal olarak eğitilmiş agresif ve vahşileştirilmemiş her köpek gibi dobermanlarda rahatlıkla aile içinde çocuklarla beraber bakılabilecek bir köpektir.

sahiplerini kıskandıkları konusunda ise her köpek sahibini kıskanır her köpek sahibini ailesini yabancılara karşı kıskanç korumacı tavır sergileyebilir Bu kodlanmış bir duygudur bu köpeklerin var olma sebebidir bunu doberman Alman kurdu Labrador Golden gibi ayırmamak lazımdır.

Benim çok hoşuma giden ve duyduğumda, tebessüm ettiğim diğer bir soru ise eğitilemedikleri konusudur. Dobermanlar Zeki hayvanlardır gücünün farkında kontrole kontrollü eğitime en yatkın Çevik ve Atik köpeklerdir. Türk ırkı olan Kangal gibi birleşik Komutları çok rahatlıkla algılayabilen ve yerine getiren bir köpektir örnek verecek olursak dobermana git şuraya otur bekle dediğinizde bunu rahatlıkla anlar ve yapabilir.

Kısaca ırk ayrımı yapmadan bir patili dostu iyi yapanda kötü yapanda biz insanoğluyuz.