ARABA KOYACAK YER KALMADI

Balıkesir’de hepimizin bildiği gibi uzun zamandır bir trafik sorunu yaşanıyordu. Bu trafik sorununa artık otopark yetersizliği de eklendi. TÜİK tarafından açıklanan verilerde 2022 yılında Balıkesir’de 542 bin trafiğe kayıtlı araç olduğu belirtiliyor. Bu sayı neredeyse yarım milyon. Ortalama neredeyse her ailede 1 tane araç bulunuyor. Vatandaşlar, ulaşım için aldıkları araçlar ile çarşıya geldiğinde koyacak yer bulmakta güçlük çekiyor.

Şehir merkezinde birkaç noktada Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen katlı ve kapalı otoparklar artık yetersiz kalıyor. Hatta gün içerisinde otopark dolu denilerek araçlar alınmıyor. Araç sürücüleri, taşıtlarını park etmekte ciddi anlamda bir sıkıntı yaşıyor. Şehir merkezinde aynı şekilde özel otoparklar da mevcut ancak istenilen fiyatlar ciddi anlamda yüksek. 1 saat için 35-40 lira arasında para talep ediyorlar. Vatandaşın ekonomik anlamda ciddi bir sıkıntı çektiği dönemde bu fiyatları vermesi cebini zora sokuyor.

Vatandaşlardan gelen bu talepler genel olarak cevapsız kalıyor. Araçlarını otopark dışında boş bulduğu yere koyan vatandaşlar, evlerine gelen ceza kağıtları ile de şaşkınlık içerisinde kalıyor. Durum böyle iken kenti yönetenlerin artık bir el atması gerekiyor. Araçlar birikti ancak otopark hala yetmiyor.

Geçtiğimiz aylarda şehrin eski yöneticileri ile yaptığımız röportajlarda Balıkesir’de yaşanan trafik sorunlarını dile getirmiş ve eski belediye başkanlarının ne düşündüğünü yazmıştık. Bir belediye başkanı, Toplu Taşıma Merkezi’nin oraya yapılacak yeraltı otoparkı ile şehrin yaşadığı sıkıntının önüne geçeceğini söylemişti. Şuanda şehri yönetenlerin bu tavsiyelere artık kulak asması gerekiyor. Araç çoğalıyor ancak koyacak yer kalmadı.

Otopark sıkıntısı nedeniyle toplu taşımaya yönelmek isteyen vatandaşlar, düzensiz sefer saatleri ile de fazlasıyla mağduriyet yaşıyor. Otobüs eksikliği gibi bir durum söz konusu olmasa da bütün otobüsler saat başı kalkıyor ve hepsi aynı saate aynı duraklardan geçiyor. Durum böyle olunca da otobüsü kullanmak isteyen bir vatandaş, saat başı sadece 1 otobüse binebiliyor. Bütün otobüsleri aynı saatte kaldırmak yerine ufak zaman aralıklarıyla yeniden sefer saatlerini güncellemek vatandaşları toplu taşıma araçlarını kullanmaya yöneltebilir. Bu sayede otobüsü tercih edecek bir vatandaş durakta 40 dakika yerine 10 dakika beklemiş olacak. Mevcuttaki sefer saatleriyle otobüsleri kullanmak isteyen vatandaşlar, gereğinden fazla beklemek durumunda kalıyor. Bu sebeple de şahsi taşıtlarını kullanmak zorunda kalıyorlar. Yeni bir otopark yapılamıyorsa bile şuanda geçici bir çözüm olarak sefer saatleri yeniden düzenlenebilir diye düşünüyorum.